Spaliny w oleju.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Spaliny w oleju.
Witam. Silnik jak w profilu. Czy przyczyną zapachu spalin w oleju może być tylko niedrożna odma powodująca niedostateczne przewietrzanie skrzyni korbowej ???. Oleju bierze 0.5 litra na 8 tys. Benzyny w oleju nie czuję.
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
Spaliny w oleju.
Przyczyną mogą być pierścienie, zmierz ciśnienie sprężania silnika to wszystko będziesz miał jak na stole.
-
- Mały gagatek
Spaliny w oleju.
Na razie poczekam, aż zacznie brać olej, taki "remoncik" troszkę szarpnie po kieszeni. Mało jeżdżę 8 tys. rocznie, zalany jest syntetykiem, więc może aż tak bardzo nie odczuje tych spalin póki co.
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
Spaliny w oleju.
No to faktycznie mało:)borowy jarek pisze:8 tys. rocznie
P.S.
Myślę że to nie byłby zbyt duży koszt naprawy przy założeniu że robiłbyś to sam:) przechodziłem już to z moim poprzednim passatem:)
Jak będziesz pilnować stanu oleju to wszystko będzie ok:)
Spaliny w oleju.
To, że smierdzi spalinami w oleju może być wskutek tego, że niewiele jeździsz. Jakie przebiegi robisz jednorazowo?
-
- Mały gagatek
Spaliny w oleju.
No raczej jeżdżę krótkie odcinki, czasem nawet wskazówka nie wskoczy na 90 st., niemówiąc już o dogrzaniu silnika. Raz w miesiącu zdarza mi się zrobić trasę 120 km, ale po niej nigdy nie sprawdzałem czy jest ten zapach, zawsze raczej sprawdzam po krótkiej trasie (ok. 10 km). Na szafie 200 tys. Silnik bez wycieków (przynajmniej przy rozrządzie). Wydaje mi się, że gdyby pierścienie puszczały to to oleju by ubywało, a benzyny nie czuję w oleju, więc raczej motor sam sobie dolewek nie robi.
Spaliny w oleju.
0,5l na 8000km to żadne zużycie oleju A zapachem spalin bym się za bardzo nie przejmował, część spalin trafia do skrzyni korbowej nawet przy nowym i 100% szczelnym silniku. M.in po to właśnie jest odma.
Fiesta 1.1/50KM CLX '91 -> Vectra 2.0/115KM CD '94 -> Golf 1.6/101KM GT '96
"nie zawsze kierowcą Golfa III jest bezmózgi, naćpany i pijany dres."
"nie zawsze kierowcą Golfa III jest bezmózgi, naćpany i pijany dres."
-
- Mały gagatek
Spaliny w oleju.
Dzięki koledzy za słowa otuchy Przyznam się, że powoli zbierałem się do odwiedzin tego Pana, który sprzedał mi ten samochód. No bo remont silnika po 1.5. roku i 11 tys. przebiegu to już przesada. A przecież na bieżąco też coś się trafi do wymiany. Pozdr.
Spaliny w oleju.
Uwierz, że jest to wystarczający okres czasu aby zarżnąc silnik. Wszystko zalezy od uzytkownika.borowy jarek pisze:No bo remont silnika po 1.5. roku i 11 tys. przebiegu to już przesada
-
- Mały gagatek
Spaliny w oleju.
Nie no jasne, ale ja po prostu chucham i dmucham na ten samochód, może nie leje najdroższego oleju ale dobry syntetyk, zawsze czekam do rozgrzania silnika zanim wprowadze go na ponad 2.5 tys. obrotów no i ruszam po zimnych rozruchu po ok. 1 min. od odpalenia, więc borka nie ma u mnie żle