Wygłuszenie podłogi od podstaw..

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
ygd
Prezes vwgolf.pl
Prezes vwgolf.pl
Auto: Audi S3
Silnik: AFN
Kontakt:

Wygłuszenie podłogi od podstaw..

Post autor: ygd » wt sie 01, 2006 23:55

A więc mam zdarte wszystkie maty z podłogi, całość zabezpieczona i pomalowana.. co teraz? Chcę przede wszystkim wyciszyć hałas z układu wydechowego.
Zastanawiałem się nad matami dekarskimi, ale to chyba dość drogo wyjdzie, bo pewno jedna warstwa to mało?
Ewentualnie może 1 warstwa maty dekarskiej + jakiś filc na to?

Pisząc podłoga - mam na myśli całość - od ściany grodziowej, do nakładki na rant bagażnika ;)

Może ktoś kleił jakieś maty bitumiczne/dekarskie na podłogę i wie ile metrów kwadratowych potrzeba takich mat?

VW Klub Polska #106
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » śr sie 02, 2006 02:08

maty dekarskie czy normalne to wyjdzie drogo

na cala podloge od sciany grodziowej do bagaznika to z 500 zeta trzeba by wydac

ja wylozylem caly samochod filcem, takim jak jest orginalnie w samochodach, akurat mialem go za darmo.
Spodziewalem sie lepszego efektu ale i tak nie jest zle.

mortas
Fuel is my Blood
Fuel is my Blood
Kontakt:

Post autor: mortas » śr sie 02, 2006 07:18

Yagod dobrze się zastanów nad matami dekarskimi, w upały do g**no nieźle śmierdzi, staje się lekko płynne i sprubuj to potem zdjąć. Beczka rozcienczalnika! Myślę że bezpieczniej użyć mat BOLL lub APP, nie mówiąc już o konkretach czyli DYNAMAT.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=47926]>>MOJA BYŁA LALECZKA<<[/url]
[url=http://avatars.jurko.net][img]http://img1.jurko.net/avatar_14129.jpg[/img][/url]

www.konstel.webs.com

ku_bi
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: ku_bi » śr sie 02, 2006 07:46

wiec ja zrobiłem tak:

odtłuściłem blache wysmarowałem grubo autobitem, na to taśme dekarską (zeszło jej 2 rolki 10cmX10m) i to nieprawda, że taśma dekarska śmierdzi i płynie!! na sam koniec przykleiłem filc. Jest wyczuwalnie ciszej :bigok:

Awatar użytkownika
ygd
Prezes vwgolf.pl
Prezes vwgolf.pl
Auto: Audi S3
Silnik: AFN
Kontakt:

Post autor: ygd » śr sie 02, 2006 10:18

2 rolki na jaki obszar podłogi? z bagażnikiem? :)
I jaki filc na koniec? jaka grubość?

VW Klub Polska #106
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01

powgreg
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: powgreg » śr sie 02, 2006 13:33

mortas pisze:Yagod dobrze się zastanów nad matami dekarskimi, w upały do g**no nieźle śmierdzi, staje się lekko płynne i sprubuj to potem zdjąć. Beczka rozcienczalnika! Myślę że bezpieczniej użyć mat BOLL lub APP, nie mówiąc już o konkretach czyli DYNAMAT.
Naklejone na podłogę śmierdzieć raczej nie będzie bo od góry jest warstwa aluminum która niczego nie przepuszcza.
Śmierdzą w drzwiach gdy wyklejamy otwory technologiczne wtedy druga strona jest otwarta i paruje na gorącu a opary przez szczeliny wokół szyby dostają sie do wnętrz dlatego otwory zawsze zaklejam matami bitumicznymi np APP które w razie awari można zdjąć podgrzewając je opalarką natomiast taśmy dekarskiej nie da się zdjąć trzeba ja rozpuszczać po kawałku straszny syf się wtedy robi już lepiej wyciąc w otworach i nakleić następną warstwę.
taśam jest też nieco o połowe więc jej tłumienie jest znacznie mniejsze ja używam jej do wnętrza drzwi i ew na tapicerkę bo jest wmiarę lekka.
Co do tłumika to trudno go wytłumić trzeba nad nim dac kilka warstw mat zmniejszając ilśc w miarę oddalania się od niego.
Dzwięk z tłumika jest basowy (niskie częstotliwości) więc filc tutaj niewiele wytłumi lepsze maty.

ku_bi
Kontakt:

Post autor: ku_bi » śr sie 02, 2006 16:43

ygd pisze:2 rolki na jaki obszar podłogi? z bagażnikiem? :)
I jaki filc na koniec? jaka grubość?
2 rolkami wykleiłem tylko sam bagaznik tzn podłoge i boki za tylnym oparciem kanapy - dałem 2 warstwy, filc - grubosc 3-4 mm. filc dostałem za grosze od jednego kolesia z vwzone :D

[ Dodano: 02-08-06, 16:45 ]
powgreg pisze: natomiast taśmy dekarskiej nie da się zdjąć trzeba ja rozpuszczać po kawałku straszny syf się wtedy robi
jesli chodzi o tasme dekarska to mozna ja sciagnac trzeba podwazyc potem na siłe ciągniesz i podcinasz nożykiem wtedy odchodzi, potem przemywasz np beznyzna ekstrakcyjna i po kłopocie

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr sie 02, 2006 21:57

Więc napiszę to co sprawdziłem i czego jestem pewien.

Taśmy dekarskie są różne. Tytan jest miękki, ale za to lepiej się układa i nie trzeba go podgrzewać żeby dobrze złapał.

Kupowałem również taśmę z NOMI (już nie pamiętam jej nazwy). Była trochę droższa, ale twardsza i żeby ją ułożyć trzeba było podgrzewać. Ale dzięki temu, że była twardsza, żadne upały jej nie szkodzą. Jeżdziłem z nią cały rok i nie było mowy o tym, żeby gdzieś odkleiła się w drzwiach.
mortas pisze:Yagod dobrze się zastanów nad matami dekarskimi, w upały do g**no nieźle śmierdzi
Nie wiem z jaką taśmą miałeś mortas do czynienia, ale ja jeżdżę z taśmą w drzwiach i w bagażniku ponad rok i nigdy nie śmierdziała :bajer:

Ale przejdźmy do sedna czyli czym wygłuszyć podłogę.

Skłoniłbym się jednak do mat APP lub Boll, dlatego, że są dużo sztywniejsze od taśmy dekarskiej i wydaje mi się, że lepiej posłużą na podłogę. Na tunel, w którym idzie tłumik proponuję położyć 2 warstwy.

Dodatkowo na maty sprasowany filc lub pianka i powinno zrobić się dużo ciszej. Na allegro jest taki filc, a piankę będzie lepiej i taniej załatwić, a dodatkowo w zimę będzie ocieplac :D

Pozdro :pub:

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mag2k3 » śr sie 02, 2006 22:05

Osobiście bardziej preferuje do wygłuszania maty APP lub BOLL, ale niestety są one sporo cięższe niż te dekarskie, a wygłuszenie praktycznie całego wozu trochę tych mat pochłonie, i samochód sporo może przytyć, co jak wiadomo wiąże się z większym zamuleniem i spalaniem, ale to tak na marginesie.

"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”