Problem z zapalaniem Olej rzepakowy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z zapalaniem Olej rzepakowy
Witam
Niedawno gdy bylo cieplo dolalem tak z ciekaowsci 4 litry oleju rzepakowego do baku. W baku mialem okolo 10 litrow oleju napedowego. No i auto zapalało rano na zimnym silniku bez problemu. Niestety ostatnio zaczely sie kolopoty. Z samego rana po nocy auto nie zapala..musze krecic silnikiem z 6 razy zanim załapie i w koncu odpali Przy okazji zakopci białym dymem.
Zastanawiam sie czy to moze przez resztki oleju rzepakowego w przewodach i w pompie, czy moze mam zatkane wtryski ?
Dodam ze od tamtej pory tankuje juz normlany olej i przejechalem z 200km, a nadal po nocy na zimnym silniku ma problem z odpaleniem. Ale jak tylko zapali mozna go zgasic i zapala znowu bez problemu przez caly dzien.
Niedawno gdy bylo cieplo dolalem tak z ciekaowsci 4 litry oleju rzepakowego do baku. W baku mialem okolo 10 litrow oleju napedowego. No i auto zapalało rano na zimnym silniku bez problemu. Niestety ostatnio zaczely sie kolopoty. Z samego rana po nocy auto nie zapala..musze krecic silnikiem z 6 razy zanim załapie i w koncu odpali Przy okazji zakopci białym dymem.
Zastanawiam sie czy to moze przez resztki oleju rzepakowego w przewodach i w pompie, czy moze mam zatkane wtryski ?
Dodam ze od tamtej pory tankuje juz normlany olej i przejechalem z 200km, a nadal po nocy na zimnym silniku ma problem z odpaleniem. Ale jak tylko zapali mozna go zgasic i zapala znowu bez problemu przez caly dzien.
bocianek - prawie napewno nie jest to wina oleju rzepakowego - przy aktualnych temperaturach domieszka 30% nie powinna powodować takiego efektu - ja mam teraz ok 60% i rano bezproblemowo odpala (a jeszcze niedawno miałem 75%)
Tyle pali [url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/218816.html][b]VR'ka[/b][/url] , a tyle [url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/220985.html][b]GTD[/b][/url] :D
Wymienilem filr paliwa. Jest juz dobrze zalany paliwem. Jak odpali to ciagnie paliwo bez powietrza. Ale jak tylko postoi to od razu na przewodzie do pompy widac ze powietrze sie zbiera!
I mam pytanie gdzie na przewodach od baku do filtra moze byc nieszczelnosc ? Bo tak to wyglada ze powietrze tamtedy gdzies idzie.
I gdzie jestes ten zaworek o ktorym mowisz?
(bo faktycznie nie byla to wina oleju rzepak. i niepotrzebnie chyba wydalem 40zł na filtr )
I mam pytanie gdzie na przewodach od baku do filtra moze byc nieszczelnosc ? Bo tak to wyglada ze powietrze tamtedy gdzies idzie.
I gdzie jestes ten zaworek o ktorym mowisz?

(bo faktycznie nie byla to wina oleju rzepak. i niepotrzebnie chyba wydalem 40zł na filtr )
-
- Mały gagatek
Hmm..no to ja takiego zaworka chyba nie mam
Pompe mam raczej szczelna niedawno nawet wymienialem uszczelke ( mozna zobaczyc w moich postach) Podczas pracy silnika z pompy nigdzie nie kapie wiec to raczej nie pompa.
No i nie wiem gdzie moze byc przyczyna
Jak pojezdzi troche i go wylacze to nie widac zeby z filtra czy z pompy szlo powietrze...a jak postoi przez noc to w przewodzie znowu jest pusto!
Moze to wina gdzies w baku zaworu odpowietrzania?
[ Dodano: 19 Sie 2006 10:18 ]
Jezdze juz tylko na oleju napedowym, filtr powietrza ok, filtr paliwa ok, a dalej niezapala rano na zimnym silniku.
Kto pomoze ?? chyba bede musial rozebrac silnik bo juz nie wiem co to moze byc
[ Dodano: 20 Sie 2006 18:39 ]
Okazalo sie ze przepalil sie bezpiecznik swiec zarowych 
Juz wszystko ok

Pompe mam raczej szczelna niedawno nawet wymienialem uszczelke ( mozna zobaczyc w moich postach) Podczas pracy silnika z pompy nigdzie nie kapie wiec to raczej nie pompa.
No i nie wiem gdzie moze byc przyczyna

Jak pojezdzi troche i go wylacze to nie widac zeby z filtra czy z pompy szlo powietrze...a jak postoi przez noc to w przewodzie znowu jest pusto!
Moze to wina gdzies w baku zaworu odpowietrzania?
[ Dodano: 19 Sie 2006 10:18 ]

Kto pomoze ?? chyba bede musial rozebrac silnik bo juz nie wiem co to moze byc

[ Dodano: 20 Sie 2006 18:39 ]

Juz wszystko ok