Coś ociera w okolicach rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
U mnie podobnie szumiało/tarło jak łożysko na pompie od klimy padło, na twoim miejscu pojechał bym do innego mechanika jeśli sam nie masz narzędzi na zdiagnozowaniu czy aby wałek na alternatorze nie ma za dużych luzów i czy podczas swobodnego obracania jest cicho.
Re: coś ociera w okolicach rozrządu
Zrzuć pasek i zbadaj koło wielopasowe altka czy ma luzy i czy szumi. Dowiedz się czy ma sprzęgiełko i sprawdź przy okazji czy nie jest zatarte.kropla1 pisze:nikt nie pomoże?
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]
- xlsss
- Użytkownik
- Auto: MK3
- Silnik: AAZ
- Kontakt:
Po obejrzeniu filmiku widzę, że masz to co ja miałem kiedyś. U mnie na zimnym silniku zaraz po odpaleniu też były takie dźwięki, lecz gdy samochód się rozgrzał przestało tak buczeć. Wymieniłem pasek i rolkę napinacza i wszystko ucichło. Najprawdopodobniej masz gdzieś luzy na altku. A powiedz czy pasek łatwo schodzi i łatwo można go założyć ? Ja spieprzyłem rolke przez to, że kupiłem pasek niby do mojego auta, BOSCH wszystko okej, ale za ***uja nie mogłem go naciągnąć. Po wielu próbach mi się to udało. Pasek był tak naprężony, że nie miałem możliwości regulacji alternatorem. Po pewnym czasie zaczeło tak buczeć jak u Ciebie.
Re: Coś ociera w okolicach rozrządu
Zgadzam się. Tak jak mówiłem wcześniej zbyt mocno naciągnięty pasek mógł popsuć koło pasowe altka.
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Mam podobny dzwięk w moim Mk II td (tyle że głośniejszy) po zdjęciu paska klinowego jest cisza więc u siebie podejrzewam pompę wody albo alternator (niczego więcej napędzanego przez pasek w moim aucie nie mam. Luzu na kole alternatora nie mam więc podejrzewam pompę wody- tym bardziej że na wiosnę zalałem wodą (o właśnie dobrze że mi się przypomniało bo mrozy idą )
sorki, za długą nieobecność, problem rozwiązany. Miałem rolke na alternatorze bez sprzęgiełka, a w wersji z klimą musi być ta ze sprzęgiełkiem po wymianie wystko pięknie klekocze
Re: Coś ociera w okolicach rozrządu
O lol :] Co za magicy ;D