[ABF] najlepsze mody dolotu, dyskusja, ankieta
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Puszka pasuje, ale nie do końca jestem pewien czy na dłuosc bo jest chyba krótsza, przynajmniej w przypadku toledo. Najlepsza opcja to chyba od RP, jest dłuższa, wiekszy wkład lepszy zasys, Dzióra na dyfuzor sporych rozmiarów. Co do czujnika byłu oudowy chyba z Ibizy Cupry z miejscem na czujnik, były tez od SDI bodajże. Albo tak jak przedmówca mówił na orginalnej rurze dolotowej. Ogólnie to ja uważam że montaz czujnika to najmniejszy problem bo i tak najlepiej to zrobić dolot na powerrurze a w tym przypadku można sobie piękny kołnież na IAT dorobic
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
A co z airboxem? Ma ktoś takie cudo w swoim abf-ie? z doprowadzonym zimnym powietrzem ? Jak zachowuje się silnik?
Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903
MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146
Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW
ABF - Ale Będzie Frajda
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię
MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146
Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW
ABF - Ale Będzie Frajda
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię
-
- Forum Master
- Kontakt:
Wytłumaczcie mi, jaki jest sens rozwiertu przepustnicy i wstawiania jakiś bassreflexów w seryjną puszkę, skoro zarówno na wejściu jak i wyjściu z puszki macie przewężenia i relatywnie silnik ma większe opory ssania?
Wywyalić wszystko w cholerę, wyciąć ze środka ile się da, zaślepić dolot ciepłego, powiększyć wyjście przynajmniej do średnicy przepustnicy, od strony błotnika wyciąć całą ściankę dolnej części puszki, do tego czysty filtr lub wkładka sportowa i można mówić o jakieś poprawie.
U mnie było tak: puszka z Sałata, dolot 77mm
Wcześniej podobny setup w mk3:
Wywyalić wszystko w cholerę, wyciąć ze środka ile się da, zaślepić dolot ciepłego, powiększyć wyjście przynajmniej do średnicy przepustnicy, od strony błotnika wyciąć całą ściankę dolnej części puszki, do tego czysty filtr lub wkładka sportowa i można mówić o jakieś poprawie.
-
- Użytkownik
Marszall, byc moze jest krotsza tego nie wiem bo nie mam na przymiarke z mk2. Mam za to taka z seata i nawet mocowania na gumki i dziury w podluznicy pasuja idealnie jakby po prostu ta puszka tam siedziala od fabryki.
Re: [ABF] najlepsze mody dolotu, dyskusja, ankieta
a czytałes od początku? wiadomo że w puszcze wycina sie nawet kratki a airhorn poprawia dodatkowo zasysanie, nikt nie mówi o zmniejszaniu średnicy. ja uważam że jak przepustnica jest jakiejś średnicy to rura powinna być taka sama a nawet ciut większa (3 cale /77mm załatwia robote) ja bym to u Ciebie dodatkowo zrobił z jednego kawałka kwasówki wyprofilowanej i dotoczone miejsce na czujnik, bo kazda gumowa wstawka robi schody w dolocie.Slavwek.ie pisze:Wytłumaczcie mi, jaki jest sens rozwiertu przepustnicy i wstawiania jakiś bassreflexów w seryjną puszkę, skoro zarówno na wejściu jak i wyjściu z puszki macie przewężenia i relatywnie silnik ma większe opory ssania?
