Brak mocy, nie odpala. Monowtrysk?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Auto: Golf III 1.8 75KM 1997r.
Wczoraj i dzisiaj miałem problemy z odpaleniem rano(temperatura na dworze na plusie).
Odpalił dopiero za 5/6 razem.
Po przejechaniu 3km samochód stracił moc, aż się zatrzymał i zgasł.
Nic nie pozostało innego, niż go odholować na parking i szukać przyczyny.
Wcześniej gdy samochód był w miarę na chodzie, słabo przyśpieszał.
Żeby na jedynce rozbujać go trzeba było dojść do 3000 obrotów, a auto aż "piszczało".
Na dwójce podobnie.
Poczytałem trochę na forum i może to być wina monowtrysku.
Moglibyście mi powiedzieć, gdzie on się znajduje i po czym poznać, że jest uszkodzony?
Przyczyną może być też benzyna w oleju? Jeśli tak, to w jaki sposób mogła się tam dostać?
Proszę o jeszcze jakieś rady/pomysły, co innego mogło się stać z autkiem?
Z góry dzięki za odpowiedź
Auto: Golf III 1.8 75KM 1997r.
Wczoraj i dzisiaj miałem problemy z odpaleniem rano(temperatura na dworze na plusie).
Odpalił dopiero za 5/6 razem.
Po przejechaniu 3km samochód stracił moc, aż się zatrzymał i zgasł.
Nic nie pozostało innego, niż go odholować na parking i szukać przyczyny.
Wcześniej gdy samochód był w miarę na chodzie, słabo przyśpieszał.
Żeby na jedynce rozbujać go trzeba było dojść do 3000 obrotów, a auto aż "piszczało".
Na dwójce podobnie.
Poczytałem trochę na forum i może to być wina monowtrysku.
Moglibyście mi powiedzieć, gdzie on się znajduje i po czym poznać, że jest uszkodzony?
Przyczyną może być też benzyna w oleju? Jeśli tak, to w jaki sposób mogła się tam dostać?
Proszę o jeszcze jakieś rady/pomysły, co innego mogło się stać z autkiem?
Z góry dzięki za odpowiedź
- sgrodnicki
- Użytkownik
Myślę, że gdybyś choć trochę poszukał znalazł byś wszystko:) Ale pomogę co nie co. Zaznaczyłem Ci na czerwono osłonę mono wtrysku, pod nią znajduje się mono wtrysk, rozbierz wszystko i oceń jak wygląda, może wystarczy tylko przeczyścić, przedmuchać
A jak nie wiesz, zrób zdjęcia i pokaż nam:)
Co do benzyny w oleju, to nie ma nic do tego, bo na pewno nie mam jej tam tyle by silnik się zatarł, a to byś na pewno rozpoznał:)
A jak nie wiesz, zrób zdjęcia i pokaż nam:)
Co do benzyny w oleju, to nie ma nic do tego, bo na pewno nie mam jej tam tyle by silnik się zatarł, a to byś na pewno rozpoznał:)
Dzięki za podpowiedź. Jutro zobaczę co z nim się dzieje.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły dotyczące problemu inne niż monowtrysk to chętnie zapoznałbym się z nimi.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły dotyczące problemu inne niż monowtrysk to chętnie zapoznałbym się z nimi.
Synk3, mierzyles jaka ma kompresje? kiedy byly wymieniane swiece kable kopulka? a zaplon masz dobry? co do odpalania moze czujnik tempratury poszedl? aha zresetuj komputer przez rozpiecie klem na 1h.
- sgrodnicki
- Użytkownik
no i przyczyną może być także słabe ciśnienie paliwa, błąd w komputerze, może być tego sporo.
@mka 3: Nie mierzyłem :/
Posprawdzam jutro wszystko.
A jeszcze mam pytanie:
Ostatnio zaczęła palić się kontrolka od ABS'u.
Raz po odpaleniu samochodu, ze 2 min pochodził na wolnych obrotach, podczas zjeżdżania ze z góry hamulec był twardy i ogólnie LEDWO dało się hamować.
Na drodze lepiej się nie zachowywał.
Kolejną ciekawostką jest to, że ostatnio pod pedałem gazu i hamulca wyczuwam drgania, wibracje, dosyć dziwne uczucie.
Czasami było wszystko dobrze, tylko ostatnio problemy się zaczęły, aż do dzisiaj kiedy samochód zgasł i już nie zapalił.
