przerywanie na zimnym silniku.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk3
- Silnik: 1Z
- Kontakt:
Miałem podobny przypadek, pompa odebrana po regeneracji, założyłem i golf ledwo jechał, po prostu pompiarz ustawił ja na stole według jakiś tam parametrów. Pokreciłem kilka magicznych srubek i lata jak dawniej. Jak odbierałem pompe, to gościu pytal się "Czy nie kopcił" Ciekawe co by powiedzał jak bym ją nie skręcił przed oddaniem. Podkręć troche dawkę paliwa i bedzie dobrze.
-
- Nowicjusz
dzieki za rade narazie ustawiłem na słuch i jest lepiej. podkręciłem turbo zwiększyłem minimalnie dawke i smiga aż miło
Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2010 17:19 przez lolekzetor, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
a ja mam pytanie, jak na zimnym silniku, przez jakies 5min, silnik systematycznie co pare sekund, na chwile przerwie- slyszalne, ale na obrotomierzu nie zauwazalne, jest to bardzo delikatne, jak przejade z 1km, to juz jest raczej ok, tez w kat wtrysku zagladac? Choc na zimnym nie dymi, pali od strzala- moze przez chwike pokuleje przy mrozach, troche bardzie klepie ale to ze wzgledu koncowek wtryskow merola- nowe, ustawione na 155bar i powiedzmy, ze poki co bąble w przewodach paliwowycn nie są chwilowo widoczne.
-
- Nowicjusz
Re: przerywanie na zimnym silniku.
to normalne ewentualnie przyspiesz wtrysk . czyli pobaw sie pochyłem pompy najlepiej na Zimno . domyslam sie Ze przyspieszacz wtrysku działa .piotrekgal pisze:a ja mam pytanie, jak na zimnym silniku, przez jakies 5min, silnik systematycznie co pare sekund, na chwile przerwie- slyszalne, ale na obrotomierzu nie zauwazalne, jest to bardzo delikatne, jak przejade z 1km, to juz jest raczej ok, tez w kat wtrysku zagladac? Choc na zimnym nie dymi, pali od strzala- moze przez chwike pokuleje przy mrozach, troche bardzie klepie ale to ze wzgledu koncowek wtryskow merola- nowe, ustawione na 155bar i powiedzmy, ze poki co bąble w przewodach paliwowycn nie są chwilowo widoczne.
-
- Nowicjusz
Re: przerywanie na zimnym silniku.
to normalne ewentualnie przyspiesz wtrysk . czyli pobaw sie pochyłem pompy najlepiej na Zimno . domyslam sie Ze przyspieszacz wtrysku działa .[/quote]
jesli to aaZ po 95roku to nie pochył pompy tylko masz na kole pompy tZw nuty i tam dłubiesz . ps elektryczne sterowanie przyspieszaczem czesto niedziała i teZ kolebotał bedzie
jesli to aaZ po 95roku to nie pochył pompy tylko masz na kole pompy tZw nuty i tam dłubiesz . ps elektryczne sterowanie przyspieszaczem czesto niedziała i teZ kolebotał bedzie
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
lolekzetor, przyspieszacz sprawny, auto z 93r, pompa za pewne tez (brak egr etc). Kąt ustawie na zegar bo i tak mialem, tylko najpierw kogos trzeba z tym zegarem znalezc, dzieki.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Więc sprawdź z zaciągniętym przyspieszaczem,czy będzie poprawa.Jeżeli nie będzie,to odpowiedź znasz.Natomiast,jeśli nie będzie poprawy,to może któryś wtrysk troszkę podlewać.piotrekgal pisze:przyspieszacz sprawny,
Powietrze w układzie,też ma na to wpływ.
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Z wyciągniętym jest tak samo, ale z tą różnicą, że po tym np 1km przejechanym od porannego rozruchu jest już OK, a więc może gdyby wtrysk lał to problem miałby miejsce cały czas? Zadnych białych dymków z tłumika etc. Nie ma spadków mocy, czy przerywania przy przyspieszaniu.Michał_1977 pisze:Więc sprawdź z zaciągniętym przyspieszaczem,czy będzie poprawa.Jeżeli nie będzie,to odpowiedź znasz.Natomiast,jeśli nie będzie poprawy,to może któryś wtrysk troszkę podlewać.
Powietrze w układzie,też ma na to wpływ.
Jeżeli chodzi o powietrze, to mam z nim problem, ale akurat w tym momencie problemu nie było (na wolnych obrotach bąble się nie pojawiły)
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Nie.Z czasem wszystko potrafi wrócić do normy.Przerabiałem identyczny problem,choc do końca jeszcze się go nie pozbyłem,bo czasem przerwie kilka razy,zwłaszcza gdy jest zimniej.piotrekgal pisze:więc może gdyby wtrysk lał to problem miałby miejsce cały czas?
Jest jeszcze opcja,że inny kąt rozpylenia z merców powoduje chwilowe niedomagania.
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Ja jeszcze brałem pod uwage paliwo, miałem go może z 10,15l w baku a identyczne mam w bańkach- okazało się lekkim masłem, co by na pewno łatwo nie zeszło przez lejek z sitkiem. Natomiast pod maskę zaglądałem to w przewoach paliwowych tego masła no nie było. Dolałem skydd, zalałem w cpn do pełna, i dziś zobaczę jak po odpaleniu będzie się miewał, choć dzisiaj temp są dobrze dodatnie, tamtego dnia bardziej ujemne.Michał_1977 pisze:Nie.Z czasem wszystko potrafi wrócić do normy.Przerabiałem identyczny problem,choc do końca jeszcze się go nie pozbyłem,bo czasem przerwie kilka razy,zwłaszcza gdy jest zimniej.
To też mogłoby tłumaczyć, choć w trakcie odpalenia w tłumika nie wydoby się nic innego niż wydobywało się z wtrysków AAZta.Michał_1977 pisze:est jeszcze opcja,że inny kąt rozpylenia z merców powoduje chwilowe niedomagania.