Jak zrobic orurowanie do FMIC, gdzie kupić materiały itd...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Byłbym bardzo wdzięczny
Wykładziny obiektowe i wycieraczki https://wykladziny-warszawa.pl/ zapraszam
-
- Forum Master
Ok, jutro wieczorem podam wymiary.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
To dlaczego po zmianie u mnie map-a z ASV na ASZ/ARL nic nie musiałem zmieniać w gnieździe mocowania ?
BTW - kilkanaście stron wcześniej w tym wątku ktoś wkleił to zdjęcie i opis:
BTW - kilkanaście stron wcześniej w tym wątku ktoś wkleił to zdjęcie i opis:
36mm rozstaw śrub - średnica śrubek 6mm możesz dać na 4.5mm to sobie nagwintujesz
18mm średnica wewnętrzna otworu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Skoda Octavia II RS BMN
188KM@369Nm czyli mocna seria
-
- Forum Master
Re: Jak zrobic orurowanie do FMIC, gdzie kupić materiały itd
Witam, rozstaw śrub jest akurat taki sam, ale map 3barowy ma mniejsza końcówkę, przynajmniej ten o nr. 51C na końcu, jeśli dobrze pamiętam to były z chyba 51A na końcu i to one miały wszystko takie same jak te 2barowe.Nastar pisze:To dlaczego po zmianie u mnie map-a z ASV na ASZ/ARL nic nie musiałem zmieniać w gnieździe mocowania ?
Ja wkładałem do siebie z 51C i on ma mniejsza końcówkę.
Ten map z obrazka to jest akurat 3barowy, ale o nr. końcowym 51A, jeśli dobrze odczytałem i tak jak piszesz Nastar środek ma 18mm, ale otwór pasowało by zrobić deczko większy, gdyż tam przychodzi jeszcze o-ring do uszczelnienia, jakieś 0,2-0,3mm luzu.
Ja dziś pomierzyłem u siebie i wygląda to tak:
Map 3barowy ma końcówkę 11,8mm (mierzone suwmiarką, może być delikatna odchyłka), otwór pod ten map mam 12,2mm (wliczony o-ring)
Natomiast 2barowy, końcówka 18mm.
Rozstaw śrub do środka otworu wychodzi 32mm.
Pozdrawiam.
Tomek
Nastar, tomek08, dziękuje, czyli do mojego ASVowskiego muszę mieć dziurę trochę większą niż 18mm? Skoro 3 barowe mają mniejszą średnicę to będę mógł go kiedyś wkręcić bez konieczności wyrabiania nowej podstawki?
Wielkie dzięki za pomoc
Wielkie dzięki za pomoc
Wykładziny obiektowe i wycieraczki https://wykladziny-warszawa.pl/ zapraszam
Sprawdziłem jeszcze w innym źródle:
Powinno się wyjaśnić co i jak.Ori ASV był 038 906 051 B - wizualnie jest taki sam jak ....051C.
038 906 051 (bez literki) to starsza wersja i ma grubszą końcówkę, ale parametry takie jak 038 906 051 B.
Skoda Octavia II RS BMN
Panowie zamierzam zrobić fmic w swoim mk4 1.8T. Podpowie ktoś ile metrów rury potrzebne, ile kolanek, ile łączników silikonowych i jakich itp? Jaką drogą najkrócej i najszybciej zrobić cooler? No i średnica jaka najlepiej?
Też zabieram się do policzenia tego w Octavii. Szukając info trafiłem na takie rozwiązanie poprowadzenia rury powrotnej jak na zdjęciu.
Najbardziej mi to odpowiada chyba. Kwestia lekkiej rzeźby w belce być może (przegrody) ale za to estetyka pierwsza klasa. Długość przewodów też wygląda w porządku.
Najbardziej mi to odpowiada chyba. Kwestia lekkiej rzeźby w belce być może (przegrody) ale za to estetyka pierwsza klasa. Długość przewodów też wygląda w porządku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Skoda Octavia II RS BMN
Ten powrót wychodzący z belki to do przepustnicy chyba od razu? Tylko nie wiem bo ja wkładam k04 i czy pociągnąć tak jak było fabrycznie w k03? Kierunek przepływu powietrza w IC musi być ustalony?
Cos takiego przypadkiem znalazłem na Allegro: http://allegro.pl/elastyczny-przewod-po ... 16214.html
Stosował ktoś ? Jest szansa, że to zadziała. Sporo ułatwiłoby to prowadzenie przewodu po różnych krzywych.
Stosował ktoś ? Jest szansa, że to zadziała. Sporo ułatwiłoby to prowadzenie przewodu po różnych krzywych.
Skoda Octavia II RS BMN
ciekawe ile barow wytrzymuje taki przewod .... i jak grube są scianki ?
Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
Już się wyjaśniło. Napisałem doi sprzedawcy i stwierdził, że NIE jest to przewód do ciśnień
Skoda Octavia II RS BMN
Panowie a jaka średnica dolotu ma być pod k04 1.8T? 2,2" czy 2,5" ? Przepustnica jaką ma średnicę w 1.8T?
Witam, nadal poszukuje flanszy pod map sensor. Ktoś mi dał namiar pisałem ale już nie jest robione to. Może ktoś ma do ASZ? potrzebuje zeby wkońcu FMIC skonczyć. jak coś to PW