Wykresy z hamowni do analizy silników 1.8T
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- tomcio1
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Wykresy z hamowni do analizy silników 1.8T
Witam serdecznie zacne grono!
Jako, że właśnie forum darze szczególnym zaufaniem - a raczej zorientowanych ludzi wypowiadających się na nim, chciałbym prosić was o pomoc.
Jakiś czas temu wgrałem wirusa, po którym auto miało się deklarować mocą ok.180KM - silnik AWT
Shamowane zostało 167KM na PB95 oraz 163KM na LPG.
Diagnosta przeprowadzający test powiedział, że wykres wskazywałby na uszkodzony przepływomierz.
Co o tym sądzicie?
Z góry dziękuję za konstruktywne uwagi
Jako, że właśnie forum darze szczególnym zaufaniem - a raczej zorientowanych ludzi wypowiadających się na nim, chciałbym prosić was o pomoc.
Jakiś czas temu wgrałem wirusa, po którym auto miało się deklarować mocą ok.180KM - silnik AWT
Diagnosta przeprowadzający test powiedział, że wykres wskazywałby na uszkodzony przepływomierz.
Co o tym sądzicie?
Mądry nic nie powie, a głupi się nie domyśli...
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images32.fotosik.pl/132/14f30907b7eab63d.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images32.fotosik.pl/132/14f30907b7eab63d.jpg[/img][/url]
Też się tak przed programem napalałem, ile mi to kucy nie wyjdzie, a wypluło podobnie jak u Ciebie . Poprawiło się trochę po wywaleniu kata i montażu FMIC, ale dalej szału "ni ma". U mnie z rzeczy mogących mieć wpływ na taki wynik została mi tylko w zasadzie przepływka, bo reszta podzespołów sprawdzona/wymieniona. I chyba ją dla pewności zmienię i zobaczę jak będzie.tomcio1 pisze:Witam serdecznie zacne grono!
Co o tym sądzicie?
Witam
Mój Passat 1.8t AWT (150 km, 210Nm)
Pierwszy pomiar na hamowni 167 km i 239 Nm - seria
Po modzie 195 km i 294 Nm - podobno można by było wycisnąć przy tym egzemplarzu i 210 km ale ze względu na inst g zostało 195km.
Po modzie 195 km i 294 Nm - podobno można by było wycisnąć przy tym egzemplarzu i 210 km ale ze względu na inst g zostało 195km.
Jaką masz instalke lpg?artur_p13 pisze:Witam
ELPIGAZ
reduktor VEGA-i
wtryskiwacze STELLA -zielone
reduktor VEGA-i
Ostatnio zmieniony pt sty 13, 2012 19:50 przez artur_p13, łącznie zmieniany 1 raz.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
marzenia scietej glowy.. 250 osiagniesz moze .. ale na afr>16artur_p13 pisze:ELPIGAZ
reduktor VEGA-i
ten zestaw wystarcza do 250km
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
Mk3 1.8 T AGU, wtryski seria, dolot seria, Dp 3 cale dalej 2,75, fmic. turbo k03-052. Auto przed strojeniem. Przed strojeniem będą założone wtryski i dolot. Jak myślicie szukać tych 5 km do serii czy zakładać i stroić ?
5kM to jest w granicy błędu pomiaru, więc nawet nie ma co się tym przejmować. Równie dobrze mogło Ci wyjść 155kM.Mruffka pisze: Jak myślicie szukać tych 5 km do serii czy zakładać i stroić ?
Moje audi A4 1.8T AEB po chipie moc 186,7km i 282nm. Jednak ten wynik nie daje takiej frajdy z jazdy, spodziewałem sie czegoś wiecej..Jednak po zastosowaniu MBC moc wzrosła ponad 200km i moment obrotowy uwaga 350nm. Dla ciekawostki powiem że przed chipem i na seryjnym sprzęcie po zastosowaniu MBC moc na hamowni wyniosła 190km i 320nm--turbina K03. Jak czytam że ktoś musi zakladać K04 i robić jakieś wymiany części zeby uzyskać np 210km i ponad 300nm to jest w błedzie. Turbina K03 jest najlepsza bo kręci sie już od najniższych obrotów i jazda jest fajna bo nie potrzeba żyłować auta do 5tyś aby poczuć moc. Wiem że silniki AEB są jedyne w swoim rodzaju bo mają najwieksze kanały dolotowe (szybsze wstawanie turbiny i jej wydajność)
Yuri pisze:5kM to jest w granicy błędu pomiaru, więc nawet nie ma co się tym przejmować. Równie dobrze mogło Ci wyjść 155kM.Mruffka pisze: Jak myślicie szukać tych 5 km do serii czy zakładać i stroić ?
Uzyskany wynik odzwierciedla stan przepływomierza, który z czasem zaniża moc...jak chcesz podnieść moc to wystarczy zrobić prosty manewr z MBC
A co ma przepływomierz do błędu pomiaru? Wystarczy, że dmuchawa będzie kiepska i już rolki nie oddadzą tego co się dzieje normalnie na drodze. Przepływomierz może mieć wpływ na parametry silnika, a nie na parametry hamowni.
Robiąc logi po przepływomierzu można było snuć okolice 160-165 km u mnie więc przepływomierz nie ma nic do tego. Biadolenie nigdy nie założę MBC wiadomo dlaczego nie chcę rozbierać silnika bo mi tłok spłynie. pozdrawiam