[passat B3] Termowłącznik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[passat B3] Termowłącznik
Witam mam problem z termowyłącznikiem a mianowicie gdy woda się zagrzeje do 100 zaczyna ją wywalać przez zbiorniczek wyrównawczy na początku postawiłem na termostat ale dolny wąż jest gorący i zobaczyłem że przy tej temperaturze nie załącza mi wentylatora wiec poruszałem wtyczką przy termowyłączniku załączyło wentylator i woda się uspokoiła czy wystarczy go wykręcić przeczyścić i będzie ok. czy mogło pójść coś innego dodam że uszczelkapod głowicą była wymieniana jakieś dwa dni temu i max prędkość z jaką jechałem to 130 oraz kręciłem go max do ~4000 obrotów
VW Passat B3 1,8 AAM 1990r. 75 PS [url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=50898&postdays=0&postorder=asc&start=0][b]mój VWej[/b][/url] + Blitz BRC
ale to może być przyczyną zagotowamnia się i wylania wody (na razie leję wodę bo szkoda wydawać za każdym razem jak wyleje kasy na płyn) termostat niby ok. bo dolny wąż aż gorący a wentyla mi nie włączało czy może jeszcze coś innego jest skopane dodam że nie mam w ogóle ciśnienia w układzie chłodzenia jak odkręcę korek na chodzącym ,gorącym czy zgaszonym może pompa wody poszła ????misiek10111 pisze:jeżeli jest tak jak piszesz to poprostu nie było kontaktu na stykach termowłącznika, do przeczyszczanie styków nie musisz go wykręcać, wystarczy pilnikiem (iglakiem) lub papierem sciernym wyczyścić styki
VW Passat B3 1,8 AAM 1990r. 75 PS [url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=50898&postdays=0&postorder=asc&start=0][b]mój VWej[/b][/url] + Blitz BRC
z padnieta pompa jest tak ze jak odkrecisz korek w zbiorniczku to woda bedzie sie przelewacmisiek10111 pisze:jesli chodzi o pompe to na odpalonym silniku zobacz czy leje sie woda do zbiorniczka z węzyka przelewowego
lepiej sprawdzic tak:
nagrzac silnik wlaczyc cieply nawiew i czy leci cieple pow. na wysokich i na niskich obrotach (przy sprawnej pompie powinna byc mala roznica temp)
pozniej odkrec korek od zbiorniczka wyrownawczego i zobacz czy leci bardziej cieple (znaczna roznica w porownaniu z 1 proba) jak tak to pompa jest juz slaba
dzieje sie to tak ze podczas nagrzewania silnika cisnienie w ukladzie wzrasta (po to wzrasta zeby wzrastala temp. wrzenia) i pompa ma slaba nie daje sobie rady z tym cisnieniem a jak odkrecisz korek to cisnienie spada i slaba pompa ma swoja wudajnosc
[ Dodano: Sob Sie 12, 2006 20:02 ]
wystarczy raczej wyczyscic styki na kostce na wlaczniku i zasmarowac jakims penetrantem (np. WD lub CX) i powinno dzialac dobrzeradek_GL pisze:wiec poruszałem wtyczką przy termowyłączniku załączyło wentylator i woda się uspokoiła czy wystarczy go wykręcić przeczyścić i będzie ok
[ Dodano: Sob Sie 12, 2006 20:08 ]
uszczelka mogla byc juz stara i ja wydmuchalo lub zagotowalo wode na postoju przez niesprawny wlacznik wentylatora przyczyn moze byc wieleradek_GL pisze:dodam że uszczelkapod głowicą była wymieniana jakieś dwa dni temu i max prędkość z jaką jechałem to 130 oraz kręciłem go max do ~4000 obrotów
jak uklad chlodzenia bedzie ok (termostat, pompa,wentylator,chlodnica) a uszczelke dalej by wydmuchiwalo to moze glowice trzeba przefrezowac (z wiekiem lubi sie wygiac)
[ Dodano: Sob Sie 12, 2006 20:12 ]
to moze byc pompa lub (bardziej pradopodobne) korek zbiorniczka nie trzyma cisnienia (wtedy woda szybciej sie zagotuje)radek_GL pisze:dodam że nie mam w ogóle ciśnienia w układzie chłodzenia jak odkręcę korek na chodzącym ,gorącym czy zgaszonym może pompa wody poszła ????
