[golf III] wymiana szyby od szyberdachu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

szaq
Nowicjusz
Nowicjusz

[golf III] wymiana szyby od szyberdachu

Post autor: szaq » wt sie 08, 2006 22:18

czy istnieje mozliwosc wymiany samej szyby od szyberdachu (nie caly szyberdach!) bez koniecznosci demontowania calej podsufitowki? szyba poszla w drobny mak po uderzeniu kamieniem.... :/ mam juz nowa szybe i widze, ze jest ona mocowana na wkrety. czy robil, ewentualnie probowal juz ktos taka wymiane? chce oszczedzic sobie pracy i czasu. ogladalem na szybkiego szyberdach od wewnatrz auta i nie rzucily mi sie w oczy wkrety. aha, szyberdach elektryczny, ale raczej chyba nie ma to wiekszego znaczenia.

Szaq

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » wt sie 08, 2006 22:20

oczywiście - cztery imbusowe sróbki dostępne os srodka. Czarna plastykową ramkę odsuwasz do tyłu i juz masz dostęp.

[ Dodano: Wto Sie 08, 2006 22:20 ]
szyberdach elektryczny, ale raczej chyba nie ma to wiekszego znaczenia.
innego oryginalnie w mk3 nie było ;)

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

szaq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szaq » wt sie 08, 2006 22:38

djtom pisze:oczywiście
super :) jeszcze pytanko, czy trzeba jakos uszczelniac ten szyberdach? czy sa tam moze rynienki odprowadzajace wode? bo w starym szyberdachu - szybie (tej ktora poszla do historii) mialem taki problem, szczegolnie przy myciu autka, ze w czasie duzego naplywu wody lekko przeciekalo mi na zasuwe i czasami robily sie zacieki. :/ jakby byly rynienki to znaczy, ze sa zbyt male, nie daja rady i dlatego puszczaja duzy przyplyw wody, natomiast z deszczem radzily sobie bez problemu.

Szaq

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » śr sie 09, 2006 09:47

sa cztery kanały odprowadzające wodę: dwa z nich widzisz jak otwierasz przednie drzwi, pozostałe dwa zeby zobaczyc trzeba zdjąć tylny zderzak (dosc prosto). Mozesz je na chwilę podłączyć np pod kompresor (np na stacji paliw) i przeczyści :bigok:

[ Dodano: Sro Sie 09, 2006 09:47 ]
czy trzeba jakos uszczelniac ten szyberdach?
nie uszczelnia sie.

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

szaq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szaq » śr sie 09, 2006 10:51

bylem przed chwila w aucie. jak na moje oko, to dostep do tych srub mocujacych szybe jest utrudniony, a wrecz niemozliwy przez plastikowe prowadnice - szyny. chyba nie obejdzie sie bez zdejmowania podsufitowki... :(

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » śr sie 09, 2006 10:59

własnie mówiłem o tych czarnych plastikach - to nie prowadnice - pociągnij je mocno do tyłu i wyskoczą z mocowań. To taka plastykowa ramka w kształcie litery U

szaq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szaq » śr sie 09, 2006 11:30

probowalem, ale czy ta ramka o ktorej mowisz nie jest polaczona z metalowa rynienka ktora prawdopodobnie odprowadza wode? wydaje mi sie ze owa rynienka jest zamontowana na stale, bo ani drgnie. czy jest mozliwe ze w moim mkIII jest to troche inaczej niz Ty opisujesz? nie chce czegos zlamac, bo wiadomo jakie czesci drogie :P dzis za bardzo nie mam czasu bawic sie w to, bo zaraz ide do pracy, no ale jutro sprobuje pogrzebac przy tym. :)

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » śr sie 09, 2006 12:01

Obrazek

Tak to mniej wiecej wygląda po odsunięciu do tyłu czarnej ramki. Nic bój się, nic tam nie pęknie, musisz tylko jednocześnie mocno pociągnąc do tyłu tą ramkę z obu stron. Tutaj masz fotkę o czym mówię:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 23ef315f5c

Słuchaj, wiem że boisz się o drogie części, ale skoro sam się za to chcesz wziąść to musisz się z tym liczyć. Cały mechanizm szyberdachu był tylko jeden dla wszystkich MK3. Gdybym nie wiedział co mówię to bym się tu w ogóle nie wypowiadał. Jak się boisz to to poprostu zostaw ;)

szaq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szaq » czw sie 10, 2006 15:02

jeee, szyberdach zalozony :okej: wszystko poszlo szybko i sprawnie. tylko o ta ramke sie obawialem. okazalo sie, ze to jest na zaczepach wciskowych, lekko pociagnac i juz! :D

dzieki za pomoc! :pub:

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » czw sie 10, 2006 15:15

no i wszystko :bigok: gratuluje :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”