źle chodzi na benzynie jak sie nagrzeje

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

marnic17
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marnic17 » wt sty 15, 2013 12:56

Witam!
Mój problem dotyczy golfa 3 1.6 ABU benzyna+lpg . Problem dotyczy jazdy na benzynie, a mianowicie z rana jak auto zimne to odpala normalnie na benzynie i jedzie bez zastrzeżeń do ok.2 km póki silnik się trochę nie nagrzeje. Gdy osiągnie troszkę większą temperaturę to auto dusi się,szarpie,przerywa,muli to tego stopnia że bardzo źle się jeździ.Dodam że jak dam na luz to wszystko jest ok,tylko podczas jazdy.Czasami jak mocno wdepnę pedał gazu to po jakimś czasie zamulenia auto jedzie normalnie do momentu aż puszcze lekko gaz albo zmienię bieg.Na gazie wszystko jest w porządku. W aucie zostało wymienione:cały monowtrysk,pompa paliwa,czujnik temperatury,sonda lambda,termostat,świece,przewody wn,kopułka z rozdzielaczem,czujnik halla,ustawiony zapłon. Byłem już u kilku mechaników ale żaden nie umie temu zaradzić. A dodam jeszcze że instalacja LPG to BRC niby II generacji ale została wstawiona śruba zamiast silniczka krokowego. Proszę o jakieś rady...

szymonecki
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: szymonecki » czw sty 17, 2013 02:04

Nie prościej podpiąć VAGa i sprawdzić błędy niż wszystko wymieniać? :helm:

marnic17
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marnic17 » czw sty 17, 2013 13:15

Problem jest w tym że podłączałem VAGa i nic nie pokazał;p

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sty 17, 2013 21:54

marnic17, to jest wtrysk jednopunktowy. Typowe usterki to dziurawa podstawa wtrysku co sprawdzasz testem z dezodorantem oraz łapanie błędów przez sterownik silnika od instalacji LPG , tym prawdopodobniejsze że masz I generację czyli skład mieszanki na LPG jest na ogół do kitu. To sprawdzasz robiąc reset ECU - szczegóły na forum.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

marnic17
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marnic17 » pn sty 21, 2013 16:31

Reset komputera próbowałem kilka razy, test z dezodorantem też niczego nie wskazuje...

Awatar użytkownika
BolekLodz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: BolekLodz » wt sty 22, 2013 22:45

Po resecie kompa jeździłeś tylko na benzynie? Bo jak jedziesz na gazie, to wyniki z lambdy zmieniają mapy w sterowniku. Jak skasujesz i odpalisz, pojeździsz na gazie i dopiero sprawdzasz, jak na benie, to nie jest to wiarygodne. Jak po resecie i bez gazu będzie wszystko ok, to gaz do regulacji. Dlaczego wstawiona jest śruba? Może instalka wariowała? Jak tak, to może być coś z sondą. Na zimnym silniku sygnały z niej są ignorowane przez kompa, a wpływają na jazdę dopiero, jak się rozgrzeje. Może w tym leży problem?

Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW :) :)

marnic17
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marnic17 » śr sty 23, 2013 16:57

Tak po resecie próbowałem tylko na benzynie. Lecz po przejechaniu kilku km problem wraca.Nie wiem dlaczego jest tam śruba jak kupiłem to tak było, a sonda przecież na gazie nie chodzi to jakby to się miało do jazdy na benzynie...

marnic17
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marnic17 » wt lip 09, 2013 19:03

Już po problemie;p okazało się, że jak kiedyś wymieniałem monowtrysk to gościu mi prawdopodobnie sprzedał od wersji 1.4, po zakupie innego wszystko chodzi jak należy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”