Coś ociera w okolicach rozrządu

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ProgrameR
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ProgrameR » czw wrz 27, 2012 22:47

U mnie podobnie szumiało/tarło jak łożysko na pompie od klimy padło, na twoim miejscu pojechał bym do innego mechanika jeśli sam nie masz narzędzi na zdiagnozowaniu czy aby wałek na alternatorze nie ma za dużych luzów i czy podczas swobodnego obracania jest cicho.

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Re: coś ociera w okolicach rozrządu

Post autor: mssg1 » pt wrz 28, 2012 08:06

kropla1 pisze:nikt nie pomoże?
Zrzuć pasek i zbadaj koło wielopasowe altka czy ma luzy i czy szumi. Dowiedz się czy ma sprzęgiełko i sprawdź przy okazji czy nie jest zatarte. :popcorn:

VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]

Awatar użytkownika
xlsss
Użytkownik
Użytkownik
Auto: MK3
Silnik: AAZ
Kontakt:

Post autor: xlsss » pt wrz 28, 2012 09:47

Po obejrzeniu filmiku widzę, że masz to co ja miałem kiedyś. U mnie na zimnym silniku zaraz po odpaleniu też były takie dźwięki, lecz gdy samochód się rozgrzał przestało tak buczeć. Wymieniłem pasek i rolkę napinacza i wszystko ucichło. Najprawdopodobniej masz gdzieś luzy na altku. A powiedz czy pasek łatwo schodzi i łatwo można go założyć ? Ja spieprzyłem rolke przez to, że kupiłem pasek niby do mojego auta, BOSCH wszystko okej, ale za ***uja nie mogłem go naciągnąć. Po wielu próbach mi się to udało. Pasek był tak naprężony, że nie miałem możliwości regulacji alternatorem. Po pewnym czasie zaczeło tak buczeć jak u Ciebie.

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Re: Coś ociera w okolicach rozrządu

Post autor: mssg1 » pt wrz 28, 2012 11:36

Zgadzam się. Tak jak mówiłem wcześniej zbyt mocno naciągnięty pasek mógł popsuć koło pasowe altka.

VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC

malyktos
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: malyktos » śr paź 17, 2012 23:18

Mam podobny dzwięk w moim Mk II td (tyle że głośniejszy) po zdjęciu paska klinowego jest cisza więc u siebie podejrzewam pompę wody albo alternator (niczego więcej napędzanego przez pasek w moim aucie nie mam. Luzu na kole alternatora nie mam więc podejrzewam pompę wody- tym bardziej że na wiosnę zalałem wodą (o właśnie dobrze że mi się przypomniało bo mrozy idą :banghead: )

kropla1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kropla1 » pt paź 19, 2012 21:13

sorki, za długą nieobecność, problem rozwiązany. Miałem rolke na alternatorze bez sprzęgiełka, a w wersji z klimą musi być ta ze sprzęgiełkiem :) po wymianie wystko pięknie klekocze :)

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Re: Coś ociera w okolicach rozrządu

Post autor: mssg1 » ndz paź 21, 2012 12:42

O lol :] Co za magicy ;D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”