brak ciśnienia oleju w akq 1,4 16v 1998r
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam mój problem to bardzo niskie ciśnienie oleju silniku 1,4 16v akq na manometrze dochodzi do pierwszej kreski czyli ledwo co się rusza , jak odpali kontrolka gaśnie ale jak lekko dodam gazu około 1500 obr. to się zapala dodam ze przy zwiekszaniu obrotow nie zmienia sie ciśnienie na manometrze ,pompa oleju założona nówka zamiennik ( za 250 zł ) dodam że cały czas klepią hydro zawory , jak odkręcam korek to wałki mają smarowanie , zalałem olej 15w40 żądnej zmiany
bolam, no kolego albo remont silnika albo wymiana na inny? bo nato wychodzi ze traci cisnienie po drodze,chyba ze ta pompa jest zla nowa lub cos przytkalo w co wontpie bo wtedy by nie bylo wogole smaowania
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Co do wartości Twojego ciśnienia się nie wypowiem bo Ty sam nie wiesz ile masz bo nie znasz jednostek.
Gdzieś jest luz... panewki albo podpory wałków rozrządu... rozbieraj póki to jeszcze nie padło całkowicie. Pompa nówka także zacięty zaworek można wykluczyć.
Gdzieś jest luz... panewki albo podpory wałków rozrządu... rozbieraj póki to jeszcze nie padło całkowicie. Pompa nówka także zacięty zaworek można wykluczyć.
no i po problemie. po sprawdzeniu panewek na wale i wyeliminowaniu ich jako jedną z przyczyn , przedmuchałem kanały olejowe odkręcając filtr oleju i czujnik ciśnienia oleju ,jakie było moje ździwienie kiedy w miejscu prykręcania filtra oleju < z tej rurki z gwintem > wypadł paproch , po tej operacji ciśnienie na manometrze 0,35mpa na wolnych obrotach . pozdrawiam
ps. taka pierdoła a tyle stresu
ps. taka pierdoła a tyle stresu