rekord akumulatora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
rekord akumulatora
czy to normalne zeby jezdzic 7 lat na jednym akumulatorze, auto nie garażowane , przebieg 170 tys , przy -15 stopni zapala bez problemu
, słyszałem ze to mało prawdopodobne a jednak , ile wasze akumulatory wytrzymują? zaznaczam ze tylko raz był ten akumulator rozładowany do maxa(radio grało 1,5 tygodnia na wczasach )
, słyszałem ze to mało prawdopodobne a jednak , ile wasze akumulatory wytrzymują? zaznaczam ze tylko raz był ten akumulator rozładowany do maxa(radio grało 1,5 tygodnia na wczasach )
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
- marian g40
- Nowicjusz
- Kontakt:
Akumulator można porównać do kwiatka czy pięknej dziewczyny, od tego jak ich bedziesz pielegnował tak długo bedziesz ich miał i nie ważne jest ich pochodzenie tylko ten który je pieści. Osobiście zawsze kupuje rodzimą Centre i zawsze ją sobie chwale a koledzy którzy kupowali obce akumulatory szybciej je zużywali od naszej centry. A wiecie dlaczego poniewaz odpowiednio nie pielęgnowali swego kwiatka. Jeżdzę już od 1966 roku i wiem ze jestem dużo starszy od mojego golfika lecz dla długowieczności kazdego jak już pisałem kwiatka jest:
1 - akumulator powinien byc taki jak przewiduje instrukcja techniczna danego pojazdu.
2 - zawsze prawidłowy stan elektrolitu w akumulatorze
3 - czyste, dobrze dokręcone i zakonserwowane klemy na akumulatorze
4 - zimą gdy garażowany na dworze a pojazd mało uzywany trzeba akumulator wymontowac i trzymać w domu /chodzi o elektrolit/
- i to juz wszystko,czy to aż tak wiele żada od nas to małe plastykowe pudełeczko ? Mysle ze kazda laseczka zażąda dużo więcej nieprawdaż ?
A tak nawiasem to nie lubie jak ktoś mówi mój dziadek czy ojciec to miał... Miałczą koty a pisać trzeba o tym co sam zrobiłem i jak długo to miałem, ot to jest zadanie trudniejsze co ?
1 - akumulator powinien byc taki jak przewiduje instrukcja techniczna danego pojazdu.
2 - zawsze prawidłowy stan elektrolitu w akumulatorze
3 - czyste, dobrze dokręcone i zakonserwowane klemy na akumulatorze
4 - zimą gdy garażowany na dworze a pojazd mało uzywany trzeba akumulator wymontowac i trzymać w domu /chodzi o elektrolit/
- i to juz wszystko,czy to aż tak wiele żada od nas to małe plastykowe pudełeczko ? Mysle ze kazda laseczka zażąda dużo więcej nieprawdaż ?
A tak nawiasem to nie lubie jak ktoś mówi mój dziadek czy ojciec to miał... Miałczą koty a pisać trzeba o tym co sam zrobiłem i jak długo to miałem, ot to jest zadanie trudniejsze co ?
Czemu zaraz wymiana a może by tak włożyć troszeczke miłości i pieszczot, a dopiero jak nic nie da to wymienic i to zgodnie z instrukcja chyba powinien być: Battery V/RC(Ah): 12/55(36)dukem pisze:No wlasnie u mnie jest niemiecki akumulator- wycliczylem ze chyba 6 letni, normalnie woz pali jak zloto a w zimie raz mnie zawiodl...czeka mnie chyba wymiana tylko u siebie mam 74Ah a to kosztuje
Milosc i pieszczoty to w niego wkladam caly czas zeby moc jezdzic- raz w tygodniu go wyjmuje i laduje...daje to tyle ze mam nadzieje do lata na nim dojezdzic bo nie wyglada tak zle jakby sie wydawalo tylko jak kupilem samochod akumulator juz byl zaniedbany...
A co do wielkosci to wlasnie zgodnie z instrukcja do mk2 1,6TD jest akumulator 72Ah- u mnie zalozone bylo 74 ale to juz niewielka roznica...mysle ze 55 nawet nowa bym go nie zakrecil- diesel ma ciezki rozruch...
A co do wielkosci to wlasnie zgodnie z instrukcja do mk2 1,6TD jest akumulator 72Ah- u mnie zalozone bylo 74 ale to juz niewielka roznica...mysle ze 55 nawet nowa bym go nie zakrecil- diesel ma ciezki rozruch...
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Być może się nie znam ale do zapalenia to chyba jest prąd rozruchowy czyli ta 2 wartość ważna.dukem pisze:Milosc i pieszczoty to w niego wkladam caly czas zeby moc jezdzic- raz w tygodniu go wyjmuje i laduje...daje to tyle ze mam nadzieje do lata na nim dojezdzic bo nie wyglada tak zle jakby sie wydawalo tylko jak kupilem samochod akumulator juz byl zaniedbany...
Pozdrawiam
Jasiu II
Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104
Jasiu II
Teraz
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Ja mam 600 A i 55 Ah i powinno stykać a jak masz alternator 60 czy 65 to masz ciągle niedoładowany aqu i to jest jeszcze gorsze dla aqudukem pisze:To prawda...ja na swoim mam prad 680 A...ale z drugiej strony prad jaki moze wytrzymac nie znaczy ze akumulator dlugo pozyje jak przy kazdym odpaleniu bedzie sie go traktowac maksymalnym pradem...
Pozdrawiam
Jasiu II
Teraz
Jasiu II
Teraz