Witam jestem tutaj nowy ,przepraszam ,że zaczynam od razu od prośby pomocy ,ale chciałbym powymieniać coś w swoim golfiku samemu ,bez ingerencji mechanika ,dodatkowych kosztów tylko samemu się nauczyć a wiem ,że na tym forum jest wiele osób które ma naprawdę dużą wiedzę , otóż problem jest następujący:
Gdy silnik jest rozgrzany ,zgaszę go ,pójdę do sklepu na 10-15 min wrócę i chce go zapalić ponownie ,często gęsto muszę to robić nawet i 3 razy ( z dodatkiem pedału gazu o dziwo jest lepiej ) kręci normalnie szybko ale bardzo długo i tak jak wspomniałem muszę próbować nawet do 2-3 razy , pragnę dodać ,że często jak jest rozgrzany pali normalnie i nie ma tego problemu ,co nie zmienia faktu ,że ten problem się powtarza bardzo często ,co może być przyczyną czytałem na forum ,że to czujnik temperatury cieczy może być walnięty ? czy to dobry trop ??
Pragnę również dodać ,że jak z rana zapalę go na zimnym silniku to przez minute-dwie czuć zapach benzyny na zewnątrz ?.. wskaźniktemperatury również jest bardzo nieprecyzyjny i mulasty ,często jeżdżę przez godzinę 2 i wskazuje 20-30 stopni? a innym razem pokazuje prawidłową wartość...
pozdrawiam forumowiczów i proszę o jakąkolwiek pomoc !!
Ciężkie odpalanie na ciepłym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
dobrze piszą że najpierw pasuje sprawdzić a najlepiej wymienić czujnik temperatury płynu
Ok ,a możesz mi powiedzieć gdzie on się znajduje ?? po prawej stronie pokrywy silnika czy źle mówię?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
po prawej stojąc przodem do auta... w wyszukiwarce znajdziesz nawet zdjęcia tego czujnika
Ok ,ok dzięki ,sorki za głupie pytania, zapomniałem ,że mam coś takiego jak google
wymieniłem czujnik temperatury płynu ,problem odpalania i zapach zniknął pozdrawiam