mk2 dolanie benzyny z kanistru - problem z odpaleniem.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Piter.5
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Piter.5 » ndz sie 13, 2006 00:22

greg, Witam Skarland :) , daj linka do swojego autka
mój golfer: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=58349

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz sie 13, 2006 04:54

MrUkAs pisze:Eh, sadze ze to wina aku. Moge go ladowac prostownikiem 6A ?? Jesli tak, to jak dlugo? No i niech mi ktos powie, jak odczepiac klemy najpierw + czy - ??
bardzo możliwe, że masz niedoładowany akumulator. Możesz go podpiąć do takiego prostownika. Zazwyczaj jest tak, że prostownik daje tyle prądu ile potzrbuje aku. W miarę doładowaywania prąd maleje. Zasada ładowania jest taka, że ładujemy prądem 10-cio godzinnym. Czyli aku o poj. np 60Ah, ładujesz prądem 6A przez 10h.

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz sie 13, 2006 10:45

bodzio_j pisze:
MrUkAs pisze:Eh, sadze ze to wina aku. Moge go ladowac prostownikiem 6A ?? Jesli tak, to jak dlugo? No i niech mi ktos powie, jak odczepiac klemy najpierw + czy - ??
bardzo możliwe, że masz niedoładowany akumulator. Możesz go podpiąć do takiego prostownika. Zazwyczaj jest tak, że prostownik daje tyle prądu ile potzrbuje aku. W miarę doładowaywania prąd maleje. Zasada ładowania jest taka, że ładujemy prądem 10-cio godzinnym. Czyli aku o poj. np 60Ah, ładujesz prądem 6A przez 10h.
Ja mam aku bodaj 50AH, czyli ladowac okolo 8h, tak? Jak z tym sciaganiem klem, najpierw + sciagnac potem minus, czy odwrotnie?? Natomiast jak chodzi o wode w aku, to wystarczy ze wloze patyczek dotkne dna plytki i wtedy zobacze jaki jest poziom??

www.SportCom.PL

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz sie 13, 2006 10:48

MrUkAs pisze:Ja mam aku bodaj 50AH, czyli ladowac okolo 8h, tak
nie tak. ŁAduje się prądem 5A przez 10h. Tak powinieneś ustawić prostownik.
Sprawdzenie poziomu - 1,5cm nad płytami. Może być patyczek
Co do ściągania to kolejność nie ma większego znaczenia, ważne abyś zwarcia nie zrobił.

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz sie 13, 2006 10:49

No ale ja na prostowniku nie mam regulatora. Mam wskaznik ile A, ale ustawic nie idzie...

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz sie 13, 2006 10:50

ladujesz go tak dlugo az nie beda bulgotac wszystkie cele(jesli niemasz aerometru do sprawdzania gestosci powinien byc 1.28).poziom ma byc taki ze wszystkie plytki musza byc zakryte jesli niemasz widocznej podzialki na aku.a czasu nieokreslisz ladowania zalezy jaki masz prostownik ile amper daje.sa takie prostowniki co daja caly czas nastawiony amperaz i takie co zmniejszaja prad i daja tyle ile aku chce i tam ladowanie trwa dluzej.

[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 10:56 ]
MrUkAs pisze:Mam wskaznik ile A, ale ustawic nie idzie...
sam pewnie reguluje ile dac amper a ty mozesz tylko obserwowac cele czy juz sie gotuja i sprawdzac gestosc.

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz sie 13, 2006 11:00

Prostownik mam identyczny jak tutaj: http://allegro.pl/item120251883_prostow ... od_ss.html

Aerometru do sprawdzania gestosci nie mam... ;)

Np. moge zrobic tak, ze podlacze go na jakies 8-9h, chocby nawet nie mial sie naladowac na full ??

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz sie 13, 2006 11:07

spoko napewno zaraz po podlaczeniu pokaze ci conajmniej 6A na wyswietlaczu ale z czasem bedzie spadac,dawaj go na te 8-9godz.ale jak by zaczol juz sie gotowac w wszystkich celach to odlacz,ale jesli zadna sie nie bedzie jeszcze gotowac to nie odlanczaj go masz wtedy jeszcze czas.a te "gotowanie" to nie jakis pojedynczy babelek powietrza tylko mocniejsze bulgotanie,(kurcze cierzko opisac)

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz sie 13, 2006 11:13

Potrafie sobie wyobrazic ;) Rozumiem, ze korki podczas ladowania musza byc odkrecone, no nie?

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz sie 13, 2006 11:16

MrUkAs, musza!! inaczej bedzie buuuum :) dzieki za pkt.

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz sie 13, 2006 11:23

;) Powiedzcie mi jeszcze, czy niedoladowanie aku moze byc spowodowane jezdzeniem przez ponad 1,5 miesiaca krotkich odcinkow, tj. 3-5, max 7 km?? Czeste odpalanie auta... Wczesniej jezdzilem okolo 3-4 razy w miesiacu po 120km w jedna strone... Pytam, bo nie wiem czy cos z ladowaniem nie mam... Szczotki wymianielm niecaly rok temu, na ile one wystarczaja?

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz sie 13, 2006 11:29

ja teraz tez tyle jezdze i mam ok.(a muza leci jeszcze)szczotki na dluuuugo starczaja jesli nie jakies tanie podruby(ale jak by szczotki padly swieci sie ladowanie).ja bym na twoim miejscu sprawdzil aku. naladuj go dokladnie i pojedz do jakiegos warsztatu co ma urzadzenie do sprawdzanie aku. jest to taki miernik i przyklada sie go do aku a on daje duze obciazenie(spirale ma w srodku)i tam wykaze w jakim stanie masz aku. zwyklym miernikiem zapomnij o sprawdzeniu aku.

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz sie 13, 2006 11:47

Yhm, aku zakupilem rok temu w maju, ponad roczny aku i juz by sie rozpier... ??

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz sie 13, 2006 11:50

a dlaczego nie?ale mozes sprawdzic ladowanie.podepnij miernik pod aku i zobacz czy bedziesz mial ok 14.5V na pracujacym silniku (oczywiscie nie sciagaj klem)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”