[MK3]slabo pali jak cieply

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

[MK3]slabo pali jak cieply

Post autor: paww18 » śr sie 09, 2006 18:46

Witam szanownych forumowiczow.
Mam problem z golfikiem. Jak jest zimny to pali na "kopa" a jak sie zagrzeje to musze go pokrecic dluzej az w koncu odpali - strasznie to wkurzajace. Bylem dzis u elektryka przy okazji innej roboty i mowi mi ze to moze byc czujnik halla. Auto mi nie gasnie podczas jazdy.
Golfik jest zagazowany (odpalam ZAWSZE na benzynie a pozniej juz jezdze na gazie), mozliwym jest ze to faktycznie hall padl ?
Wydaje mi sie ze moze to byc cewka zaplonowa (ale jak zawsze podkreslam - jestem informatykiem a nie mechanikiem :/ - nie znam sie na autach), wyczytalem jeszcze ze moze to byc jakis czujnik temperatury (komputer podaje za bogata mieszanke i zalewa silnik..)
poradzcie cos, bo nie chce sie ladowac z zbedne koszty.
pozdrawiam :kufel:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 09, 2006 18:58

paww18 pisze:ze to moze byc czujnik halla
wątpliwe, zbyt duża regularność występowania objawów usterki. Czujnik temperatury bardziej prawdopodobny. Jaki masz wtrysk w swoim meksykaninie? Bo w spisie nie jest napisane.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » śr sie 09, 2006 19:15

wielopunktowy wtrysk, digifant
dodam ze VAG nie wykazuje zadnych bledow (mam w domu interfejs)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 09, 2006 19:41

To tak jak moje Vento 2,0 tylko nie wiem czy ta sama wersja Digifanta. Skoro jedyny problem odczuwalny dla Ciebie jest z tym zapalaniem to napisz jeszcze czy występuje też wtedy gdy zapalasz auto rozgrzane ale po jeździe na benzynie, i czy łatwo zapala na gazie (o ile masz tą mozliwość). I czy nie latwiej zapala jak trochę wciśniesz gaz.
Czujnik temperatury można by sprawdzić łatwo omomierzem, tylko nie wiem gdzie znajdziesz odpowiednie normy do swojego auta. To samo z przepływomierzem.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » śr sie 09, 2006 22:05

wyplata blisko to pojezdze torche na benzynie i obczaje, bo moze problemem bedzie tu zle wyregulowana instalacja LPG. Nie wiem sam, cos pokombinuje jak sie uporam z tym problemem (bo cholernie mnie irytuje) to dam znac co bylo.

Awatar użytkownika
daro-driver
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: daro-driver » śr sie 09, 2006 22:37

wiesz co miałem to samo ale po zmianie czujnika temperatury bo zamieniłem stary na nowy ale ten nowy okazał się chyba trefny bo gdy stałem w korkach to wskazywał na płynie 110 st,więc wymieniłem na stary,i na nim gdy dłużej stoje maksimum wskazuje 90 stopni,i załancza się wentyl,natomiast gdy jade,to łapie na wskażniku70-80 st,i z odpalaniem na ciepłym problem znikł,napisz jakie masz wskazania temperaturki przy różnych warunkach.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 09, 2006 22:58

daro-driver pisze:wiesz co miałem to samo ale po zmianie czujnika temperatury bo zamieniłem stary na nowy ale ten nowy okazał się chyba trefny bo gdy stałem w korkach to wskazywał na płynie 110 st,więc wymieniłem na stary,i na nim gdy dłużej stoje maksimum wskazuje 90 stopni,i załancza się wentyl,natomiast gdy jade,to łapie na wskażniku70-80 st,i z odpalaniem na ciepłym problem znikł,napisz jakie masz wskazania temperaturki przy różnych warunkach.
piszemy tu o czujniku nie od wskaźnika tylko od sterownika silnika bo są dwa, chociaż często oba w jednej obudowie.

kemizo67
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kemizo67 » sob sie 12, 2006 22:48

jeśli masz immo to tu też może kryć się probem

pozdrawiam

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » ndz sie 13, 2006 09:58

mam 2 klucyzki do auta i sa nierozbieralne (takie jakby gumowe - lite) wiec immo chyba nie ma, VAG nie pokazuje zeby byl immo.
Co do wskazan temperaturki to wydaje sie ze wszystko jest okej, rano odpalam gofra to jest na 0, pozniej pochodzi - wskazowka powoli sie podnosi, jak dojdzie do 90 stopni to juz tak sie trzyma, wentylator wlacza normalnie tak jak w innych autach(rodzice maja ibize z motorem AEX i wszystko wyglada podobnie wiec tu chyba jest okej)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”