[MK4]Wymiana sprężyn na sportowe
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Shmatan, sorki pomyliłem tematy myślałem o wymianie stabi a nie macpersonów
VR6-->drze się nie do wytrzymania, w ogóle nie jedzie, trzepie, a jeźdzę jak *#cenzura#*, cała wypłata na benę w jedną noc
Powiedzmy...
Możesz założyć i -80, ale amory się szybko wysypią, kiepsko się będzie jeździć i sprężyna może być luźna.
Możesz założyć i -80, ale amory się szybko wysypią, kiepsko się będzie jeździć i sprężyna może być luźna.
Shmatan, hmm a co ze stukającą półośką ?:> tak jak pisałem bezpieczne -40 i sorki jeśli kogoś urażam ale nie na tym polega moja wypowiedz
VR6-->drze się nie do wytrzymania, w ogóle nie jedzie, trzepie, a jeźdzę jak *#cenzura#*, cała wypłata na benę w jedną noc
Półośka i stabilizator bardzo zależy od konkretnego samochodu - u mnie jest 60/70 i dalej nie trze
-
- Nowicjusz
SHMATAN bardzo to fajnie wszystko opisał i bardzo mi to pomogło i za to mu dziękuję. Ja jestem właśnie po wymianie sprężynek i chciał bym dodać coś od siebie bo zostało to pominięte. A mianowicie będą nam potrzebne takie narzędzia jak młotek, klucze 21,18,16 oraz INBUS 7, ściągacz do sprężyn no i WD 40
tu będą nam potrzebne klucz 21 i INBUS 7 nie trzeba pneumatyka bardzo łatwo to odkręcić
żeby uwolnić kolumnę potrzebny będzie młotek WD40 i klucze 16 i 18
a tak to wszystko wygląda
ja wymieniałem sprężyny na nowe bo jedna odmówiła posłuszeństwa
klucze i części można dostać na stronach internetowych lub allegro
sprawa jest banalnie prosta tylko szczere chęci no i sprzęt bo bez tego nie ma szans
A co do prawej strony to trzeba tylko troszkę pomyśleć i też idzie całkiem łatwo, tak jak z lewą.
Życzę powodzenia i jeszcze raz dzięki SHMATAN
tu będą nam potrzebne klucz 21 i INBUS 7 nie trzeba pneumatyka bardzo łatwo to odkręcić
żeby uwolnić kolumnę potrzebny będzie młotek WD40 i klucze 16 i 18
a tak to wszystko wygląda
ja wymieniałem sprężyny na nowe bo jedna odmówiła posłuszeństwa
klucze i części można dostać na stronach internetowych lub allegro
sprawa jest banalnie prosta tylko szczere chęci no i sprzęt bo bez tego nie ma szans
A co do prawej strony to trzeba tylko troszkę pomyśleć i też idzie całkiem łatwo, tak jak z lewą.
Życzę powodzenia i jeszcze raz dzięki SHMATAN
- Radion
- Ma gadane
- Auto: VW Golf IV Variant
- Silnik: ALH
Re: [MK4]Wymiana sprężyn na sportowe
Witam,
Odgrzeję troszkę kotleta i zapytam się czy dobrze rozumiem, żeby nie dostać przypadkiem sprężyną w głowę... Gdy odkręcę górną nakrętkę na kielichu i dolną przy zwrotnicy, a następnie przystąpię do uwalniania kolumny, to na tym etapie sprężyna (mimo że mam pękniętą) nie rozpręży mi się nagle ot tak sama, coś ją tam jeszcze trzyma ściśniętą ? Dobrze kombinuję ? Ściągacz do sprężyn potrzebny jest dopiero gdy już mamy całą kolumnę wyjętą i oddzielamy sprężynę od amortyzatora, tak?
Pozdrawiam,
Radek
Odgrzeję troszkę kotleta i zapytam się czy dobrze rozumiem, żeby nie dostać przypadkiem sprężyną w głowę... Gdy odkręcę górną nakrętkę na kielichu i dolną przy zwrotnicy, a następnie przystąpię do uwalniania kolumny, to na tym etapie sprężyna (mimo że mam pękniętą) nie rozpręży mi się nagle ot tak sama, coś ją tam jeszcze trzyma ściśniętą ? Dobrze kombinuję ? Ściągacz do sprężyn potrzebny jest dopiero gdy już mamy całą kolumnę wyjętą i oddzielamy sprężynę od amortyzatora, tak?
Pozdrawiam,
Radek
Radion, na zdjęciach wszystko widać
wyjmujesz cały amortyzator ze sprężyną a potem na stole dopiero wyjmujesz sprężynę z amortyzatora
wyjmujesz cały amortyzator ze sprężyną a potem na stole dopiero wyjmujesz sprężynę z amortyzatora
Mam Takie same ściągacze jak na foto. Przy ściskaniu sprężyny straciły kawałkami farbę takie były beznadziejne te ściągacze i się poobdzierały. Trochę mi szkoda bo będą rdzewieć sprężynki:-(
jak wymienię ori sprężyny na sportowe to muszę zmienić odboje na nowe/twardsze?
Witam, czy na zdjeciu tym
czy kolejność jest od spręzyny, bo wczoraj się z kolega troche pokłóciłem iż on dał pierwszy łozysko potem talerzyk i zas talerzyk a mi sie zdawało ze tak jak na tym zdjęciu pierwsze od spręzyny potem te łożysko i zaś góra talerzyk ? czy źle mysle help bo mi stuka przy skrecaniu, cała spreżyna mi sie rusza naet o 180* umiem ją przekecić na lewarku
czy kolejność jest od spręzyny, bo wczoraj się z kolega troche pokłóciłem iż on dał pierwszy łozysko potem talerzyk i zas talerzyk a mi sie zdawało ze tak jak na tym zdjęciu pierwsze od spręzyny potem te łożysko i zaś góra talerzyk ? czy źle mysle help bo mi stuka przy skrecaniu, cała spreżyna mi sie rusza naet o 180* umiem ją przekecić na lewarku
fisitko, zależy od obcierania koł o nadkole
Hz, no sprężyna bedzie się ruszać jak zwój obciołes
idzie tak
nakrętka
guma górna ta gruba
łożysko
tależyk górny
sprężyna
amortyzator
Hz, no sprężyna bedzie się ruszać jak zwój obciołes
idzie tak
nakrętka
guma górna ta gruba
łożysko
tależyk górny
sprężyna
amortyzator
Re: [MK4]Wymiana sprężyn na sportowe
M@XIMUS a skąd mam wiedzieć czy będą koła obcierać?
mam ori 205/55/16 i z tego co pytałem wcześniej nie ma opcji żeby obcierało przy obniżeniu 30/35mm
mam ori 205/55/16 i z tego co pytałem wcześniej nie ma opcji żeby obcierało przy obniżeniu 30/35mm
jak pojedziesz autem i będzie robilo kszt kszsztt kszttt to znaczy ze obciera...fisitko pisze:a skąd mam wiedzieć czy będą koła obcierać?
sorryy.....