[zewnątrz] polerowanie lakieru
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Mały gagatek
Panowie mam pytanie odnośnie maszyny do polerowania. Ojciec kupił szlifierkę rotacyjną z głowicą na rzep do tego regulacja obrotów. Jednak najniższe obroty to 4000 więc z tego co widzę po polerkach na allegro to sporo. Pytanie moje czy da się tym coś wyczarować. Nie musi to być ideał ale tez nie chcę lakieru przegrzać. Lakier mam w fatalnym stanie i każdy zabieg przy nim będzie na plus. Proszę o porady co do sposobu polerowania, jakie preparaty polecacie, no i dodam że chcę to wszytko zrobić zestawem gąbek z Obi. widziałem taki za 50 zł 2 gąbki o różnej twardości i baranek.
KuRcZaKjaS, 4000obr^-1 to znacznie za dużo (powiedzmy jeszcze od 1000 to by było akceptowalnie chociaż nie idealnie), 2 gąbki to też w większości przypadków za mało (potrzebujesz 3 twardości w dwóch rozmiarach czyli 6szt.) a za baranka (tzn futro) nie ma się co brać bez doświadczenia i poważnych uszkodzeń lakieru.
Jeżeli chcesz zrobić to po kosztach, to:
-najtańsza polerka eurotec - będzie ciężko, ale poradzisz (koszt ok 130zł)
-pady flexipads cutting, polishing, finishing w dwóch średnicach 80 i 135 (ok 115zł)
-2x backing plate pod te pady (124zł)
-pasty menzerna fg500 i ff3000 po 250ml (ok 80zł)
-ipa (kilka zł)
Później do zmiany maszyna i masz całkiem konkretny zestaw
Jeżeli chcesz zrobić to po kosztach, to:
-najtańsza polerka eurotec - będzie ciężko, ale poradzisz (koszt ok 130zł)
-pady flexipads cutting, polishing, finishing w dwóch średnicach 80 i 135 (ok 115zł)
-2x backing plate pod te pady (124zł)
-pasty menzerna fg500 i ff3000 po 250ml (ok 80zł)
-ipa (kilka zł)
Później do zmiany maszyna i masz całkiem konkretny zestaw
-
- Mały gagatek
Nie no to lipa.Z tego co mi tu wyliczyłaś to wychodzi ponad 400zł. To nie lepij oddać do zakłądu. naprawe nie da rady nic ta maszyną i faracela 3g wiem że [pewnie za mocna ale mi chodzi tylko o lekki efekt. To auto nie ma takiego lakieru żeby w niego inwestować tyle kasy. nie mniej dzięki za odpowieć.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
KuRcZaKjaS, jak nie chcesz inwestować to TEMPO sobie przeleć samochód, napewno będziesz bardzo zadowolony a efekt i tak będzie do Nie chcesz wydawać kasy, to jak chcesz to zrobić? Napewno oszczędzając nie zrobisz tego dobrze. Mam takiego znajomego co jeździ polerować samochód TEMPO po 60zł raz na 3 miesiące a do mnie nie przyjedzie żeby zrobić mu jak należy. A później się zastanawia jak to możliwe że samochody które wychodzą ode mnie wyglądają po roku tak samo dobrze a jego po 3 miesiącach już nie. Powiem ci tak, albo nie oszczędzaj i kup sobie wszystko jak należy i zrób pożądnie sobie auto albo oddaj samochód komuś żeby ci zrobił a nie będziesz musiał wydać tyle kasy na wszystkie rzeczy.
VCDS, VAG K+CAN COMMANDER, VAG-COM, OP-COM
-
- Mały gagatek
No myślałem ze mam jakieś szanse na zrobie nie tego tą maszyną. Po tym jak zostało mi wyliczone ile kasy to pochłonie, jasnym dla mnie jest oddanie auta do zakładu na 3 stopniową polerkę za 300 zł. Jednak mam lakier katastrofalny i pewnie każdy mi powie że lepiej polakierować całe ale mnie nie stać na to. I z tąd moje pytanie o polerkę. Planuje samemu polakierować elementy w domu i potem coś podziałać tą maszyna.
Mam jeszcze jedno pytanie. Gdy lakierujemy auto miejscami to widać miejsca odcięcia starego lakieru i nowego. Czym to usunąć tak żeby możliwie się zgrało no i czy poleruje się to przed klerem czy po.
Mam jeszcze jedno pytanie. Gdy lakierujemy auto miejscami to widać miejsca odcięcia starego lakieru i nowego. Czym to usunąć tak żeby możliwie się zgrało no i czy poleruje się to przed klerem czy po.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Tą maszyną co napisałeś to wiele nie zdziałasz. Nawet osoba robiąca to zawodowo (profesjonalnie) nie chciałaby się nawet dotknąć do lakieru z takimi obrotami. Chwila nieuwagi i lakier przypalony. Więc na pewno odradzam ci ten pomysł. Samochód ten co masz w profilu?? Wrzuć jakieś fotki, zobaczymy czy da się coś z tym zrobić.
