Migająca kontrolka diagnostyki silnika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

KGKROPKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KGKROPKA » pn wrz 03, 2012 21:47

Witam wszystkich forumowiczów. Wczoraj zaczęła mi mrugać kontrolka diagnostki silnika, jak jechałem do 140km/h to wszysko było ok, a jak powyżej to mrugała. Zauważyłem też że ona mruga wtedy gdy puszczałem pedał przyśpieszenia. Dzisiaj po podłączeniu kompa wyszło że wypadają zapłony na 2,3,4 i 5 cylindrze. Dodam że auto jest wyposażone w instalację gazową. Czy ktoś może podpowie co się dzieje?

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » wt wrz 04, 2012 09:36

Zrób próbę na benzynie i pewnie będzie dobrze,wtedy znajdziesz odpowiedź na pytanie.

KGKROPKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KGKROPKA » pt wrz 07, 2012 17:29

Tak też zrobiłem i dalej jest tak samo. Dodam że jak jeźdze wokolo domu to się nic takiego nie robi. Ale jak jade w trasę tzn. wpadam na autostrade i mu butuje to tak się robi. Ale zauważyłem też że samochód tak idealnie równo nie pracuje - a uważam że przy 5 cylindrach to powinno być prawie idealnie równo. Po podłaczeniu pod komputer nie ma żadnych błędów.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » pt wrz 07, 2012 21:39

Jak mruga kontrolka ,błędy muszą byc ,system jest tak zrobiony,że przy wypadaniu zapłonu ,gdy usterka zagraża uszkodzeniu katalizatora właśnie miga,aby kierowca mógł to zauważyć.Tzw.(Stan krytyczny)

KGKROPKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KGKROPKA » sob wrz 08, 2012 18:48

No właśnie przez to że mrugała mi kontrolka podłączyłem pod kompa i wyszły tylko błędy z wypadaniem zapłonów. świece zmieniłem ale to nic nie pomogło - poczytałem troszkę - ale mam pole do popisu, tylko szkoda że tak mało kasy. Z tego co wyczytałem to może byc bardzo duzo przyczyn.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz wrz 09, 2012 08:13

Podstawa to przewody zaplonowe i swiece. Pozniej mozna sie bawic w inne rzeczy.

KGKROPKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KGKROPKA » ndz wrz 09, 2012 10:40

No tak ale u mnie nie ma przewodów zapłonowych, a świece zmieniane były, najpierw na boscha - bo tańszy, ale właśnie z powodu szarpania kupilem ngk i to samo, dalej szarpie

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » śr wrz 12, 2012 13:14

Byc może cewki jeżeli masz je na świecach mają przebicia i stąd te wypadanie zapłonów. Czasami przyczyna takiego zachowania się silnika (wypadanie zapłonów na wszystkich cylindrach) jest uwalony sterownik silnika a dokładnie kośc od modułu zapłonu w sterowniku.

KGKROPKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KGKROPKA » czw wrz 13, 2012 19:02

Ale to jest bardzo dziwne bo na 1 cylindrze nie było błędu. tylko jak ten sterownik silnika sprawdzić?

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pt wrz 14, 2012 12:26

Skoro masz błedy z wypadaniem zapłonów to sprawdź na jakich cylindrach one występują. To, że nie było błedu na 1 cylindrze świadczy tylko o tym, że tam jest ok. Sterownik to można sprawdzić najszybciej podmieniając go.

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Re: Migająca kontrolka diagnostyki silnika

Post autor: Mavrick » pt wrz 14, 2012 13:45

Mrugajaca kontrolka sygnalizuje "stan krytyczny" czyli komp obcina moc silnika w celu ratowania katalizatora. Swego czasu walczylem z tym ponad dwa miesiace (wymieniane bylo wszystko co moglo byc wymienione)...jak nie wypadanie zaplonu to mieszanka za uboga lub za bogata...pomijam fakt mrugajacej kontrolki...doszlo do tego ze w dluzsze trasy lapek i kabel vag jezdzil na fotelu pasazera. Okazalo sie ze wszystkiemu winna byla/jest instalacja gazowa a dokladniej jej poprawne wyregulowanie. Bo ktorejs wizycie u gazownika problem ustal i z tego co mi wiadomo auto pol roku juz jezdzi i nic sie nie dzieje:) takze proponuje wybrac sie na regulacje gazu...

KGKROPKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Migająca kontrolka diagnostyki silnika

Post autor: KGKROPKA » ndz wrz 16, 2012 10:13

Mavrick pisze:Mrugajaca kontrolka sygnalizuje "stan krytyczny" czyli komp obcina moc silnika w celu ratowania katalizatora. Swego czasu walczylem z tym ponad dwa miesiace (wymieniane bylo wszystko co moglo byc wymienione)...jak nie wypadanie zaplonu to mieszanka za uboga lub za bogata...pomijam fakt mrugajacej kontrolki...doszlo do tego ze w dluzsze trasy lapek i kabel vag jezdzil na fotelu pasazera. Okazalo sie ze wszystkiemu winna byla/jest instalacja gazowa a dokladniej jej poprawne wyregulowanie. Bo ktorejs wizycie u gazownika problem ustal i z tego co mi wiadomo auto pol roku juz jezdzi i nic sie nie dzieje:) takze proponuje wybrac sie na regulacje gazu...
No właśnie kilka razy odłączałem akumulator i nigdy nie bylem na regulacji gazu, jeźdze nim 2 lata i nic przy gazie nie dłubałem, także może i masz rację, coś jest z gazem. Dzięki i pozdrawiam. Jak wrócę od gazownika to dam znać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”