[Passat] Silnik 1.8 aam
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- jozko
- Mały gagatek

- Kontakt:
[Passat] Silnik 1.8 aam
Witam,
jestem z blizniaczego forum VW-passat.pl - mam pytanie odnosnie tego silnika jako ze znalazlem wiecej tematow o nim na waszym forum.
Moj problem polega nastepujaco:
Kupilem passata b3 92r GT - wszystko ladnie pieknie ale okazalo sie ze zamaist silnika 1.8 ABS (taki byl oryginalnie) w niemczech ktos wsadzil 1.6 1F - zakupielm wiec silnik 1.8 AAM i wszystko ladnie pieknie lata tylko jest male ale - jest troszke pszyslaby - wyczytlaem jednak ze do tego motoru mozna wsadzic komp od ABS-a i w zwiazku z tym mam pytanie - jak go poznac bo jakim symbolu - bo jak pisalem mialem oryginalnie ABS ale pozniej wsadzono inny i pytanie brzmi czy komputer tez zamienili czy nie.
jestem z blizniaczego forum VW-passat.pl - mam pytanie odnosnie tego silnika jako ze znalazlem wiecej tematow o nim na waszym forum.
Moj problem polega nastepujaco:
Kupilem passata b3 92r GT - wszystko ladnie pieknie ale okazalo sie ze zamaist silnika 1.8 ABS (taki byl oryginalnie) w niemczech ktos wsadzil 1.6 1F - zakupielm wiec silnik 1.8 AAM i wszystko ladnie pieknie lata tylko jest male ale - jest troszke pszyslaby - wyczytlaem jednak ze do tego motoru mozna wsadzic komp od ABS-a i w zwiazku z tym mam pytanie - jak go poznac bo jakim symbolu - bo jak pisalem mialem oryginalnie ABS ale pozniej wsadzono inny i pytanie brzmi czy komputer tez zamienili czy nie.
Ostatnio zmieniony ndz paź 08, 2006 22:46 przez jozko, łącznie zmieniany 1 raz.
[b]był Vw Passat Variant B3 1.8 GT
był Vw Passat Variant B4 2.0 Highland
był Vw Passat Variant B4 2.8 Vr6
jest Vw Bora sedan 1.9 Tdi
[/b]
był Vw Passat Variant B4 2.0 Highland
był Vw Passat Variant B4 2.8 Vr6
jest Vw Bora sedan 1.9 Tdi
[/b]
Jeśli już komp, to chyba i inny wałek rozrządu (ten z AAM ma inne fazy {krótsze czasy} otwarcia zaworów niż w ABS).
Głowica, zawory są identyko. Silniki poza kompem i wałkiem różnią się na pewno:
- tłokami (inny kształt i objętość wybrania w denku tłoka, co powoduje, że AAM ma niższy stopień sprężania bodajże o 1), co powoduje, że nawet po wymianie sterownika i wałka nie osiągnie się tak wyraźnej zmiany parametrów (chociaż i tak jest odczuwalna, ale nie jest to nadal 90 KM), a z tego co słyszałem spalanie nieco wzrasta o ok. 0,5 l.
- brak chłodnicy oleju w AAM (wymiennik ciepła olej-ciecz chłodząca pod filtrem oleju)
- nieznacznie orurowaniem układu chłodzenia (patrz wyżej - doprowadzenie cieczy do wymiennika)
- o ile dobrze pamiętam, ale może plotę bzdury - kolektorem wydechowym i rurą przednią wydechu (ale ten z AAM powinien dać radę).
Nie mam teraz dostępu do Etki, więc kodów nie zapodam.
Głowica, zawory są identyko. Silniki poza kompem i wałkiem różnią się na pewno:
- tłokami (inny kształt i objętość wybrania w denku tłoka, co powoduje, że AAM ma niższy stopień sprężania bodajże o 1), co powoduje, że nawet po wymianie sterownika i wałka nie osiągnie się tak wyraźnej zmiany parametrów (chociaż i tak jest odczuwalna, ale nie jest to nadal 90 KM), a z tego co słyszałem spalanie nieco wzrasta o ok. 0,5 l.
- brak chłodnicy oleju w AAM (wymiennik ciepła olej-ciecz chłodząca pod filtrem oleju)
- nieznacznie orurowaniem układu chłodzenia (patrz wyżej - doprowadzenie cieczy do wymiennika)
- o ile dobrze pamiętam, ale może plotę bzdury - kolektorem wydechowym i rurą przednią wydechu (ale ten z AAM powinien dać radę).
Nie mam teraz dostępu do Etki, więc kodów nie zapodam.
Najszybszym sposobem podniesienia mocy w AAM jest wymiana wałka rozrzadu. To daje nawymierniejsze efekty a zabawy jest mało. Wymiana kompa nie da za wielkich rezultatów. Silnik AAM ma poprostu takze mniejszy stopiń sprezania wiec trzeba by było planowac głowice itp. a poźnej jest problem z uszczelkami pod głowica lubia nie wytrzymaywac i czesto siadaja po takim zabiegu. Warto pokombinowac z układem wydechowym
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
- pewex.olek
- Mały gagatek

- Kontakt:
Nie ale robił to moj kolega. Koszty to w granicach 150 zł za wałek oczywiscie uzywany. Poźniej sama wymiana i koszt regulacji. Poz tych zabiegach jest odczuwalna rózniaca w mocy ael nie mozna sie spodziewac jakis niesamowitych efektów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
tak to był wałek napewno z silnikaa ABS/ADZ. Sprawny mechanik jak wymienia to patrzy na znaki wiec roboty przy tym jak przy wymianie paska roządu. Dodam ze dynamika auta polepszyła sie przy wyzszysch obrotach silnika.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
QBAelectric
- Mały gagatek

- Kontakt:
...Witam..ja również miałem kiedyś silnik AAM i zmieniałem kompa i wałek od ABS ale nie przynioslo to żadnych efektów...w każdym razie ja ich nie odczułem....i zmieniłem spowrotem na stare....różnica polega jeszcze na tłokach jak kolega wyżej opisał...z ta chłodnica oleju to bzdura...wg. mnie szkoda zabawy i kasy.....ja to przerabialem
QBAelectric
- golfiacz1.8
- Mały gagatek

- Kontakt:
Atomic10 pisze:Najszybszym sposobem podniesienia mocy w AAM jest wymiana wałka rozrzadu. To daje nawymierniejsze efekty a zabawy jest mało. Wymiana kompa nie da za wielkich rezultatów. Silnik AAM ma poprostu takze mniejszy stopiń sprezania wiec trzeba by było planowac głowice itp. a poźnej jest problem z uszczelkami pod głowica lubia nie wytrzymaywac i czesto siadaja po takim zabiegu. Warto pokombinowac z układem wydechowym
Pozdrawiam
Albo wymiana tłoków zamiast planowania? (te w ABS mają mniejsze i płytsze wybrania w denkach)