Witam wszystkich. Na początek z góry przepraszam jeśli umieściłem temat w złym miejscu. Nadmienię również, że przeszukałem forum (nie tylko to)i nie znalazłem rozwiązania swojego problemu.
A wiec, Golf III, silnik 1,6 benzyna. Problem zaczął się stosunkowo niedawno bo około miesiąc temu. W trakcie jazdy, silnik traci moc, obroty zaczynają spadać i po prostu nagle gaśnie, wszystko trwa góra 2-3 sekundy. Gdy chce go ponownie odpalić to mieli niemiłosiernie ale nie chce zaskoczyć, czasem pomaga ciągłe próbowanie i za którymś razem odpali, a czasem wystarczy dać mu trochę czasu do namysłu i odpala za pierwszym razem.
Po odpaleniu silnik pracuje ociężale i nierówno. Po podpięciu do VAG'a wysypało następujące błędy, w kolejności:
524- Czujnik spalania stukowego KS lub jego obwód (G61)
609- Stopień końcowy zapłonu 1
282- Czujnik położenia przepustnicy lub obwód ISC (V60)
Odnośnie 524 i 609 to szukałem na różnych forach i nie udało mi się znaleźć w miarę konkretniej odpowiedzi. Co do przepustnicy czyli błąd 609 to zaraz po zakupie Golfika (3 lata temu) miałem z nią problemy (falujące obroty, nie odpalanie w zimę) i dość długo z tym walczyłem u różnych "specjalistów", dopiero rok temu odwiedziłem niepozorny warsztat i okazało się że wystarczy wgrać nowe sterowniki gdyż na obecnych przepustnica nie otwierała się do końca co powodowało że w zimę silnik odpalał dopiero po dłuższym gazowaniu i nagrzaniu się.
Wracając do sedna, proszę o pomoc w rozpoznaniu i usunięciu usterki. Jestem raczej laikiem w tych sprawach i z portfela również mi się nie wysypuje więc nie chce jeździć po nastu mechanikach i wymieniać na ślepo co popadnie...
Silnik traci moc, spadają obroty, gaśnie i nie chce odpalić
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
pompa paliwa i filtr sprawdziłeś ?
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Pompa paliwa wymieniana kilka dni wcześniej jako pierwszy i pewny podejrzany, nic nie dało. Z tego co wiem to filtr został stary. Prócz tego z racji zużycia wymieniony został tłumik środkowy i końcowy.