Zimny - jakiś niemrawy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- InspBober
- Ma gadane

- Kontakt:
Zimny - jakiś niemrawy
Jak samochod jest zimny to kiepsko przyspiesza, troche sie dlawi. Nie wiem czy tak ma byc czy nie bo mam tylko doswiadczenia z malucha i tam to bylo normalne. Zato jak jest cieply to gorzej pali(troche musi pokrecic zanim zaskoczy). Moze to cos z czujnikami temp i zla mieszanka jest podawana?
to moze być zapłon źle ustawiony, świece, przewody, kopułka, palec, a w końcu gaźnik.
a to ze na ciepłym nie chce krecić to moze tez być juz rozrusznik zajechany ale również zła mieszanka paliwa.
najlepiej pojedź do mechanika i niech podlączy analizator spalin i bedziesz widział czy mieszanka jest Ok. Na zimnym jesli szarpie i jesli to nie bedzie zapłon ani swiece to moze być w gaźniku siłownik ssania pull-down albo też podgrzewacz mieszanki padł. To już trzeba sprawdzać i eliminowac poszczególne elementy. Ale najpierw sprawdź zapłon, świece, kopułke i palec. pozdrawiam!!
a to ze na ciepłym nie chce krecić to moze tez być juz rozrusznik zajechany ale również zła mieszanka paliwa.
najlepiej pojedź do mechanika i niech podlączy analizator spalin i bedziesz widział czy mieszanka jest Ok. Na zimnym jesli szarpie i jesli to nie bedzie zapłon ani swiece to moze być w gaźniku siłownik ssania pull-down albo też podgrzewacz mieszanki padł. To już trzeba sprawdzać i eliminowac poszczególne elementy. Ale najpierw sprawdź zapłon, świece, kopułke i palec. pozdrawiam!!
- InspBober
- Ma gadane

- Kontakt:
W koncu sie za to zabrałem i postanowilem ze zaczne od swiec. Zanim kupilem uznalem ze wykrece je i zobacze jaki jest ich stan. Jak wykresilem okazalo sie ze sa okopcone na czarno a wczesniej gdzies wyczytalem, chyba w instrukcji, ze to ozancza za bogata mieszanke. Mam racje? Jesli tak to odłoze swiece, klable, pale itp. a zaczne sie zastanawiac nad ta mieszanka. To juz wczesniej podpowiedzial mi ktos ze czujniki temperatury plynu chlodzacego jak sa zwalone to moze komp dostawac zle dane i wtedy mieszanka moze byc nie taka. No albo sam komp sie wali. Jakies jeszcze propozycje?
[ Dodano: 06 Sie 2006 11:50 ]
a no i moze to jednak zaplon. Jak bedzie opozniony to mieszanka tez moze byc za bogata?
[ Dodano: 06 Sie 2006 11:50 ]
a no i moze to jednak zaplon. Jak bedzie opozniony to mieszanka tez moze byc za bogata?
- Paweł Marek
- V.I.P.

Ma 2e2, to już kolejny temat z zielonym zbiorniczkiem w tle. InspBober czytaj trochę o ssaniu i regulacji i awariach Pierburg 2e2, to już było setki razy. Pozostaje kwestia czy twój silnik "pasuje pod ten gaźnik" bo zawór który ci wisi nie jest od tego zasilania. Wiesz już że masz mieszankę za bogatą, bo są czarne świece (tylko trzeba je oglądać po zgaszeniu gorącego silnika) to sporo. Więc kwestia regulacji gaźnika, lub jego naprawy skoro "zalewa" zbyt bogatą mieszanką.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

2e2 zwykły, 2ee elektroniczny z regulacją lambdą i katalizatorem. Sam kat mógł być przy 2e2 ale sonda to już nie. Pewnie masz zmieniony 2ee na 2e2, bo ten pierwszy często szwankuje a główna nawalająca część czyli silnik krokowy jest droga. Stąd rtaka przekładka. I 2ee ma chyba zbiornik z węglem aktywnym, stąd ten Twój dziwaczny niepodłączony zawór.InspBober pisze:Mam tez katalizator i sonde Lambda
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.