mój golfer: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=58349
mk2 dolanie benzyny z kanistru - problem z odpaleniem.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
bardzo możliwe, że masz niedoładowany akumulator. Możesz go podpiąć do takiego prostownika. Zazwyczaj jest tak, że prostownik daje tyle prądu ile potzrbuje aku. W miarę doładowaywania prąd maleje. Zasada ładowania jest taka, że ładujemy prądem 10-cio godzinnym. Czyli aku o poj. np 60Ah, ładujesz prądem 6A przez 10h.MrUkAs pisze:Eh, sadze ze to wina aku. Moge go ladowac prostownikiem 6A ?? Jesli tak, to jak dlugo? No i niech mi ktos powie, jak odczepiac klemy najpierw + czy - ??
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Ja mam aku bodaj 50AH, czyli ladowac okolo 8h, tak? Jak z tym sciaganiem klem, najpierw + sciagnac potem minus, czy odwrotnie?? Natomiast jak chodzi o wode w aku, to wystarczy ze wloze patyczek dotkne dna plytki i wtedy zobacze jaki jest poziom??bodzio_j pisze:bardzo możliwe, że masz niedoładowany akumulator. Możesz go podpiąć do takiego prostownika. Zazwyczaj jest tak, że prostownik daje tyle prądu ile potzrbuje aku. W miarę doładowaywania prąd maleje. Zasada ładowania jest taka, że ładujemy prądem 10-cio godzinnym. Czyli aku o poj. np 60Ah, ładujesz prądem 6A przez 10h.MrUkAs pisze:Eh, sadze ze to wina aku. Moge go ladowac prostownikiem 6A ?? Jesli tak, to jak dlugo? No i niech mi ktos powie, jak odczepiac klemy najpierw + czy - ??
www.SportCom.PL
ladujesz go tak dlugo az nie beda bulgotac wszystkie cele(jesli niemasz aerometru do sprawdzania gestosci powinien byc 1.28).poziom ma byc taki ze wszystkie plytki musza byc zakryte jesli niemasz widocznej podzialki na aku.a czasu nieokreslisz ladowania zalezy jaki masz prostownik ile amper daje.sa takie prostowniki co daja caly czas nastawiony amperaz i takie co zmniejszaja prad i daja tyle ile aku chce i tam ladowanie trwa dluzej.
[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 10:56 ]
[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 10:56 ]
sam pewnie reguluje ile dac amper a ty mozesz tylko obserwowac cele czy juz sie gotuja i sprawdzac gestosc.MrUkAs pisze:Mam wskaznik ile A, ale ustawic nie idzie...
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Prostownik mam identyczny jak tutaj: http://allegro.pl/item120251883_prostow ... od_ss.html
Aerometru do sprawdzania gestosci nie mam...
Np. moge zrobic tak, ze podlacze go na jakies 8-9h, chocby nawet nie mial sie naladowac na full ??
Aerometru do sprawdzania gestosci nie mam...
Np. moge zrobic tak, ze podlacze go na jakies 8-9h, chocby nawet nie mial sie naladowac na full ??
www.SportCom.PL
spoko napewno zaraz po podlaczeniu pokaze ci conajmniej 6A na wyswietlaczu ale z czasem bedzie spadac,dawaj go na te 8-9godz.ale jak by zaczol juz sie gotowac w wszystkich celach to odlacz,ale jesli zadna sie nie bedzie jeszcze gotowac to nie odlanczaj go masz wtedy jeszcze czas.a te "gotowanie" to nie jakis pojedynczy babelek powietrza tylko mocniejsze bulgotanie,(kurcze cierzko opisac)
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
www.SportCom.PL
ja teraz tez tyle jezdze i mam ok.(a muza leci jeszcze)szczotki na dluuuugo starczaja jesli nie jakies tanie podruby(ale jak by szczotki padly swieci sie ladowanie).ja bym na twoim miejscu sprawdzil aku. naladuj go dokladnie i pojedz do jakiegos warsztatu co ma urzadzenie do sprawdzanie aku. jest to taki miernik i przyklada sie go do aku a on daje duze obciazenie(spirale ma w srodku)i tam wykaze w jakim stanie masz aku. zwyklym miernikiem zapomnij o sprawdzeniu aku.