golf III popsute auto przez niewłasciwe operowanie kluczykie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, dopiero uczę się jezdzic samochodem i w ostatni weekend pojechałem na plac golfem 3 (1,6 instalacja gazowa).
Wsadziłem kluczyk do stacyjki, właczyłem na pierwszą pozycję, poczekałem 4 sekundy i nastepnie przekreciłem kluczyk dalej, aby odpalić samochód. Jednak trzymałem kluczyk za krótko (za szybko wyłaczyłem i rozrusznik nie odpalił. Po czym nie czekając długo zrobiłem drugi raz to samo...
Niestety mój samochód już nie odpalił i odpalać nie chciał mimo że kręcił. Próbowaliśmy wziąść go na hol i wtedy odpalić, jednak bez efektu. Jak powiedział mechanik świece nie były zalane. Ale samochód jest popsuty i nie rusza. Czy to wina tego, że źle operowałem kluczykiem? czy to może mieć jakiś związek?
ps. z tego co również słyszałem jesli auto za pierwszym razem nie odpala, nalezy cofnąć kluczyk i odczekać około 10 sekund (ja tego nie zrobiłem).
Proszę o wyrozumiałość dopiero uczę się jezdzic i niedawno zacząłem chodzić na prawko
Pozdrawiam
Wsadziłem kluczyk do stacyjki, właczyłem na pierwszą pozycję, poczekałem 4 sekundy i nastepnie przekreciłem kluczyk dalej, aby odpalić samochód. Jednak trzymałem kluczyk za krótko (za szybko wyłaczyłem i rozrusznik nie odpalił. Po czym nie czekając długo zrobiłem drugi raz to samo...
Niestety mój samochód już nie odpalił i odpalać nie chciał mimo że kręcił. Próbowaliśmy wziąść go na hol i wtedy odpalić, jednak bez efektu. Jak powiedział mechanik świece nie były zalane. Ale samochód jest popsuty i nie rusza. Czy to wina tego, że źle operowałem kluczykiem? czy to może mieć jakiś związek?
ps. z tego co również słyszałem jesli auto za pierwszym razem nie odpala, nalezy cofnąć kluczyk i odczekać około 10 sekund (ja tego nie zrobiłem).
Proszę o wyrozumiałość dopiero uczę się jezdzic i niedawno zacząłem chodzić na prawko
Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
Niczemu nie jesteś winien. Na nic nie trzeba odczekiwać nie ta epoka motoryzacji. Ale nie można wykluczyć że popsuła się przypadkowo kostka w stacyjce. Więc obserwuj kontrolki: mają się palić po przekręceniu kluczyka w I pozycję i mają się też palić kiedy działa rozrusznik (chociaż będą ciut ciemniejsze wskutek poboru prądu przez rozrusznik). Jeśli zgasną całkowicie w trakcie pracy rozrusznika - to kostka pewnie do wymiany, tania sprawa tym nie musisz się martwić. Może być oczywiście sto innych awarii ale na tym etapie nie dasz sobie pewnie z tym rady podobnie jak z wymianą kostki potrzebny będzie mechanik, elektryk lub kolega z doświadczeniem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tiko35, sprawdź jeszcze czy iskra jest na świecach, bo w mk3 lubią czasami padać cewki iskrowe
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
mechanik powiedział, że trzeba wymienić cewkę zapłonową (juz wymieniona) - czyli tak jak piszesz
ps. a tak na przyszłosc, jak sprawdzić czy iskra jest na świecach?
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wykręć świecę włóż ją w fajkę przewodu zapłonowego, metalową obudową świecy podłóż na silniku tak, żeby dotykała masy. Inna osoba niech zakręci silnikiem a Ty patrz czy między elektrodami świecy przeskakuje iskra.tiko35 pisze:mechanik powiedział, że trzeba wymienić cewkę zapłonową (juz wymieniona) - czyli tak jak piszesz
Nie łap za przewód zapłonowy bo jeśli ma przebicie a układ zapłonowy jest sprawny to doznasz bardzo nie miłego kopnięcia prądem.
Ostatnio zmieniony śr gru 05, 2012 10:06 przez rysiektr, łącznie zmieniany 1 raz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Wyciągnij przewód WN z kopułki ( ten środkowy) i przyłóż go gdzieś do silnika. . Ktoś niech pokręci rozrusznikiem i będziesz widział czy iskra przeskakuje. Podczas kręcenia nie dotykaj przewodu gołą ręką, bo może Ci jeb..ć. A jak nie masz drugiej osoby do pomocy, to połóż go tak żebyś go widział jak będziesz kręcił.