Prośba o identyfikację części po numerze ETKA

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Fafik258
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Fafik258 » czw wrz 06, 2012 20:19

Witam mam taką prośbę czy ktoś kto ma dostęp do ETKI mógłby sprawdzić co to za część i jak ona wygląda 1J0 253 651. Przeglądałem motor talk de w celu rozwiązania mojego problemu i tam akurat był ten numer. Czy ma to związek ze słowem "Tilgergewichte"? Jest to podobno jakiś tłumik drgań. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 06, 2012 22:33

Etka zna numer ale nie pokazuje go na żadnym obrazku. Podejrzewam że chodzi o ciężarek wyrównaważący na prawej półosi

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Fafik258
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Fafik258 » czw wrz 06, 2012 22:41

Przekopałem niemieckie fora. Część o której mowa jest związana z tego co zdążyłem przetłumaczyć z wydechem a dokładnie ma zapobiegać wpadaniu wydechu w rezonans przy prędkości obrotowej w okolicach 2900 obr.
"Tilgergewicht" przez VW, który jest zamontowany na rurze wydechowej pomiędzy kolektorem wydechowym i katalizatorem i powinna wytrzymać wibracje
Ale widzę, że raczej będzie to nie do zdobycia. Gdybym wiedział jak ta część wygląda to może udało by się coś samemu wyrzeźbić.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 06, 2012 22:47

nazwa się odnosi jeszcze do ciężarka w zewnętrznym mechaniźmie zmiany biegów. Numer wklepałem też w wyszukiwarkę w sklepie ASO i część nie jest dostępna, podana jest za to cena, podoba mi się - ok 5 stówek
tu jest jeszcze na dole opisane ale obrazka nie znalazłem http://www.golfv.de/board25-motor-tuning/4754-brumm-dr" onclick="window.open(this.href);return false;öhngeräusche-beim-1-4er/

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Fafik258
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Prośba o identyfikację części po numerze ETKA

Post autor: Fafik258 » czw wrz 06, 2012 23:02

Miedzyinnymi w tym linku czytałem o tym lecz nie tylko. Na jednym z for gość podał cenę 35 euro więc na poziomie akceptowalnym. Ale skoro znam miejsce montażu więc moze uda Sie wyeliminować ten rezonans samemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”