ustawianie rozrzadu 1.6 PN
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam mam pytanie. gdzie usawia sie znaki na kolach rozrzadu? bo na kole od walka rozrzadu jest strzalka z gory ale na reszcie nic nie ma lub nie widze togo... prosze o szybka pomoc bo auto stoi rozebrane. pisze z telefonu dlatego nie szukalem podobnych tematow sory.
-
- VWGolf.pl Killer
Z drugiej strony w skrzyni masz okienko okrągłe jest tam zaslepka plastikowa wykrecasz ją i szukasz znaku na kole zamachowym i ustawiasz na znak i na kole od aparatu masz tez znak ale on nieraz niepasuje najlepiej sciągnąć kopułke i zobaczyć jak stoji palec lub zrobić na kółu rozrządu swuj znak ale najpierw ustaw na znaki na kole zamachowym i na wałku rozrządu a potem zró znak na kole od aparatu!
na kole od zamachu mam kropeczke widze ja ale z czym mam ja zgrac? bo zadnego charaterystycznego punktu wokol nie widze..
- Paweł Marek
- V.I.P.
Enzzie, kropkę na kole wałka pośredniego zgrywa się z kreseczką na chwilowo założonym kole pasowym wału, a kropkę na kole rozrządu masz drugą od strony silnika, i ona ma być zgrana z górną powierzchnią głowicy - inaczej z górną krawędzią dolnej blaszanej osłony rozrządu. Używaj wyszukiwarki rozrząd ustawia się tak samo we wszystkich 1.6 z mk2, i 1.8, różnica jest tylko jedna: jeśli masz znak na pokrywie rozrządu to pasujesz do niego znak z koła rozrządu widoczny od strony zewnętrznej, jeśli nie masz tego znaku (brak go na pokrywach z wytłoczki blaszanej jak w Twoim silniku) to zgrywasz jak napisałem - obie metody to to samo ustawienie bo każde koło wałka rozrządu ma dwa znaki jeden z zewnątrz drugi od wewnątrz .
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
dzieki za pomoc auto juz smiga bez najmniejszych problemow chociaz robilem to pierwszy raz poszlo calkiem sprawnie
witam jest maly problem jednak silnik chodzi rowno i bez problemow pali itp chodzi na benzynie i na gazie tak jak wczesniej ale zauwazylem ze duzo szybciej spala benzyne i gaz (podczas przelaczania) mozliwe zebym przestawil kolo od zaplonu i nadal chodzi ladnie? jesli tak to w ktora strone przesunac kolo ? lewo czy prawo?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Możliwe sprawdzaj ponownie ale jest jeszcze kwestia ustawienia wyprzedzenia zapłonu lampa stroboskopową - to i to musi być dobrze ustawione
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.