Zimny - jakiś niemrawy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
InspBober
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Zimny - jakiś niemrawy

Post autor: InspBober » śr sie 02, 2006 16:29

Jak samochod jest zimny to kiepsko przyspiesza, troche sie dlawi. Nie wiem czy tak ma byc czy nie bo mam tylko doswiadczenia z malucha i tam to bylo normalne. Zato jak jest cieply to gorzej pali(troche musi pokrecic zanim zaskoczy). Moze to cos z czujnikami temp i zla mieszanka jest podawana?

kawowy19
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: kawowy19 » śr sie 02, 2006 16:55

to moze być zapłon źle ustawiony, świece, przewody, kopułka, palec, a w końcu gaźnik.
a to ze na ciepłym nie chce krecić to moze tez być juz rozrusznik zajechany ale również zła mieszanka paliwa.
najlepiej pojedź do mechanika i niech podlączy analizator spalin i bedziesz widział czy mieszanka jest Ok. Na zimnym jesli szarpie i jesli to nie bedzie zapłon ani swiece to moze być w gaźniku siłownik ssania pull-down albo też podgrzewacz mieszanki padł. To już trzeba sprawdzać i eliminowac poszczególne elementy. Ale najpierw sprawdź zapłon, świece, kopułke i palec. pozdrawiam!! ;)

Awatar użytkownika
InspBober
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: InspBober » ndz sie 06, 2006 11:48

W koncu sie za to zabrałem i postanowilem ze zaczne od swiec. Zanim kupilem uznalem ze wykrece je i zobacze jaki jest ich stan. Jak wykresilem okazalo sie ze sa okopcone na czarno a wczesniej gdzies wyczytalem, chyba w instrukcji, ze to ozancza za bogata mieszanke. Mam racje? Jesli tak to odłoze swiece, klable, pale itp. a zaczne sie zastanawiac nad ta mieszanka. To juz wczesniej podpowiedzial mi ktos ze czujniki temperatury plynu chlodzacego jak sa zwalone to moze komp dostawac zle dane i wtedy mieszanka moze byc nie taka. No albo sam komp sie wali. Jakies jeszcze propozycje?

[ Dodano: 06 Sie 2006 11:50 ]
a no i moze to jednak zaplon. Jak bedzie opozniony to mieszanka tez moze byc za bogata?

kawowy19
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: kawowy19 » ndz sie 06, 2006 13:25

w 1.6 RF masz kompa? W takim razie masz gaźnik 2EE??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 06, 2006 13:38

Ma 2e2, to już kolejny temat z zielonym zbiorniczkiem w tle. InspBober czytaj trochę o ssaniu i regulacji i awariach Pierburg 2e2, to już było setki razy. Pozostaje kwestia czy twój silnik "pasuje pod ten gaźnik" bo zawór który ci wisi nie jest od tego zasilania. Wiesz już że masz mieszankę za bogatą, bo są czarne świece (tylko trzeba je oglądać po zgaszeniu gorącego silnika) to sporo. Więc kwestia regulacji gaźnika, lub jego naprawy skoro "zalewa" zbyt bogatą mieszanką.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
InspBober
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: InspBober » ndz sie 06, 2006 13:42

kawowy19 pisze:w 1.6 RF masz kompa? W takim razie masz gaźnik 2EE??
moj RF to jakis skladak chyba. Mam tez katalizator i sonde Lambda a tego zdaje sie nie montowano seryjnie w RF'ach a co do gaznika sam sie zastanawiam mam na nim napisane 2E wiec co to oznacza mam 2EE czy 2E2?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 06, 2006 13:59

InspBober pisze:Mam tez katalizator i sonde Lambda
2e2 zwykły, 2ee elektroniczny z regulacją lambdą i katalizatorem. Sam kat mógł być przy 2e2 ale sonda to już nie. Pewnie masz zmieniony 2ee na 2e2, bo ten pierwszy często szwankuje a główna nawalająca część czyli silnik krokowy jest droga. Stąd rtaka przekładka. I 2ee ma chyba zbiornik z węglem aktywnym, stąd ten Twój dziwaczny niepodłączony zawór.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kawowy19
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: kawowy19 » ndz sie 06, 2006 14:12

tak moze być. bo sie zdziwiłem komp w 2E2? heheh mówie coś chyba nie tak :P
ja mam 2E2 z katem ale oczywiście bez sondy bo niby po co miałaby byc jak nie ma kompa do tego gaziora :P :P heheh

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”