VW Golf III 1.9 TDI zdechł w czasie jazdy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Dziki
Nowicjusz
Nowicjusz

VW Golf III 1.9 TDI zdechł w czasie jazdy

Post autor: Dziki » ndz lip 30, 2006 11:47

witam.

Mam taki problem ze swoim golfem i zastanawiam się czy da się obejść bez elektryka.

Jade w piatek z zakupami, niezbyt szybko bo objeżdzam wrocławskie rozkopane ulice w sznurku aut, klima chodzi (i wlasciwie tylko ona bo radio i inne zabawki elektryczne nie byly wlaczone) wchodze w zakret, nagle kierownica sztywnieje, hamulec twardnieje, patrze, silnik zgasl. Tocze sie jeszcze, wiec przekrecam kluczyk na 0, wyciagam, wkładam, przekrecam, tablica jest martwa. Zepchnalem go na chodnik. no i ogladam. Bezpieczniki te na glownej listwie sa ok, ale po wyjeciu tego od oswietlenia, zapalniczki, wskaznika komputera etc. zaczyna wyc alarm. Przy pozostalych nic sie nie dzieje. Dziala nawiew, centralny zamek, swiatla, zegarek i licznik kilometrow. Ale po przekreceniu kluczyka nie dzialaja zadne kontrolki, takze czujniki stanu paliwa i temp. Rozrusznik sie kreci, ale nie ma zaplonu. Probowalem go holowac, ale na twardych hamulcach i bez wspomagania, kilka razy o wlos minalem tylek holujacego, wiec ostatecznie zawolalem lawete i odwiazlem w poblize warsztatu, ale najwczesniej moge zalatwic go w srode.
Auto ma immobilizer fabryczny i dolaczony alarm, ktory obecnie nie reaguje na pilota.

I teraz pytania: zasadnicze - co sie zepsulo? Alarm? Immobilizer padl (co podobno dzieje sie z MK3 przy upalach), jakis bezpiecznik (jaki? i gdzie on jest?). Czy np. odpiac akumulator, niech sie komputer zresetuje (ale czy jedną klemę (która?) czy wszystkie? jaki to bedzie mialo wplyw na sam komputer?). Sorki, za krzyżowy ogień pytań, ale na elektryce to specjalnie się nie znam (na samochodowej) i wolałbym mieć jak krowie na rowie cobym czegoś nie spitolił. Dzięki za pomoc.

Marcin

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » ndz lip 30, 2006 11:54

w skrzynce bezpiecznikowej 2 od lewej u góry,ja miałem ten sam przypadek i okazało się że były lużne luty na nóżkach przerywacza w sterowniku,znajduje sie on po lewej stronie kierownicy,musisz ściagnać osłone plastikowa pod kierownicą(jest ona na zatrzaski) pózniej 2 osłonę która jest przykręcona na wkrety sciągasz ja i schylając głowę zobaczysz nakretkę na klusz 10 odkrecasz ja wkładasz rekę pod spód i wyciagasz sterownik(aby go wyciagnać bez żadnych problemów wyciagnij skrzynkę bezpieczników jest ona na 2 zatraskach po jednej i drugiej stronie one się otwieraja do góry a póżniej opuść skrzynkę)wtedy bez problemu wyciagasz sterownik,będziesz do niego miał podpięte 2 wtyki które odpinasz.pózniej musisz wyciągnać płytkę ze sterownika a robisz to tak czymś płaskim najlepiej nożykiem podważasz zatrzaski w sterowniku będzie je widać i wysuwasz płytkę wtedy zobaczysz 2 małe przerywacze poraw na nich luty(na nóżkach od spodu) i powinno grać cała operacja zajmuje góra 30 min,ja za nim doszedłem do tego to zajęło mi to 6 mies jeżdziłem do elektryków i wydawałem siano a tu nic ale całe szceście udało mi się,a jeszce jedno gdy to się działo wyskakiwał ci bład na elektro zaworze ponieważ nie ma wtedy gdy to się stanie na nim napięcia więc to będzie na 100% to co ci napisałem jak by co to dzwoń 886 502 710 pzdr zobacz jeszce przekażnik 50 amperowy pod maska po prawej stronie

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » ndz lip 30, 2006 11:55

ale na elektryce to specjalnie się nie znam (na samochodowej) i wolałbym mieć jak krowie na rowie cobym czegoś nie spitolił
Jak się nie znasz to nie ruszaj tego sam bo tak jak mowisz bedzie z tego wiecej szkody niz pozytku. Mojemu MKIII tez w czasie upalow odbija (a na dodatek mam takie bonusy w instalce elektrycznej ze sam nie wiem o co tam chodzi, cud ze wogole jakos wszystko dziala) ale silnik mi jeszcze nie zgasl [odpukac puk puk] Pamietam ze u mnie z immobiliser'em tez byly niezle jaja na poczatku, jak wsiadalem i wsadzalem kluczyk to wyla syrena, jak wysiadalem i zamykalem to tez jak na zlosc wyla syrena. No i w przyspieszonym tempie poszedl do magika od elektryki i juz jest si :grin:

Pozdrawiam
dzikgtc

KUBEK
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KUBEK » ndz lip 30, 2006 15:27

Bardzo często wypalają się piny w skrzynce bezpieczników te zasilające (może tam nie być styków) również mogła ci paść kostka stacyjki albo skrzynka bezpieczników (w środku) nie radzę ci się samamu za to zabierać ewentualnie sprawdz sobie bezpieczniki te w aucie i przy akumulatorze. Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”