[ Dodano: Sob Sie 12, 2006 20:14 ]
ja bym stawial ze to korek jest glownym sprawca problemu
a jakim to cudem, jezeli pompa jest padnie ta to nie ma przepływu wody i wtedy sie nić nie będzie przelewało, prosteemgrala pisze:z padnieta pompa jest tak ze jak odkrecisz korek w zbiorniczku to woda bedzie sie przelewac
radek_GL a po jakim czasie Ci wywala wodę z układu - długim czy krótkim?, bo jeżeli po długim kilku kilometrach to pompa odpada
pompa rzadko kiedy psuje sie tak ze pada na amen raczej pada tak ze odleglosc miedzy lopatkami wirnika a kadlubem pompy sie zwieksza i wtedy jej sprawnosc techniczna spadamisiek10111 pisze:a jakim to cudem, jezeli pompa jest padnie ta to nie ma przepływu wody i wtedy sie nić nie będzie przelewało
i takim cudem ze wtedy spada cisnienie i slaba pompa ma lekko i wezykiem w zbiorniczu sie przelewa
[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 11:12 ]
wlasie po paru kilometrach wraz ze wzrostem temperatury wzrasta cisnienie w ukladzie i slaba pompa ma problemy z popowaniemmisiek10111 pisze:a po jakim czasie Ci wywala wodę z układu - długim czy krótkim?, bo jeżeli po długim kilku kilometrach to pompa odpada
[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 11:16 ]
zobacz na korek od zbiorniczka bo brak cisnienia to mniejsza temp wrzenia i powietrze z wrzenia zapowietrza uklad wtedy pompa przestaje spelniac swoje zadanieradek_GL pisze:dodam że nie mam w ogóle ciśnienia w układzie chłodzenia jak odkręcę korek na chodzącym
korek od zbiorniczka wyrownawczego ma za zadanie utrzymywac okreslone cisnienie w ukladzie jak jest za male to sie woda zagotuje ja za wielkie cinienie to cos walnie
Ostatnio zmieniony pn sie 14, 2006 23:13 przez emgrala, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

emgrala pisze:wlasie po paru kilometrach wraz ze wzrostem temperatury wzrasta cisnienie w ukladzie i slaba pompa ma problemy z popowaniem
emgrala sorki. Czasem piszesz extra, ale czasem nie tak. Dlaczego twoim zdaniem pompa ma ciężej kiedy rośnie ciśnienie w układzie. To jest fizyczny nonsens bo ciśnienie wzrasta z obu jej stron. Jest to układ zamknięty.emgrala pisze:takim cudem ze wtedy spada cisnienie i slaba pompa ma lekko i wezykiem w zbiorniczu sie przelewa
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
brat w plonezie mial takie objawy tzn przy zakreconym korku od zbiorniczka nagrzewnica dmuchala letnie powietrze a na odkreconym korku nagrzewnica dziala dobrze wtedy mechanik stwierdzil ze pompa padla i dal takie wytlumaczemie
po wymianie pomy bylo ok
[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 11:56 ]
tak samo jest z pompa
[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 12:37 ]
i dlatego sprawnosc pompy jest zwiazana z cisnieniem w ukladzie
im wieksze cisnienie ma do pokonania tym bardziej sprawana technicznie musi byc pompa a jej sprawnosc fizyczna wzrasta
po wymianie pomy bylo ok
[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 11:56 ]
chyba lzej machac pletwami w powietrzu niz w wodziePaweł Marek pisze:Dlaczego twoim zdaniem pompa ma ciężej kiedy rośnie ciśnienie w układzie. To jest fizyczny nonsens bo ciśnienie wzrasta z obu jej stron. Jest to układ zamknięty
tak samo jest z pompa
[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 12:37 ]
Zasada pracy pomp wirowych polega na wytworzeniu różnicy ciśnień pomiędzy stroną ssawną i tłoczną ruchomego elementu roboczego pompy, którym jest wirnik poruszający się ruchem obrotowym. Wirnik dzięki odpowiednio ukształtowanym łopatkom wprawia, znajdujące się w przestrzeniach między łopatkowych cząsteczki cieczy w ruch od strony ssawnej w kierunku strony tłocznej. Wywołane tym ruchem obniżenie ciśnienia u wlotu do wirnika powoduje zasysanie cieczy przez kosz ssawny do wnętrza pompy. Podczas przepływu cieczy w przestrzeniach między łopatkowych wirnika następuje przyśpieszenie równoznaczne ze zwiększeniem energii kinetycznej płynącej cieczy. Energia uzyskana w skutek przyspieszenia zostaje częściowo zamieniona na energię ciśnienia w wirniku i w spiralnej osłonie pompy. Dopływ cieczy w stosowanych pompach ma kierunek osiowy, odpływ zaś promieniowyPaweł Marek pisze:To jest fizyczny nonsens bo ciśnienie wzrasta z obu jej stron
i dlatego sprawnosc pompy jest zwiazana z cisnieniem w ukladzie
im wieksze cisnienie ma do pokonania tym bardziej sprawana technicznie musi byc pompa a jej sprawnosc fizyczna wzrasta