Sprawa dotyczy mk4
Niefabryczne radio JVC jest już kupę lat. grało dobre. Chyba dwa lata temu zimą zaczęło gubić fale, latem się naprawiło, następna zima znów problem tylko że dłużej trwał, i teraz kolejna. Myślałem zimą wilgoć auto swoje lata ma itp. silny sygnał odbiera dobrze ale w terenie czasem nic czysto. Nawet w mieście jak się zatrzymam czasem jest tylko szum a jak podjadę tylko metr jest znacznie lepiej.
Wyjąłem radio podpiąłem inne nie pomogło, moje w innym aucie odbiera dobrze więc coś z anteną
Radio z anteną czy na "palec" odbiera podobnie, jak do wejścia antenowego dotknąłem taki bolec od blokady skrzyni biegów to chyba lepiej niż z anteną.
Z kostki radia wychodzi kabelek który idzie razem z anteną, wypiąłem go i radio gorzej nie odbiera i chyba nawet lepiej
Poczytałem na forum o separatorach i wzmacniaczach i że to wszytko w stopce anteny jest. Myślę że tam jest wina słabego sygnału. Nie chcę grzebać przy tej podsufitce, zawsze mi coś pęknie, jakiś zaczep czy coś - taki biegas ze mnie .
Czy jest sens zakładać 2 separator zaraz za radiem a ten przy antenie zostawić bez zasilania ??
takie rozwiązanie było by najłatwiejsze, czy ten drugi separator poprawi jakość odbioru??
radio gubi fale
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
radio gubi fale
Kolego mylisz pojęcia.
Nic to ci nie da. W stopce anteny jest wzmacniacz. Zasilanie do wzmacniacza jest podawane przez osobny kabel albo po środkowej żyle anteny. W twoim przypadku jest to dodatkowy przewód.
Zanim zaczniesz wymieniać antenę to sprawdź czy na ten przewód podawane jest +12V po włączeniu radia. Jak tak to ewidentnie masz uszkodzony wzmacniacz w antenie. Miałem podobną sytuację w octavi, radio na byle jakim drucie zbierało lepiej niż na antenie.
Co do wymiany to niema się czego bać, Zdejmujesz zaślepkę na tyle podsufitki jest zamontowana na wcisk, odchylasz podsufitkę i masz już dostęp do anteny.
Zanim ją zdemontujesz sprawdź czy przewody nie mają przerwy po drodze
Nic to ci nie da. W stopce anteny jest wzmacniacz. Zasilanie do wzmacniacza jest podawane przez osobny kabel albo po środkowej żyle anteny. W twoim przypadku jest to dodatkowy przewód.
Zanim zaczniesz wymieniać antenę to sprawdź czy na ten przewód podawane jest +12V po włączeniu radia. Jak tak to ewidentnie masz uszkodzony wzmacniacz w antenie. Miałem podobną sytuację w octavi, radio na byle jakim drucie zbierało lepiej niż na antenie.
Co do wymiany to niema się czego bać, Zdejmujesz zaślepkę na tyle podsufitki jest zamontowana na wcisk, odchylasz podsufitkę i masz już dostęp do anteny.
Zanim ją zdemontujesz sprawdź czy przewody nie mają przerwy po drodze
radio gubi fale
Dzięki za odpowiedź.
Zaślepkę zdjąłem i mam dostęp do anteny ale o dziwo widzę 2 przewody idące do anteny (takie antenowe nie wiem jak to nazwać) plus zasilanie. Co to za kabel ten drugi antenowy??
Wrócę jeszcze do tematu separatora. Czy on jest w antenie? u mnie między kablem z anteny a tym który idzie od radia (idzie pod sufitem bo co dalej się z nim dzieje to nie wiem) jest tylko złączka skręcana - zwykłe podłączenie nic więcej. gdzie może być ten separator w końcu radio kiedyś grało dobrze?
można jakoś miernikiem sprawdzić czy wzmacniacz jest dobry, prócz sprawdzenia czy dostaje 12V?
Zaślepkę zdjąłem i mam dostęp do anteny ale o dziwo widzę 2 przewody idące do anteny (takie antenowe nie wiem jak to nazwać) plus zasilanie. Co to za kabel ten drugi antenowy??
Wrócę jeszcze do tematu separatora. Czy on jest w antenie? u mnie między kablem z anteny a tym który idzie od radia (idzie pod sufitem bo co dalej się z nim dzieje to nie wiem) jest tylko złączka skręcana - zwykłe podłączenie nic więcej. gdzie może być ten separator w końcu radio kiedyś grało dobrze?
można jakoś miernikiem sprawdzić czy wzmacniacz jest dobry, prócz sprawdzenia czy dostaje 12V?
radio gubi fale
W twoim przypadku niema separatora bo masz dodatkowy kabel do zasilania wzmacniacza, przynajmniej tak piszesz. Separator antenowy montuje się jak do anteny idzie tylko jeden przewód.
Wzmacniacza nie sprawdzisz miernikiem. Jak przewody są ok. i do wzmacniacza dochodzi +12V to na 100% uszkodzony jest wzmacniacz i tylko wymiana ci zostaje.
Wzmacniacza nie sprawdzisz miernikiem. Jak przewody są ok. i do wzmacniacza dochodzi +12V to na 100% uszkodzony jest wzmacniacz i tylko wymiana ci zostaje.
radio gubi fale
A ten 2 kabel antenowy to od czego może być ?
Na coś szczególnego trzeba zwrócić uwagę przy kupnie nowej anteny, czy może można zmienić zmienia tylko ten zasilacz w antenie?
Niby wszytko na forach można znaleźć ale tego że jeśli jest oddzielny kabel zasilający do wzmacniacza to separator jest zbędny nigdzie nie znalazłem, może to rzecz oczywista i nawet o tym się nie wspomina - taki ze mnie znawca
Na coś szczególnego trzeba zwrócić uwagę przy kupnie nowej anteny, czy może można zmienić zmienia tylko ten zasilacz w antenie?
Niby wszytko na forach można znaleźć ale tego że jeśli jest oddzielny kabel zasilający do wzmacniacza to separator jest zbędny nigdzie nie znalazłem, może to rzecz oczywista i nawet o tym się nie wspomina - taki ze mnie znawca
radio gubi fale
Ja u siebie w Golfie nie mam dodatkowego przewodu i przy nie ori radiu musiałem montować separator. W A4 B5 spotkałem się ze dodatkowym przewodem do wzmacniacza. Podejrzewam że twój samochód wyjechał z fabryki bez radia i dlatego ma dodatkowy przewód który należy podłączyć pod sterowanie anteny w twoim radiu. wszystkie fabryczne radia podają zasilanie po kablu antenowym.
Przejrzyj ofertę tego sklepu, tam tanio kupisz taką antenę.
https://car-tronic.pl/anteny-samochodowe-c46.html
Przejrzyj ofertę tego sklepu, tam tanio kupisz taką antenę.
https://car-tronic.pl/anteny-samochodowe-c46.html