Problem z zapalaniem Olej rzepakowy

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

bocianek
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z zapalaniem Olej rzepakowy

Post autor: bocianek » wt sie 15, 2006 13:47

Witam

Niedawno gdy bylo cieplo dolalem tak z ciekaowsci 4 litry oleju rzepakowego do baku. W baku mialem okolo 10 litrow oleju napedowego. No i auto zapalało rano na zimnym silniku bez problemu. Niestety ostatnio zaczely sie kolopoty. Z samego rana po nocy auto nie zapala..musze krecic silnikiem z 6 razy zanim załapie i w koncu odpali Przy okazji zakopci białym dymem.
Zastanawiam sie czy to moze przez resztki oleju rzepakowego w przewodach i w pompie, czy moze mam zatkane wtryski ?
Dodam ze od tamtej pory tankuje juz normlany olej i przejechalem z 200km, a nadal po nocy na zimnym silniku ma problem z odpaleniem. Ale jak tylko zapali mozna go zgasic i zapala znowu bez problemu przez caly dzien.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » wt sie 15, 2006 13:53

Wymień filtr paliwa...Musiało go zawalić.

Awatar użytkownika
fryta79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: fryta79 » śr sie 16, 2006 10:20

może zaworek zwrotny nie trzyma i schodzi Ci paliwo z pompy, też tak miałem

Awatar użytkownika
krzychGTD
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: krzychGTD » śr sie 16, 2006 13:28

bocianek - prawie napewno nie jest to wina oleju rzepakowego - przy aktualnych temperaturach domieszka 30% nie powinna powodować takiego efektu - ja mam teraz ok 60% i rano bezproblemowo odpala (a jeszcze niedawno miałem 75%)

Tyle pali [url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/218816.html][b]VR'ka[/b][/url] , a tyle [url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/220985.html][b]GTD[/b][/url] :D

bocianek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bocianek » śr sie 16, 2006 13:28

Wymienilem filr paliwa. Jest juz dobrze zalany paliwem. Jak odpali to ciagnie paliwo bez powietrza. Ale jak tylko postoi to od razu na przewodzie do pompy widac ze powietrze sie zbiera!

I mam pytanie gdzie na przewodach od baku do filtra moze byc nieszczelnosc ? Bo tak to wyglada ze powietrze tamtedy gdzies idzie.
I gdzie jestes ten zaworek o ktorym mowisz? :)

(bo faktycznie nie byla to wina oleju rzepak. i niepotrzebnie chyba wydalem 40zł na filtr )

Awatar użytkownika
fryta79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: fryta79 » śr sie 16, 2006 14:36

Zaworek zwrotny jest gdzieś w pompie chyba dokładnie niewiem, ja założyłem sobie elektrozawór na zasilaniu pompy i po problemie. Dodatkowo mam ukryty przełącznik do tego zaworka więc mam dodatkowe zabezpioeczenie samochodu :bigok:

KRZYSZTOF SKOCZEK
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KRZYSZTOF SKOCZEK » śr sie 16, 2006 15:17

Zaworek jest w filtrze paliwa tzn. na przewodach. U mnie też tak było ale winna była nieszczelna pompa wtryskowa.

bocianek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bocianek » śr sie 16, 2006 17:03

Hmm..no to ja takiego zaworka chyba nie mam :crazy:

Pompe mam raczej szczelna niedawno nawet wymienialem uszczelke ( mozna zobaczyc w moich postach) Podczas pracy silnika z pompy nigdzie nie kapie wiec to raczej nie pompa.

No i nie wiem gdzie moze byc przyczyna :otepienie:
Jak pojezdzi troche i go wylacze to nie widac zeby z filtra czy z pompy szlo powietrze...a jak postoi przez noc to w przewodzie znowu jest pusto!
Moze to wina gdzies w baku zaworu odpowietrzania?

[ Dodano: 19 Sie 2006 10:18 ]
:panna: Jezdze juz tylko na oleju napedowym, filtr powietrza ok, filtr paliwa ok, a dalej niezapala rano na zimnym silniku.
Kto pomoze ?? chyba bede musial rozebrac silnik bo juz nie wiem co to moze byc :grrr:

[ Dodano: 20 Sie 2006 18:39 ]
:bigok: Okazalo sie ze przepalil sie bezpiecznik swiec zarowych :)
Juz wszystko ok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”