Witam
Zakupiłem nie dawno golfa V 1.9 tdi 105 km BKC. Nie pokoi mnie tylko fakt że w aucie często włącza się dmuchawa. Na przykład odpalę go pochodzi kilka minut temp. na skali dopiero co ruszy a on załącza wentylatora a jednocześnie obroty wzrastają do około 1000-1100 obrotów jeżeli zgaszę auto i zapalę ponownie wszystko wraca do normy. Dzieję się tak również niekiedy w trakcie jazdy po mieście stojąc na światłach. Silnik normalnie nagrzewa się do 90 stopni żadnych dziwnych spadków. Byłem dziś podpiąć komp. i jedyny uporczywy błąd jaki się pojawiał do Czujnik nasłonecznienia Przerwa/Zwarcie do masy. Objaw ma miejsce nie zależnie czy mam włączony climatronic czy wyłączony. Co to może być ???
Często włączają się wentylatory, podnoszą się obroty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
może masz walnięty czujnik temperatury albo termowłącznik wentylatorów, klima działa?
ten typ nie ma termowłącznika,to ecu silnika za pośrednictwem czujnika temperatury steruje sterownikiem wentylatorów umieszczonym w silniku wentylatora.Może czujnik temp.silnika,a może sam wentylator uszkodzony (częsty przypadek)