Wskazówka temperatury
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wskazówka temperatury
Witam
Od jakiegoś czasu wskazówka temperatury cieczy chłodzącej dziwnie się zachowuje.
Silnik normalnie się nagrzewa, sprawdzałem wąż po jeździe, temperatura w ecu 90 stopni czyli norma wskazówka dochodzi do 90 ale po jakimś czasie cofa się do zera, tak leży też jakiś czas (czas jest różny za każdym razem)
by po chwili znowu dojść do 90.
Winien takiemu zachowaniu jest czujnik temperatury cieczy chłodzącej? Czy wtedy też w ecu by temperatura wariowała?
A może w samym liczniku jest coś skopane?
Silnik 1.6 SR AKL 1998
Od jakiegoś czasu wskazówka temperatury cieczy chłodzącej dziwnie się zachowuje.
Silnik normalnie się nagrzewa, sprawdzałem wąż po jeździe, temperatura w ecu 90 stopni czyli norma wskazówka dochodzi do 90 ale po jakimś czasie cofa się do zera, tak leży też jakiś czas (czas jest różny za każdym razem)
by po chwili znowu dojść do 90.
Winien takiemu zachowaniu jest czujnik temperatury cieczy chłodzącej? Czy wtedy też w ecu by temperatura wariowała?
A może w samym liczniku jest coś skopane?
Silnik 1.6 SR AKL 1998
- pawello900
- Mały gagatek
Wskazówka temperatury
Problemu powinienes szukac w termostacie moze byc walniety lub wlasnie w czujniku temperatury ewentualnie jeszcze w gre wchodzi uszkodzona nagrzewnica
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Wskazówka temperatury
albo okablowanie od niego...Poper pisze:Winien takiemu zachowaniu jest czujnik temperatury cieczy chłodzącej?
nie koniecznie, ECU ma osobny czujnik (ale w tej samej obudowie)Poper pisze:Czy wtedy też w ecu by temperatura wariowała?
może...ale biorą pod uwagę jak często czujniki się sypią to raczej nie myślalbym o licznikuPoper pisze:A może w samym liczniku jest coś skopane?
możesz odłączyć licznik i jeszcze raz podłączyć...to samo z czujnikiem temperatury...psiknąć jakimś kontakt sprayem do wtyczki i czujnika
Wskazówka temperatury
Termostat był wymieniany, sam na początku myślałem, że to znów on ale silnik trzyma temperaturę 90 więc wątpię
Nagrzewnica też wątpię bo grzeje ładnie we wnętrzu. Będę musiał sprawdzić ten czujnik.
Podobno są dwa? Bo jeden podaje temp dla ecu a drugi na zegary? Jak to jest?
Edit:
Nagrzewnica też wątpię bo grzeje ładnie we wnętrzu. Będę musiał sprawdzić ten czujnik.
Podobno są dwa? Bo jeden podaje temp dla ecu a drugi na zegary? Jak to jest?
Edit:
Ok wszystko jasne Gdzie szukać tego czujnika? Tzn. w którym miejscu na silniku on jest.Qto pisze:albo okablowanie od niego...Poper pisze:Winien takiemu zachowaniu jest czujnik temperatury cieczy chłodzącej?nie koniecznie, ECU ma osobny czujnik (ale w tej samej obudowie)Poper pisze:Czy wtedy też w ecu by temperatura wariowała?może...ale biorą pod uwagę jak często czujniki się sypią to raczej nie myślalbym o licznikuPoper pisze:A może w samym liczniku jest coś skopane?
możesz odłączyć licznik i jeszcze raz podłączyć...to samo z czujnikiem temperatury...psiknąć jakimś kontakt sprayem do wtyczki i czujnika
- Qto
- _
- Kontakt:
Wskazówka temperatury
zapraszam do wyszukiwarki...nawet zdjęcia znajdzieszPoper pisze:Gdzie szukać tego czujnika? Tzn. w którym miejscu na silniku on jest.
pawello900, termostat nie powodowałby różnic temperatury pomiędzy licznikiem a ECU...a nagrzewnica ??
- pawello900
- Mały gagatek
Wskazówka temperatury
na 100% procent masz walnięty czujnik temperatury cieczy miałem identyczny problem wymieniłem czujnik to jest 5 minut roboty tylko poczekaj aż silnik ostygnie do zera . moge zrobic ci fotke tego czujnika bo mam luzem to jest ten zielony, na fotce tego nie widać ale zaznaczyłem ci ten czujnik czerwonym kółkiem.
kolego numer czujnika 059 919 501 mam taki sam silnik jak ty AKL wiec idzie taki czujnik dołączam fotki mysle ,że pomogłem
kolego numer czujnika 059 919 501 mam taki sam silnik jak ty AKL wiec idzie taki czujnik dołączam fotki mysle ,że pomogłem
- Qto
- _
- Kontakt:
Wskazówka temperatury
niekoniecznie... Poper, sprawdź jaką masz wtyczkę na czujniku (kształt)...volver3 pisze:kolego numer czujnika 059 919 501 mam taki sam silnik jak ty AKL wiec idzie taki czujnik
PS. nie piszemy posta pod postem, używamy opcji "Edytuj"
Re: Wskazówka temperatury
Właśnie, zdarzają się z okrągłą i kwadratową wtyczkąQto pisze:niekoniecznie... Poper, sprawdź jaką masz wtyczkę na czujniku (kształt)...volver3 pisze:kolego numer czujnika 059 919 501 mam taki sam silnik jak ty AKL wiec idzie taki czujnik
PS. nie piszemy posta pod postem, używamy opcji "Edytuj"
Najpierw sprawdzę czy ze stykami wszystko w porządku a później zaopatrzę się w nowy.
- Qto
- _
- Kontakt:
Wskazówka temperatury
pamiętaj że szkoda czasu i nerwów na kupowanie zamienników, lepiej od razu kupić oryginał. Czasami pewnie uda się trafić sprawny zamiennik, ja w sumie 5x miałem okazję testować nowy zamiennik i żaden nie działał poprawniePoper pisze: a później zaopatrzę się w nowy.
Re: Wskazówka temperatury
Też nie za bardzo przepadam za zamiennikami ale mógłbyś powiedzieć który to ori?Qto pisze:pamiętaj że szkoda czasu i nerwów na kupowanie zamienników, lepiej od razu kupić oryginał. Czasami pewnie uda się trafić sprawny zamiennik, ja w sumie 5x miałem okazję testować nowy zamiennik i żaden nie działał poprawniePoper pisze: a później zaopatrzę się w nowy.
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... kod=BBD85B" onclick="window.open(this.href);return false;
Wskazówka temperatury
kolego kupiłem u tego gościa na allegro i działa mi bez zarzutu rok czasu http://moto.allegro.pl/czujnik-temperat ... 70643.html" onclick="window.open(this.href);return false; polecam