dławi się przy ruszaniu na zimnym 1.6 SR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam taki problem. Posiadam golfa IV 1.6 sr. z gazem. Po zapaleniu zimnego silnika i pierwszym ruszaniu przydławia się, ale nie gaśnie. Myśle, że gaz nie ma tu nic wspólnego, bo zapala na benzynie. Przepustnicę czyściłem i adoptowałem. Pomóżcie koledzy.
Dokładnie jest tak: ruszam na pół-sprzęgle, zaczyna się przydławiać i obroty spadają prawie do zera, nie gaśnie i zaraz rosną nawet do 2000, a ja gazu nie dotykam. Później już jest ok.
Miał może Ktoś jeszcze taki problem i udało mu się go rozwiązać???
Dokładnie jest tak: ruszam na pół-sprzęgle, zaczyna się przydławiać i obroty spadają prawie do zera, nie gaśnie i zaraz rosną nawet do 2000, a ja gazu nie dotykam. Później już jest ok.
Miał może Ktoś jeszcze taki problem i udało mu się go rozwiązać???
Ja tak miałem jak miałem zapchany filtr powietrza :]
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]
Sprawdź jeszcze filtr paliwa oraz szczelnośc kolektora ssącego.
Re: dławi się przy ruszaniu na zimnym 1.6 SR
czy może to być wina padniętego przepływomierza? Jak go sprawdzić czy jest dobry? Można go wyczyścić?
dodam, że im na dworku zimniej tym gorzej się rusza:( Pomóżcie
Na kompie wywala błąd sondy lambda, ale sonda działa ok.
dodam, że im na dworku zimniej tym gorzej się rusza:( Pomóżcie
Na kompie wywala błąd sondy lambda, ale sonda działa ok.
A po czym wnosisz, że sonda działa ok mimo błędu ? ;D
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
To, że sonda oscyluje (zakladam, że sprawdziłeś) to nie znaczy, że sonda jest sprawna. Może układ podgrzewania sondy nie działa i stąd pokazuje bład. Na przyszlośc skoro masz info, że jest bład sondy to podaj nr tego błedu. Każda informacja jest przydatna.
Co do sprawdzenia przepływki to najlepiej zrobić to vagiem odczytując wartości dotyczące temp zasysanego powietrza raz jego ilości.
Co do sprawdzenia przepływki to najlepiej zrobić to vagiem odczytując wartości dotyczące temp zasysanego powietrza raz jego ilości.
Po podłączeniu pod vag-a wywala mi taki błąd
537-regulacja lambda poza specyfikacją - wartość górna
Gdy byłem na przeglądzie gazu, gazownik stwierdził, że sonda działa poprawnie.
537-regulacja lambda poza specyfikacją - wartość górna
Gdy byłem na przeglądzie gazu, gazownik stwierdził, że sonda działa poprawnie.
zmień gumowe uszczelki kolektora (ewidentnie stare gów..o Ci założyli) łapie lewe powietrze i tyle w temacie
- koper92
- Dropped Herz
gdyby to wina tych uszczelek kolektora to na ciepłym silniku byłoby dobrze? u mnie na ciepłym jest ok.
- maciejhan
- Ma gadane
skoro na ciepłym jest ok to możliwe, że układ podgrzewania sondy padł. Układ ma ją na zimnym silniku podgrzewać a na ciepłym wydech ma już temp. w której ma pracować.
ludzie, nauczcie się w końcu, że błąd sondy, czy innej pierdo..y nie oznacza wprost uszkodzenia danego elementu. Zacznijcie czytać dokładne opisy błędu i możliwe sposoby uszkodzeń, które miały wpływ na wyskoczenie danego błędu!maciejhan pisze:układ podgrzewania sondy padł
duras84, powtórzę, wymień uszczelki i będzie jak ręką odjął