Problem z golfem 2.0 benzyna - błąd 537

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Michu86pp
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Michu86pp » wt sty 29, 2013 12:47

Witam.
Bardzo proszę o pomoc. Mam golfa 4 cabrio z '99 roku z silnikiem 2-u litrowym. Mam problem z pracą silnika. Przy ok 3000 obr. zachowuje się jak przy tzw. odcięciu. traci moc i nie przyspiesza. Na 5 biegu wychodzi to przy ok 110 km/h. Z tego co zauważyłem zaczyna to się dziać jak silnik zaczyna łapać temperature. Po odpaleniu "na zimno" daje rade przejsć ponad te obroty ale jak wskazówka tem juz drgnie pojawiaja sie w.w problemy. Nie wiem czy to jest powiązane.
Po podłączeniu pod komputer wyskakuje błąd 537 - Regulacja Lambda; poza specyfikacją - wartość górna.
Wymieniłem m.in. filtr paliwa, świece ale nic nie pomogło. Tankuje benzyne 98 okt. bo przy 95 jest jeszcze gorzej.

Bardzo proszę o pomoc bo aktualnie nie mogę sobie pozwolić na wymienianie części na tzw "czuja"

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt sty 29, 2013 17:34

sam ten błąd niewiele wskazuje co jest uszkodzone, w sumie świadczy tylko o niewłasciwym składzie mieszanki, chyba zacząłbym od podmiany przepływomierza, nic nie kupuj na ślepo, wiele aut z tych lat ma ten sam przepływomierz poproś kogoś o pozyczkę to jest parę minut i będziesz wiedział.
Winna może być nieszczelność w dolocie pomiędzy przepływomierzem a wtryskiem, czujnik temperatury , zatkany katalizator i kupa innych rzeczy ale zacząłbym jak napisałem wyżej.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”