Czy te rzeczy mogą mieć coś wspólnego z problemem, którego opisałem w temacie?
Posprawdzam jutro wszystko.
A jeszcze mam pytanie:
Ostatnio zaczęła palić się kontrolka od ABS'u.
Raz po odpaleniu samochodu, ze 2 min pochodził na wolnych obrotach, podczas zjeżdżania ze z góry hamulec był twardy i ogólnie LEDWO dało się hamować.
Na drodze lepiej się nie zachowywał.
Kolejną ciekawostką jest to, że ostatnio pod pedałem gazu i hamulca wyczuwam drgania, wibracje, dosyć dziwne uczucie.
Czasami było wszystko dobrze, tylko ostatnio problemy się zaczęły, aż do dzisiaj kiedy samochód zgasł i już nie zapalił.
Czy te rzeczy mogą mieć coś wspólnego z problemem, którego opisałem w temacie?
Monowtrysk niby jest dobry, paliwo dochodzi.
Może to być wina świecy, na której przez 2 lata zostało przejechane 30000km?
Niby iskra jest, ale być może jest za słaba.
Przy okazji jutro wymienię olej. Zobaczymy czy te zabiegi coś dadzą.
Może to być wina świecy, na której przez 2 lata zostało przejechane 30000km?
Niby iskra jest, ale być może jest za słaba.
Przy okazji jutro wymienię olej. Zobaczymy czy te zabiegi coś dadzą.
- sgrodnicki
- Użytkownik
możliwe, 2 lata i te 30000km to jednak coś jest, możliwe że dostają przebicia, a jakie świece masz w samochodzie? No i wykręć je i obadaj ich stan i kolor:)
Re: Brak mocy, nie odpala. Monowtrysk?
Świece dobre, samostart nie pomaga.
Tzn. ze 3 razy dochodziło do 1000 obrotów, tak jak miałby już załapać(zapalić), ale niestety nie dało rady.
@EDIT. Po odłączeniu czujnika temperatury zapalił.
Zobaczymy jutro jak będzie się sprawować, czy odpali z czujnikiem czy bez.
Dam znać
Tzn. ze 3 razy dochodziło do 1000 obrotów, tak jak miałby już załapać(zapalić), ale niestety nie dało rady.
@EDIT. Po odłączeniu czujnika temperatury zapalił.
Zobaczymy jutro jak będzie się sprawować, czy odpali z czujnikiem czy bez.
Dam znać
Znowu ten sam problem.
Przez jeden wieczór ładnie palił, wymieniłem pompę paliwa, jeszcze lepiej śmigał.
Na drugi dzień rano ta sama sytuacja, przejechałem 2-3km i samochód zgasł.
Dzisiaj wymieniona została cewka, ale niestety to nie pomogło.
Czujnik temperatury jest cały czas odłączony.
Co może być jeszcze przyczyną?
Przez jeden wieczór ładnie palił, wymieniłem pompę paliwa, jeszcze lepiej śmigał.
Na drugi dzień rano ta sama sytuacja, przejechałem 2-3km i samochód zgasł.
Dzisiaj wymieniona została cewka, ale niestety to nie pomogło.
Czujnik temperatury jest cały czas odłączony.
Co może być jeszcze przyczyną?
Synk3, wymien ten czujnik na nowy od temperatury? jak chcesz jezdzic bez niego? przeciez bez tego czujnika komputer pracuje awaryjnie. ustaw na nowo zaplon? u mnie był taki problem ze jak był za bardzo wyprzedzony to auto gasło przy 70 stopniach .
Ale jeśli nie odpala z czujnikiem temperatury, ani bez, to raczej nie jest jego wina?
Synk3, no trudno powiedziec bo go nie sprawdziłes jak auto odpaliło... trzeba byłol go wpiac jak ci zapalił i zobaczyc reakcje czy jakas jest. zresetuj komputer przez rozpiecie klem moze chycił jakies błedy bez tego czujnika jak jezdzilsicie i temu juz nie pali?
cewke wymieniłes . A kopułka palec i kable w jakim sa wstanie moze ich wina jest? pompka paliwa chodzi słychac ja? moze raz chodzi a raz nie i temu takie problemy
cewke wymieniłes . A kopułka palec i kable w jakim sa wstanie moze ich wina jest? pompka paliwa chodzi słychac ja? moze raz chodzi a raz nie i temu takie problemy