Schemat podłączenia kontrolki poziomu płynu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zrobiłem prowizoryczną instalację podłączyłem przekaźnik diodę a czujnik do szklanki z wodą podłączyłem pod akumulator i dioda nie świeci, wyciągnąłem czujnik z wody to po ok 15 sekundach dioda zaczęła szybko mrugać ( ok 3 raz na sekundę ) po włożeniu czujnika do wody dioda nadal mruga, a gdy odłączę zasilanie od przekaźnika i podłączę to dioda nie świeci, czyli chyba trafiłem na uszkodzony przekaźnik albo musi być coś jeszcze zamontowane, Może jakiś układ jest jeszcze w liczniku ?
u mnie 43 działa tylko dioda nie mruga. spróbuj poczekać dłużej zanim wyłączysz zasilanie, to troche trwa. na pewno nie użyłeś diody migającej?
MK3 ADZ->AGU
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Schematy podłączenia przekaźników są też ogólnie dostępne - większość schematów VW zawiera połączenia do tego przekaźnika. Co do samego działania przekaźnika - on swoje wyjście zwiera do masy, kiedy poziom płynu jest za niski. Nie daje żadnych mrugnięć itp. Tym zajmuje się już elektronika licznika. Przekaźnik z czujnikiem wpięty jest w obwód czujnika temperatury płynu chłodniczego. W momencie kiedy płynu jest za mało, licznik zachowuje się dokładnie tak samo, jakby temperatura płynu była zbyt wysoka - wskazówka idzie na max i mruga lampka.
W nowym typie instalacji licznik ma już wyprowadzone sygnały do tego czujnika bezpośrednio. Czyli nie ma potrzeby stosowania już przekaźnika.
W nowym typie instalacji licznik ma już wyprowadzone sygnały do tego czujnika bezpośrednio. Czyli nie ma potrzeby stosowania już przekaźnika.
Kupię inny przekaźnik ( 43 ) i zobaczę czy zadziała, dzięki za odpowiedzi
- adi088
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Schemat podłączenia kontrolki poziomu płynu
Temat powinien byc zaczęty od podania rocznika samochodu w ktorym chcesz ow czujnik zamontowac
nie wiem czy dobrze zrozumialem
i czy prucz Lipek81 widział ktos schemat jak to powinno byc prawidlowo podlaczone?? jesli nie to mozecie pisac jak to bedzie dzialac, ale nie jak bylo seryjnie podlaczane. jesli masz wersje z nowsza instalacja to wystarczy rozciac przewód i sie do niego podlaczyc, sterownik wlozyc w pole nr 5 i dziala.
u mnie jesli kontrolka sie zapali z braku plynu nie zgasnie puki nie zgasze uzupelnie i nie zgasze samochodu. nie jestem pewien, ale czy nie nalezy zgasc auto i dopiero odkrecic korek??
nie wiem czy dobrze zrozumialem
masz na mysli instalacje po sierpniu/wrzesniu 1989r.?? jesli tak to co jest pod 5 bo w mojej ksiazce pisze "Sterownik sygnału braku cieczy chłodzącej"Lipek81 pisze:W nowym typie instalacji licznik ma już wyprowadzone sygnały do tego czujnika bezpośrednio. Czyli nie ma potrzeby stosowania już przekaźnika.
i czy prucz Lipek81 widział ktos schemat jak to powinno byc prawidlowo podlaczone?? jesli nie to mozecie pisac jak to bedzie dzialac, ale nie jak bylo seryjnie podlaczane. jesli masz wersje z nowsza instalacja to wystarczy rozciac przewód i sie do niego podlaczyc, sterownik wlozyc w pole nr 5 i dziala.
u mnie jesli kontrolka sie zapali z braku plynu nie zgasnie puki nie zgasze uzupelnie i nie zgasze samochodu. nie jestem pewien, ale czy nie nalezy zgasc auto i dopiero odkrecic korek??
golf II GT 1.8RP 89r na części http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=119&t=606042
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252373
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252373
Ja nigdzie nie pisze jak było seryjnie, przekaźnik podłączałem na stole.
MK3 ADZ->AGU
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
__________adi088 pisze:i czy prucz*) Lipek81 widział ktos schemat jak to powinno byc prawidlowo podlaczone??
*) - Właśc.: prócz
No to chyba ja widziałem jeszcze:
To wyszperany w mych archiwach (dlatego tak późno) skan strony jakiejś książeczki z biblioteki.
J120 to właśnie tajemniczy przekaźnik 42/43. Czy jest 42 czy też 43 to bez znaczenia, 42 był wcześniejszy, 43 go zastąpił a ma tylko literkę A na końcu oznaczenia.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
adi088, co do starej instalacji, to już się wypowiadałem, myślę, że Zico63b, dając schemat też wyjaśnił wszelkie wątpliwości. Czujnik F25 oczywiście nie jest potrzebny, on służy do regulacji obrotów jałowych w silnikach 16V - do działania kontroli nie jest potrzebny. Co do nowej instalacji - żaden sterownik w nowej instalacji nie jest potrzebny. Poniżej schemat czujnika w nowej instalacji.
Jest jednak małe "ale" - faktycznie pozycja 5 była jakby przygotowana pod czujnik braku płynu - wystarczy zobaczyć na połączenia pinów w gnieździe - jeden z nich podłączony jest pod sygnał z czujnika temperatury silnika. Logicznie rozumując zatem można w nowej instalacji zrobić czujnik na dwa sposoby - bez lub z przekaźnikiem.
Bez przekaźnika - podłączyć czujnik do pinów C/5 i C/8 w skrzynce przekaźników;
Z przekaźnikiem - podłączyć czujnik do pinu C/6 w skrzynce przekaźników i do masy, oraz włożyć przekaźnik w pozycję 5.
Dlaczego VW zastosował dwa rozwiązania tego nie wiem - skrzynka była wykorzystywana w wielu autach VW, może w innych autach nie było w liczniku tej funkcji.
Jest jednak małe "ale" - faktycznie pozycja 5 była jakby przygotowana pod czujnik braku płynu - wystarczy zobaczyć na połączenia pinów w gnieździe - jeden z nich podłączony jest pod sygnał z czujnika temperatury silnika. Logicznie rozumując zatem można w nowej instalacji zrobić czujnik na dwa sposoby - bez lub z przekaźnikiem.
Bez przekaźnika - podłączyć czujnik do pinów C/5 i C/8 w skrzynce przekaźników;
Z przekaźnikiem - podłączyć czujnik do pinu C/6 w skrzynce przekaźników i do masy, oraz włożyć przekaźnik w pozycję 5.
Dlaczego VW zastosował dwa rozwiązania tego nie wiem - skrzynka była wykorzystywana w wielu autach VW, może w innych autach nie było w liczniku tej funkcji.
Re: Schemat podłączenia kontrolki poziomu płynu
[quote="adi088"]Temat powinien byc zaczęty od podania rocznika samochodu w ktorym chcesz ow czujnik zamontowac
Kolego przeczytaj uważnie pierwszego posta, ja nie pisałem że chodzi mi o podłączenie takiego czujnika do samochodu, chodziło mi o proste wyjaśnienie co i jak podłączyć żeby taki czujnik zadziałał
Kolego przeczytaj uważnie pierwszego posta, ja nie pisałem że chodzi mi o podłączenie takiego czujnika do samochodu, chodziło mi o proste wyjaśnienie co i jak podłączyć żeby taki czujnik zadziałał