Światła przeciwmgielne tylne
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam jakiś czas temu spaliła mi się żarówka od przeciwmgielnego tylnego prawego, dzisiaj postanowiłem ją wymienić i dalej nie świeci dodam, że próbowałem z innymi żarówkami i dalej nic, lewe przeciwmgielne świeci a prawe nie. Zamieniłem nawet wsady razem z żarówkami i sytuacja ta sama... Zauważyłem, że do prawej lampy wchodzi wtyczka 6 pinowa z 5 kabelkami a do lewej z 6 kabelkami czy to może oznaczać, że jeden kabelek się zatracił ?
Bo jest tylko jedna żarówka lewa przeciwmgielna prawej w ogóle nie ma seryjnie montowanej chyba że ktoś dorobił sobie sam.
Bez dymu nie ma ognia... TDI
były wersje z 2 światłami przeciwmgielnymi po jednym na stronę a były takie co mają tylko jedno po lewej stronie widziałem mk4 które miało ori 2 światła nic nie przerabiane ja u siebie mam jedno tylko z lewej
Mój Mk4 =====> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=472504
Dziwne nigdy nie spotkałem się z dwoma oryginalnymi przeciwmgielnych z tyłu. Są to mocne światła i do bycia widocznym wystarczy jedno od środka drogi gdyż dwa mogły by już mocno dawać po gałach kierowcom jadącym z tyłu.
W każdym razie u Mnie były dwa, a teraz nie ma ... i nie wiem co by to mogło spowodować... zauważyłem jeszcze, że właśnie po prawej stronie w tej wnęce wisi wtyczka 3 pinowa z 2 kabelkami całkiem osobno ... jednak nie pasuje do żadnego wejścia w owej lampie ...
Może banalne ale zacznij od bezpieczników.
na tabliczce z bezpiecznikami jest tylko jeden bezpiecznik odpowiedzialny za przeciwmgielne, a gdyby był spalony to przecież lewe światło też by nie świeciło ...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie zatracił się...pewnie nigdy go nie było...a że były dwa przeciwmgielne to Ci się pewnie wydawałoFastener pisze:Zauważyłem, że do prawej lampy wchodzi wtyczka 6 pinowa z 5 kabelkami a do lewej z 6 kabelkami czy to może oznaczać, że jeden kabelek się zatracił ?
Ten szósty kabelek jest właśnie od przeciwmgielnego
wtyczka do gniazda 12V w bagażnikuFastener pisze:po prawej stronie w tej wnęce wisi wtyczka 3 pinowa z 2 kabelkami całkiem osobno
Tak z ciekawości zapytam...jaki rodzaj nadwozia ? ...i czy wykręcałeś lampy ?
Z tą zapalniczką to musi być prawda - Masz rację. Nadwozie Hatchback 3D. Lampy takie już były od momentu kiedy kupiłem samochód. Przecież widziałem jak jeszcze miesiąc temu świeciły dwie
Poza tym po co by tam była żarówka ?
Poza tym po co by tam była żarówka ?
- Qto
- _
- Kontakt:
Pytałem czy wykręcałeś lampy z jednego prostego powodu...w HB nie da rady do prawej lampy wsadzić wkładu z włożoną żarówką w miejscu światła przeciwmgielnego. Ja mam u siebie dwa przeciwmgielne (dokładałem) i za każdym razem kiedy mam potrzebę wyciągnięcia wkładu z żarówkami po prawej stronie muszę wykręcać lampę... Także nie wiem jakim cudem masz tam żarówkę, która podobno świeciła pomimo braku jednego kabelka
Qto może powiem w ten sposób: dwie godziny temu wkładałem ten środek lampy tylko odłączałem przewód, bo bez tego bardzo ciężko. Zgadzam się z Tobą do prawej lampy jest ciężki dostęp, ale da się. I powtarzam, że świeciła, a teraz nie świeci. Jak dokładałeś tam przeciwmgielne ? u Mnie po prawej stronie jest miejsce na żarówkę od przeciwmgielnych, więc powinna działać kiedy potrzeba.
- Qto
- _
- Kontakt:
miejsce jest...ale wsadzić się jej nie da (bynajmniej mi się nie udało i nie udaje do tej pory) no i brak zasilania na tą żarówkę...brak szóstego kabelka który w lewej lampie jest. Dołożenie światła polega właśnie na dołożeniu kabelka do wtyczki i wsadzeniu żarówkiFastener pisze:u Mnie po prawej stronie jest miejsce na żarówkę od przeciwmgielnych, więc powinna działać kiedy potrzeba.
No trudno będę jeździł na jednej, ale dla Mnie cała ta sytuacja wydaje się bardzo dziwna było światło i go nie ma co do wsadu z żarówką to odepnij to złącze od lampy następnie odepchnij Sobie trochę tej zabudowy z bagażnika i wpychaj ten wsad w stronę klapki od tankowania powinno wejść z lekkim oporem
- Qto
- _
- Kontakt:
Fastener, może masz mniejszą żarówkę Tak czy siak nie mogła świecić skoro brakuje kabelka we wtyczce, który doprowadzałby do niej prąd