Tak wiec wg. mnie ideał jest taki,
1. rozwiert przepustnicy
2. krótki łącznik guma lub silikon
3. powerrura z kwasówki dosunięta praktycznie do czoła przepstnicy wyprofilowana pod puszke filtra
4. krótki łącznik guma/silikon
5. airhorn wewnątrz filtra
6. wkładka sportowa lub czysty filtr papierowy
7. wycie kratek w obudowie
8. airhorn na wejsciu obudowy ew. na koncu kanału doprowadzającego zimne powietrze
9. O grzaniu zapominamy wywalamy klape ciepłe zimne
10. Korekta softu
- Czarson
- Forum Master
- Kontakt:
Marszall,
masz zdjęcie takiego ideału dolotu (całej komory silnika?)?Marszall pisze:Tak wiec wg. mnie ideał jest taki,
1. rozwiert przepustnicy
2. krótki łącznik guma lub silikon
3. powerrura z kwasówki dosunięta praktycznie do czoła przepstnicy wyprofilowana pod puszke filtra
4. krótki łącznik guma/silikon
5. airhorn wewnątrz filtra
6. wkładka sportowa lub czysty filtr papierowy
7. wycie kratek w obudowie
8. airhorn na wejsciu obudowy ew. na koncu kanału doprowadzającego zimne powietrze
9. O grzaniu zapominamy wywalamy klape ciepłe zimne
10. Korekta softu
co myślisz o moim golfie? viewtopic.php?f=87&t=436585 zapraszam do komentowania
Mój nowy Edition One GTI viewtopic.php?f=87&t=543801" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię listwy wąskie od pakietu GTI 3d do mk2
Mój nowy Edition One GTI viewtopic.php?f=87&t=543801" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Forum Master
- Kontakt:
Oczywiście że czytałem, inaczej nie zabierał bym głosu. Ale jak widzę airhorn doklejony do seryjnej rurki wewnątrz puszki, to...Marszall pisze:a czytałes od początku?
słuchaj spadek średnicy 4 mm to jeszcze nie taka tragedia jak nie idzie pod włos, gorzej moim zdaniem jak są schody.
Nie mam foto takiego idealnego dolotu ale po tym co sam kiedys nad tym tematem siedziałem doszedłem do własnie takich wniosków
Nie mam foto takiego idealnego dolotu ale po tym co sam kiedys nad tym tematem siedziałem doszedłem do własnie takich wniosków
-
- Forum Master
- Kontakt:
Nie mam pod ręką seryjnej puszki ABF-owej, ale palce u lewej nogi dam sobie uciąć, że rurka górnej pokrywy nie ma więcej, jak fi55mm. Podobnie jest z wejściem do puszki. Przy zwiększeniu średnicy całości do 77mm jakiekolwiek małe schody nie są już tak groźne
to trzeba dac wieksza średnice. Były jakieś golfy lub passaty co miały puszkę podobną do RP ale pod przepływomierz i wtedy juz srednica spora.
Schody robią zawirowania powietrza, podobnie jak kratki wewnątrz obudowy
Schody robią zawirowania powietrza, podobnie jak kratki wewnątrz obudowy
Ponowie ja dokonałem zmiany w moim dolocie Abfa na rozwierconą przepustnice plus power rura na ori airboxie i zmiana jest na duży plus.
Zyskał dużo mocniejszy dół wraz z szybszym wkręcaniem się na obroty
Zyskał dużo mocniejszy dół wraz z szybszym wkręcaniem się na obroty
Scirocco 2 Scala 2,0 16v ABf
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=526902
Golf 3 Gti Edition 2,0 16v ABF
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=502760
Old Volkswagen's NEVER die, They just get lower.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=526902
Golf 3 Gti Edition 2,0 16v ABF
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=502760
Old Volkswagen's NEVER die, They just get lower.
- Czarson
- Forum Master
- Kontakt:
macie jakies zdjecia tej przepustnicy przed i po zabiegu?
jakies zdjecia porady
Slavwek.ie, co to za kabelki masz te niebieskie?
jakies zdjecia porady
Slavwek.ie, co to za kabelki masz te niebieskie?
co myślisz o moim golfie? viewtopic.php?f=87&t=436585 zapraszam do komentowania
http://images35.fotosik.pl/780/7052c92980bbe8cbmed.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;Czarson pisze:macie jakies zdjecia tej przepustnicy przed i po zabiegu?
jakies zdjecia porady
http://images46.fotosik.pl/925/8897e1838ed116efmed.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pwiem od siebie ze każdy milimetr robi różnice
jak co mam od ABF max rozwiert na 68mm klapkę ale moge zrobić każdą z kwasówki
jak co mam od ABF max rozwiert na 68mm klapkę ale moge zrobić każdą z kwasówki