MK4 traci moc przy przyśpieszaniu (wyprzedzaniu)

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Bruksel
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Bruksel » sob gru 08, 2012 15:10

Witam,
szukałem coś na tym zacnym forum ale mojego problemu nie znalazłem :/

A więc mój problem polega na tym, że podczas normalnej jazdy wszytko jest ok ale gdy depnę na gaz (np. przy wyprzedzaniu) auto świetnie ciągnie aż tu nagle utrata mocy tak jakby parę koni zdechło. Silnik pracuje normalnie tylko brak takiej mocy jaka powinna być. Aby te zdechłe koniki ożywić muszę zgasić silnik i uruchomić ponownie.

Nie zawsze się to dzieje, a jak już się stanie to przeważnie przy ok 2500 obrotów na 4 biegu.

Golf IV 1.9 TDI 90KM typ silnika ALH 98r.

Byłem u jednego mechanika to powiedział że na 100% trzeba turbinę wyczyścić (250zł), później pojechałem do drugiego a on na to że jakiś zaworek może być (tylko już nie pamiętam jaki - 150zł) albo trzeba sprawdzić wężyki (chyba gdzieś przy turbinie - groszowe sprawy) i dodał że nie czyści się turbin w 90KM silnikach tylko w 110KM. Żaden mechanik nie wie że byłem u konkurencji więc mówią to co myślą a nie to co chce usłyszeć.

Nie wiem któremu mam zaufać i powierzyć moją Perłę :D proszę o jakieś podpowiedzi.

P.S. jeżeli gdzieś już był taki problem na tym forum to najmocniej przepraszam i prosiłbym o przekierowanie do niego. Ja nic podobnego nie znalazłem.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob gru 08, 2012 16:02

Bruksel pisze:jeżeli gdzieś już był taki problem na tym forum
jest podwieszony temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=373372" onclick="window.open(this.href);return false; :bajer:

Awatar użytkownika
JaskoDZA
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: JaskoDZA » sob gru 08, 2012 17:53

Dużo czytanie ale tam masz opisane wszystko dokładnie:) Notlauf brak mocy po przekroczeniu 120km/h u mnie też tak było dodam że jak zmieniłem sprężynkę w zaworku n75(bo to było przyczyną) auto baardzo nabrało mocy nawet przy normalnej jeździe:)

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » sob gru 08, 2012 19:35

zamykam

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Zablokowany

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”