zwrotnica w woofer?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
zwrotnica w woofer?
Witam ostatnio kupiłem talki zestaw głosników http://allegro.pl/autotek-hifonics-a6-2 ... 28904.html" onclick="window.open(this.href);return false; podłączyłem je pod radio alpine 4x45 i powiem szczerze ze jestem troche rozczarowany myślałem że poprawią sie niskie tony ale poprawa jest nieznaczna w stosunku do fabrycznego głośnika firmy philips ,zamierzam na czasie założyć zakupione już dystanse MDS i wyglószyć dzwi ale brakuje mi na to czasu,głośniki na razie przykręciłem w fabryczne miejsce w boczki (wiem że to jest błąd) mam takie pytanie czy te zwrotnice dodawane do zestawu podanego w linku wpływają na prace woofera czy tylko na sam tweeter i czy dobrym pomysłem jest zakupienie jakiejś zwrotnicy niskopasmowej dla woofera żeby bas był głebszy i lepiej to grało.co panowie znający się na temacie o tym myślicie? pozdro
Re: zwrotnica w woofer?
Mam wrażenie ze od malutkiego głośniczka 16 cm oczekujesz zbyt wiele
Potrzebujesz prawdziwego, normalnego suba a nie wmawiania sobie, że 16 cm membrany wyprodukuje fajny bas w aucie.
Wygłuszenie drzwi oprawi jakość brzmienia ale samo z siebie nie dodaje mocy.
zwrotnice zostaw w spokoju
Potrzebujesz prawdziwego, normalnego suba a nie wmawiania sobie, że 16 cm membrany wyprodukuje fajny bas w aucie.
Wygłuszenie drzwi oprawi jakość brzmienia ale samo z siebie nie dodaje mocy.
zwrotnice zostaw w spokoju
zwrotnica w woofer?
subufer i wzmacniacz mam w bagarzniku i jest ok. chce tylko popawic niskie tony w dzwiach a nie zrobić z tych głośników głosniki basowe. czyli co dystanse i wygłuszenie? pisze bo jakoś wcześniej się bardzo nie zagłebiałem w te tematy a che zrobić to sam.pozdro
zwrotnica w woofer?
tak, dystanse i wygłuszenie.
i tak mam wrażenie, ze koniec końców będziesz rozczarowany...
PS
jak piszesz posty to takie wyrazy jak "subufer" nie są podkreślane u Ciebie jako błędy w pisowni?
i tak mam wrażenie, ze koniec końców będziesz rozczarowany...
PS
jak piszesz posty to takie wyrazy jak "subufer" nie są podkreślane u Ciebie jako błędy w pisowni?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Nie znam się na projektowaniu zwrotnic, ale na chłopski rozum zwrotnica robi podział między wooferem a tweeterem, a nie wpływa na ilość basu z woofera, gdyż woofer jeżeli nie jest cięty HPF na radiu, czy wzmacniaczu, to jedzie od samego dołu Tyle razy się pisze na Forach (ciekawe, czy gdzieś nie zakładałeś tematu "jakie głośniki pod radio", ale mniejsza z tym) - jeżeli ma się montować głośniki w standardowych miejscach, zasilać je radiem, to zawsze tłumaczę - nie będzie ogromnej poprawy, a często bardziej wymagający głośnik zagra jeszcze gorzej i jest wtedy "zamienił stryjek siekierkę na kijek" Dobrze, że zamierzasz wygłuszać drzwi i montować dystanse, wtedy zrobisz duży krok do przodu. Teraz upewnij się czy masz wszystko podpięte w fazie i czekaj momentu na wygłuszenie.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
zwrotnica w woofer?
WOOFER:
Moc Maksymalna : 200W
Moc RMS : 100W
Potężny woofer typu midbas
Skuteczność az 92dB
Jak możesz oczekiwać że głośnik, który ma 100W RMS zagra Ci dobrze pod 16W RMS z radia?
Kopnij go jakimś piecem to będzie mocno grał. Tyle, że musi być dobrze osadzony i wygłuszony aby pokazać na co go stać.
Moc Maksymalna : 200W
Moc RMS : 100W
Potężny woofer typu midbas
Skuteczność az 92dB
Jak możesz oczekiwać że głośnik, który ma 100W RMS zagra Ci dobrze pod 16W RMS z radia?
Kopnij go jakimś piecem to będzie mocno grał. Tyle, że musi być dobrze osadzony i wygłuszony aby pokazać na co go stać.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
zwrotnica w woofer?
po 1 zamontuj dystanse sztywno do blachy drzwi po 2 wygłusz poprawi ci się znacząco bas, po 3 podłącz pod wzmaka i zobaczysz jak dopiero to zagra tak jak kolega dominik7 wyżej napisał jak ma ci on zagrać dobrze jak z radia dostaje około 16w RMS. Basu nie wiadomo jakiego nie oczekuj najlepiej do tego jeszcze skrzynkę do bagażnika i dopiero to zagra jakoś na poziomie. A i nie używaj tam żadnych sztucznych podbić na radiu głośniki tego nie lubią.
ale suba masz podłączonego tylko pod wzmaka? to oczywiste że ci zagłusza pewnie przód .
U siebie mam przód pod wzmakiem i sub też i nic nie jest przygłuszane przód ładnie kopie po nogach i jest to wyraźnie odczuwalne a jak były pod radiem na początku to niema porównania w ogóle
ale suba masz podłączonego tylko pod wzmaka? to oczywiste że ci zagłusza pewnie przód .
U siebie mam przód pod wzmakiem i sub też i nic nie jest przygłuszane przód ładnie kopie po nogach i jest to wyraźnie odczuwalne a jak były pod radiem na początku to niema porównania w ogóle
-
- Forum Master
- Kontakt:
A co ma się do tego RMS głośnika ? To raczej wytrzymałość cewki na prąd, głośnik 100 wat rms (teoretyczna wartość) mając wysoką skuteczność właśnie, lekką membranę i miękkie zawieszenie zagra czyściej/głośniej ,lepiej jak głośnik 50 RMS z bardzo niską skutecznością.
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
zwrotnica w woofer?
Widzieliście kiedykolwiek aby tak mocny(100 wat) głośnik miał tak wysoką skuteczność?Toć to dane wyssane z palca.
Zamontuj głośnik jak należy to zagra.Jak wisi na tapicerce nie ma szans na poprawne granie.
Zamontuj głośnik jak należy to zagra.Jak wisi na tapicerce nie ma szans na poprawne granie.
Natural Sound
-
- Forum Master
- Kontakt:
HV165 mają zdaje się podobną skuteczność, ale czy Hertz wyssał to z palucha - nie wiem.