Zatkana wkładka zamka klapy bagażnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- LASOT-A
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zatkana wkładka zamka klapy bagażnika
Mam pytanie. Jak wyjąć wkładkę zamka klapy bagażnika i wyczyścić.
Dodam że nie mogę włożyć kluczyka (dobrze że jest centralny zamek ale czasem trzeba się olatać bo brak pilota z alarmem)
Pozdrawiam.
Dodam że nie mogę włożyć kluczyka (dobrze że jest centralny zamek ale czasem trzeba się olatać bo brak pilota z alarmem)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2007 12:48 przez LASOT-A, łącznie zmieniany 1 raz.
Brillantschwartz perleffect - LA9V
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?
zdjac w klapie z tyłu plastikowa osłone. poszukac z tyłu bębenka zamka. na koncu bębenka jest mala zawleczka wyciagasz ja malym srubokretem przytrzymujac najlepeij kombinerkami bo inaczej poleci gdzies no i wysuwasz bebenek zamka. przemyj w jakies benzynie, sprawdz potem czy zapadki sa ruchome i daj na nie troche smaru
Re: Zatkana wkładka zamka klapy bagażnika (MK3)
Ja czyscilem wkładke od klapy. Kluczyk wchodzil grzes na 1 cm. Po wyczyszczeniu zamek dzialał lux. Nie uzywałem go przez zime (otwieram z centralnego) i znowu zamek nie działa. Jak czesto nie uzywasz, to daj sobie spokój.lasot pisze:Mam pytanie. Jak wyjąć wkładkę zamka klapy bagażnika i wyczyścić.
Odgrzebie temat … jeszcze pytanko odnośnie bębenka, a dokładniej jego wyjęcia … więc po zdjęciu zawleczki (tej malutkiej – w kształcie ¾ koła) bębenek nadal siedzi twardo i ani rusz … od zewnątrz troszkę wokół niego poskrobałem bród i nawet zastosowałem WD-40 a on nadal jak siedział to siedzi …ku_bi pisze:zdjac w klapie z tyłu plastikowa osłone. poszukac z tyłu bębenka zamka. na koncu bębenka jest mala zawleczka wyciagasz ja malym srubokretem przytrzymujac najlepeij kombinerkami bo inaczej poleci gdzies no i wysuwasz bebenek zamka. przemyj w jakies benzynie, sprawdz potem czy zapadki sa ruchome i daj na nie troche smaru
Czy jest jakiś patent na wyjęcie go ? Czy po prostu trzeba zastosować rozwiązanie siłowe … (młotek) ? A jeśli siłowe to czy nie uszkodzę plastików jak jest mocno zapieczony ?
po wyjęciu zawleczki powniem wyjsc bardzo lekko, moze zapadki nieodbijaja i blokuja bebenek, wstrzyknij tez wd40 w sam bebenek - tam gdzie wchodzi klucz moze pomoze, jesli nie to rozwiazania siłowe - spróbuj puknąc młokiem z tylu bębenka w trzbien gdzie wyjąłes zawleczke i nie pukaj z całeś siły tak by sie wszystko rozleciało - jesli to nie pomoze to bedziesz musiał wyjac cały zamek z plastikiem.demobil pisze:Odgrzebie temat … jeszcze pytanko odnośnie bębenka, a dokładniej jego wyjęcia … więc po zdjęciu zawleczki (tej malutkiej – w kształcie ¾ koła) bębenek nadal siedzi twardo i ani rusz … od zewnątrz troszkę wokół niego poskrobałem bród i nawet zastosowałem WD-40 a on nadal jak siedział to siedzi …ku_bi pisze:zdjac w klapie z tyłu plastikowa osłone. poszukac z tyłu bębenka zamka. na koncu bębenka jest mala zawleczka wyciagasz ja malym srubokretem przytrzymujac najlepeij kombinerkami bo inaczej poleci gdzies no i wysuwasz bebenek zamka. przemyj w jakies benzynie, sprawdz potem czy zapadki sa ruchome i daj na nie troche smaru
Czy jest jakiś patent na wyjęcie go ? Czy po prostu trzeba zastosować rozwiązanie siłowe … (młotek) ? A jeśli siłowe to czy nie uszkodzę plastików jak jest mocno zapieczony ?
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy
- Auto: Bora
- Silnik: AQN
Nie bij młotkiem bo możesz sklepać to zatoczenie pod zawleczkę. Jak zdjąłeś tą zawleczkę to najlepiej polej tam WD (tył zamka) i spróbuj rozruszać ten plastik zaraz za tą zawleczką. Ja użyłem śrubokręta-wkrętaka, rozruszałem i wkładka sama na sprężynie wyszła do tyłu.demobil pisze:Odgrzebie temat … jeszcze pytanko odnośnie bębenka, a dokładniej jego wyjęcia … więc po zdjęciu zawleczki (tej malutkiej – w kształcie ¾ koła) bębenek nadal siedzi twardoCzy jest jakiś patent na wyjęcie go ? Czy po prostu trzeba zastosować rozwiązanie siłowe … (młotek) ? A jeśli siłowe to czy nie uszkodzę plastików jak jest mocno zapieczony ?
The quieter you become, the more you are able to hear...
Witam,
jeszcze jedna ważna sprawa, przy wyjmowaniu wkładki uważaj abyś nie zgubił takiego małego wałeczka ktory odpowiada za otwieranie zamka-po prostu popycha cały mechanizm po przekręceniu kluczykiem. Jest we wkladce w takim rowku przyklejony na smar. Sam też to niedawno przerabiałem. Wymyłem wkładkę i zapadki benzyną i wrzuciłem smaru i na razie działa dobrze
Pozdrawiam
jeszcze jedna ważna sprawa, przy wyjmowaniu wkładki uważaj abyś nie zgubił takiego małego wałeczka ktory odpowiada za otwieranie zamka-po prostu popycha cały mechanizm po przekręceniu kluczykiem. Jest we wkladce w takim rowku przyklejony na smar. Sam też to niedawno przerabiałem. Wymyłem wkładkę i zapadki benzyną i wrzuciłem smaru i na razie działa dobrze
Pozdrawiam
VW Golf MK5 1.9 TDI 2005r.
Witam!kamil92 pisze:jeszcze jedna ważna sprawa, przy wyjmowaniu wkładki uważaj abyś nie zgubił takiego małego wałeczka
Mam pytanko - czy wkładka z klapy pasuje do drzwi kierowcy i czy ten wałeczek jest w zamku kierowcy też potrzebny? Mam zamiar przełożyć wkładkę z klapy do drzwi, bo jest w lepszym stanie - ale nie wiem czy będzie pasować
Proszę o helpa
Z góry thx!!!