po zmianie rozrzadu miałczy pompa wody
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Panowie, mam problem dotyczacy pompy wody po zmianie kompletnego rozrzadu .Zestaw był kompletny z firmy INA łacznie z napinaczem hydraulicznym.Silnik o oznaczeniu ATJ 115km na PD , po wymianie pompa dziwnie hałasuje , miałczy , jęczy nie wiem jak to nazwac
tutaj podaje przyklad :
http://brzeziu87.wrzuta.pl/audio/8qwywW ... e_rozrzadu" onclick="window.open(this.href);return false;
to na 100% pompa , specialnie poluzowalismy pasek na napinaczu do 6mm nic nie pomogło bo z tego co szlyszlaem to niby wina zbyt napietego paska , czy zna ktos firmę ktora produkuje pompy ktore nie maja takiego defektu? specialnie kupilem INA myslac ze nie bedzie takich przygód... podobno Kager robi pompę ktora nie wydaje takich dzwieków , mechanik mi powiedzial ze to jedyne co maja dobre, aaa nie pomijajac jeszcze pasty BHP z tej firmy
tutaj podaje przyklad :
http://brzeziu87.wrzuta.pl/audio/8qwywW ... e_rozrzadu" onclick="window.open(this.href);return false;
to na 100% pompa , specialnie poluzowalismy pasek na napinaczu do 6mm nic nie pomogło bo z tego co szlyszlaem to niby wina zbyt napietego paska , czy zna ktos firmę ktora produkuje pompy ktore nie maja takiego defektu? specialnie kupilem INA myslac ze nie bedzie takich przygód... podobno Kager robi pompę ktora nie wydaje takich dzwieków , mechanik mi powiedzial ze to jedyne co maja dobre, aaa nie pomijajac jeszcze pasty BHP z tej firmy
był Golf III GT TDI 110km AFN
byl PASSAT b5 TDI 110km AFN
jest Audi A3 8L 1,9TDI 130KM ASZ
-
- Forum Master
- Kontakt:
za duze napiecie paska, jak ustwiony byl napinacz , jaki wystans miedzy rolka a samym napinaczem? Odrazu dam odpowiedz miedczy tloczek napinacza a rolke 5-6mm blasze sie daje nastepnie wstepnie szpanujesz pasek do naciagu mocnego zakrecasz wyciagasz blokade napiancza i blaszke dystansowa.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
dokładnie tak było zrobione... u mojego ojca w aucie jest ten sam dzwiek... tylko on jescze nie zmienial rozrzadu , a nadchodzi ten czas więc chciałem sie dowiedziec o jakies sensowne rozwiazanie.
Re: po zmianie rozrzadu miałczy pompa wody
W moim ASZ jest ten sam dzwiek...taki sam byl przed i po wymianie rozrzadu...rozrzad INA a pompa ruville...kolega ma w b5fl ten sam dzwiek z pompa dolz...juz sie do tego przyzwyczailem bo nie chce mi sie co chwile rozpinac rozrzadu wydawac kasy i testowac pomp.
Może to nie pompa tylko pasek ? Przed pierwszym odpaleniem układ był zalany płynem chłodzącym ? Pompy nie lubią chodzic na sucho bo jaka by nie była to jak pochodzi na sucho to może szlag trafic.
Płyn był zalany , odrazu po odpaleniu pompa jęczała, probowalismy poluzowac pasek ale nic to nie dalo. Pasek odpada, na 100% to pompa.
Re: po zmianie rozrzadu miałczy pompa wody
Znam kolesia ktory pracuje w skodzie i mowil ze zmieniaja rozrzady na ori vw i zaczyna wyć pompa... reklamuja pompy bo to serwis i wtedy jest cisza.