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Odp: Re: [zewnątrz] polerowanie lakieru
Ty masz takie przemyślenia i pytania na które ludzie uczą się kilka a nawet więcej lat są w swoim zawodzie, to są lata praktyki żeby to robić. O jaki kler Ci chodzi duchowny czy jeszcze jakiś inny.KuRcZaKjaS pisze:No myślałem ze mam jakieś szanse na zrobie nie tego tą maszyną. Po tym jak zostało mi wyliczone ile kasy to pochłonie, jasnym dla mnie jest oddanie auta do zakładu na 3 stopniową polerkę za 300 zł. Jednak mam lakier katastrofalny i pewnie każdy mi powie że lepiej polakierować całe ale mnie nie stać na to. I z tąd moje pytanie o polerkę. Planuje samemu polakierować elementy w domu i potem coś podziałać tą maszyna.
jedź jedźKuRcZaKjaS pisze:3 stopniową polerkę za 300 zł
Szukasz porady n/t detailingu czy profesjonalnych kosmetyków ? Napisz w nowym dziale
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=175
Nikt Ci nie zrobi korekty za 300zł - co najwyżej przejedzie g3 na futrze i g10 na gąbce ;] Pamiętaj że korekta to nie tylko polerowanie - samochód trzeba do korekty odpowiednio przygotować, a później też zabezpieczyć.KuRcZaKjaS pisze:oddanie auta do zakładu na 3 stopniową polerkę za 300 zł.
Jak patrzy się na ceny wszystkich zabawek to fakt - wychodzi tego dużo, ale możesz koszta zbić spokojnie o połowę jeżeli poszukać używek lub odlewek, a nawet zarobić na temacie jeżeli troche ogarniesz temat i zrobisz kilka samochodów w celach zarobkowych czy też odsprzedasz po zakończonej robocie pozostałości
Białe odpryski po polerce. Jestem załamany...
Witam, oddałem autko do lakiernika, miałem zderzak do pomalowania, przy okazji kazałem autko przepolerować. Wiadomo auto u niego stało przykurzone, przyjechałem do domu, umyłem wszystko ładnie pięknie, a tu cała maska w kropki i lewy błotnik... Dodam że tego nie było przedtem. Lakiernik umywa ręce, sądząc że tak się dzieje, że pasta powchodziła w pory i stąd te białe kropki, na moje są to odpryski, w ogóle maska jest strasznie zniszczona przez polerkę, powiedziałbym że wygląda jeszcze gorzej niż przed Wstyd mi jeździć taką bryczką, bo jest czarny metalik, a te białe odpryski rzucają się z kilometra.
Czy to rzeczywiście zejdzie po 3/4 myciach? Inaczej sobie wyobrażałem polerkę...
Czy to rzeczywiście zejdzie po 3/4 myciach? Inaczej sobie wyobrażałem polerkę...
-
- Użytkownik
- Kontakt:
A kto przy zdrowych zmysłach każe lakiernikowi polerować lakier?? Przecież powszechnie wiadomo że lakiernicy to są papraki w dziedzinie polerowania. Może nie wszyscy, zdarzają się wyjątki ale bardzo rzadko. To co powiedział że są to odpryski zapewne miał racje. Nie widziałeś tego wcześniej bo lakier jeszcze jako tako w tych miejscach się trzymał, a jak przeleciał to polerką to powchodziła pasta w te miejsca po kamieniach. Owszem zejdzie to po myciu, ale czy po 4 to nie odpowiem ci. Ja jak to robię i gdzieś w szczelinach znajdzie się pasta to bardzo dokładnie to czyszczę przed oddaniem samochodu klientowi. Weź jakieś apc w mocniejszym stężeniu i spróbuj wczyścić te miejsca delikatnie żeby nie porysować lakieru. Chyba że nie posiadasz APC to może być ostatecznie jakiś ludwik albo coś takiego do co odtłuszcza.
-
- Mały gagatek
dobra jutro zrobię fotki w czym problem. A co do kleru to chodziło mi o lakier bezbarwny
- Paviarotti
- Lord GTI
i tyle w temacie.Salwinek91 pisze:A kto przy zdrowych zmysłach każe lakiernikowi polerować lakier?
Resztki pasty z zakamarków domywaj IPA lub ciśnieniówką na gorącą wodę, z plastików zejdą posmarowane masłem orzechowym. A następnym razem oddaj samochód "do przepolerowania" komuś kto ogarnia temat - wszelkiej maści "lakierników-polermanów" można rozpoznać po minucie rozmowy