Dźwięk ze sprężarki klimy podobny do odkurzacza..
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam )
Koledzy przewertowałem kilkanaście tematów na forum dotyczących sprężarki. Wszędzie tylko o piszczeniu i hałasowaniu pisze. Mój problem objawia się tym, że słychać buczenie- jakby odkurzacz ze sprężarki. Najlepiej słyszalny jest jak przyłożę ucho do atrapy chłodnicy. Dźwięk ten słychać nieustannie cały czas, bez względu na to czy klima pracuje czy też nie. Szukałem w EtKA po numerze ori z internetu i wychodzi na to, jakby tego sprzęgła tam w ogóle nie było. Dlatego też zdecydowałem się zapytać Was, co o tym wszystkim sądzicie? Czekam na sugestie i ewentualne podpowiedzi w tej sprawie.
Mój samochód to:
Golf IV, 1.9 TDI, 90 km, silnik AGR, rok produkcji 2000
Pozdrawiam Rafał:))
Koledzy przewertowałem kilkanaście tematów na forum dotyczących sprężarki. Wszędzie tylko o piszczeniu i hałasowaniu pisze. Mój problem objawia się tym, że słychać buczenie- jakby odkurzacz ze sprężarki. Najlepiej słyszalny jest jak przyłożę ucho do atrapy chłodnicy. Dźwięk ten słychać nieustannie cały czas, bez względu na to czy klima pracuje czy też nie. Szukałem w EtKA po numerze ori z internetu i wychodzi na to, jakby tego sprzęgła tam w ogóle nie było. Dlatego też zdecydowałem się zapytać Was, co o tym wszystkim sądzicie? Czekam na sugestie i ewentualne podpowiedzi w tej sprawie.
Mój samochód to:
Golf IV, 1.9 TDI, 90 km, silnik AGR, rok produkcji 2000
Pozdrawiam Rafał:))
Rafał
Tam nie ma co buczeć, co najwyżej słychać hałasujące łożyska jak zaczynają padać. Jesteś pewny, że buczenie dobiega ze sprężarki klimy ? Sprzęgła nie ma ? Nie ma takiej możliwości skoro klimę możesz włączać i wyłączać. Najlepiej będzie jak sobie zdejmiesz pasek wielorowkowy i wtedy odpalisz silnik i sprawdzisz czy nadal buczy. Prędzej obstawiam, że źródłem tych odgłosów jest pompa wspomagania.
Ja tez mialem ten problem jak i wiele innych osob. Objawia to sie w rozne sposoby halas, ryk, wycie itd. Jedyne co moze to powodowac to lozysko, przede wszystkim wymien je.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Dźwięk ze sprężarki klimy podobny do odkurzacza..
Sztomel pisze:Tam nie ma co buczeć, co najwyżej słychać hałasujące łożyska jak zaczynają padać. Jesteś pewny, że buczenie dobiega ze sprężarki klimy ? Sprzęgła nie ma ? Nie ma takiej możliwości skoro klimę możesz włączać i wyłączać. Najlepiej będzie jak sobie zdejmiesz pasek wielorowkowy i wtedy odpalisz silnik i sprawdzisz czy nadal buczy. Prędzej obstawiam, że źródłem tych odgłosów jest pompa wspomagania.
Sztomel: Wielkie dzięki za pomoc... Dzisiaj dokładnie " przesłuchałem" sprężarke i pompę wspomagania. Faktycznie, pompa wspomagania "wyje". Zastanawiam się teraz czy oddać, do regeneracji, czy lepiej kupić nową ZF za 350 zł?
Rafał
To już Twój wybór, ja nie będę sugerował bo do tej pory nie miałem z nią problemów.
U mnie jak zaczęła buczeć to zmieniłem płyn w układzie - przeszło, a kierownica chodzi dużo lżej ;]
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Dźwięk ze sprężarki klimy podobny do odkurzacza..
Widzisz... u mnie kierownica bardzo lekko chodzi. Nie ma żadnych wycieków, z tym że pompa "wyje". Dolałem płynu na maxa i nic to nie pomogło:((. A czy ty spuszczałeś stary płyn, czy tylko dolałeś?Shmatan pisze:U mnie jak zaczęła buczeć to zmieniłem płyn w układzie - przeszło, a kierownica chodzi dużo lżej ;]
Rafał
- xlsss
- Użytkownik
- Auto: MK3
- Silnik: AAZ
- Kontakt:
Może Ci to w czymś pomoże
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1336363" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1336363" onclick="window.open(this.href);return false;
Rafał1984zrm, podmieniałem. Jeżeli zalejesz za dużo to też szkodzisz
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wielkie Dzięki koledzy za pomoc i zainteresowanie tematem:))
Jak tylko podejmę jakieś kroki w tej kwestii, napewno dam znać:)))
Pozdrawiam::))
Jak tylko podejmę jakieś kroki w tej kwestii, napewno dam znać:)))
Pozdrawiam::))
Rafał