awaria czujnika temperatury płynu chłodzącego czy termostatu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam,
w moich golfie 1.4 16 AHW występują wahania temperatury płynu chłodzącego. Raz jest 90 C, póżniej kilka mm powyżej, innym razem poniżej 90 C i po jakimś czasie wszystko utrzymuje się w normie. Dodam,że nie dochodzi do zagotowania płynu, chciałem wiedzieć, czy winę za to ponosi czujnik, czy termostat? Proszę o jakieś cenne rady, a nie o wymianę pół auta.
w moich golfie 1.4 16 AHW występują wahania temperatury płynu chłodzącego. Raz jest 90 C, póżniej kilka mm powyżej, innym razem poniżej 90 C i po jakimś czasie wszystko utrzymuje się w normie. Dodam,że nie dochodzi do zagotowania płynu, chciałem wiedzieć, czy winę za to ponosi czujnik, czy termostat? Proszę o jakieś cenne rady, a nie o wymianę pół auta.
- kurczepieczone
- Ma gadane
Czujnik sprawdzisz podłączając się pod VAG'a i to jest pierwszy krok, który powinieneś zrobić
Dokładnie tak. Najpierw analiza wskazań czujnika na blacie i w vagu.
imho jest ok.
Ogrzewa się system chłodzenia, włączają się wentylatory na chłodnicy temp. spada, następnie się na skutek pracy silnika płyn podgrzewa ... i tak w koło macieju.
Autko ma 3 sposoby chłodzenia
mały obieg: pompa wodna, karter silnika, nagrzewnica (przy zadanej temp. ok. 74 otwiera się duży obieg)
duży obieg: pompa wodna, karter silnika, nagrzewnica, chłodnica ( przy zadanej temp. ok. 94-98 uruchamia się wentylator)
duży obieg + wentylator: pompa wodna, karter silnika, nagrzewnica, chłodnica
Jesli nie objawia się to innymi problemami jak parę mm wyżej lub niżej to olej to.
Zaczniesz się martwić jak ci:
- zagotuje sie płyn,
- niedogrzeje silnik po paru km
- poleci zimne powietrze z dmuchaw po 10km jazdy przy -10 st C na dworze
Ogrzewa się system chłodzenia, włączają się wentylatory na chłodnicy temp. spada, następnie się na skutek pracy silnika płyn podgrzewa ... i tak w koło macieju.
Autko ma 3 sposoby chłodzenia
mały obieg: pompa wodna, karter silnika, nagrzewnica (przy zadanej temp. ok. 74 otwiera się duży obieg)
duży obieg: pompa wodna, karter silnika, nagrzewnica, chłodnica ( przy zadanej temp. ok. 94-98 uruchamia się wentylator)
duży obieg + wentylator: pompa wodna, karter silnika, nagrzewnica, chłodnica
Jesli nie objawia się to innymi problemami jak parę mm wyżej lub niżej to olej to.
Zaczniesz się martwić jak ci:
- zagotuje sie płyn,
- niedogrzeje silnik po paru km
- poleci zimne powietrze z dmuchaw po 10km jazdy przy -10 st C na dworze
- VWaldini81
- LDZ
U mnie tak było. Temperatura na wskaźniku skakała do góry i dołu. Od razu wiedziałem że winowajcą jest czujnik. Dla pewności podpiąłem kompa i się potwierdziło. Wymieniłem czujnik na nowy i jest okej.
Jak się okaże, że czujnik jest uwalony to zainwestuj w oryginał, bo z zamiennikami już niejeden miał przygody, że wskazania dalej świrowały
- damian_piaski
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
mam takie pytanie odnośnie czujnika temp płyny chłodzącego. Czy jest zamiennik tego czujnika? Np Hella, Bosch? W zimę zakładałem nowy czujnik, dwa tygodnie temu znów wymieniałem... oby dwa z Aso.
Wrzuć na luz i spójrz na to z lotu ptaka ;)
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Na czujnik przecież jest coś takiego jak gwarancja.damian_piaski pisze:W zimę zakładałem nowy czujnik, dwa tygodnie temu znów wymieniałem... oby dwa z Aso.
Druga sprawa czy nie masz problemów z instalacją elektryczną?
Są zamienniki ale nie wiem czy z tych firm które wymieniłeś musisz zapytać w sklepie co są w stanie ci zaproponować.
- VWaldini81
- LDZ
Też miałem 2 razy założony ori. Jeden ponad rok chodził drugi 3miechy i ten poszedł na reklamacje. Teraz założyłem firmy MEYLE, kolega ze sklepu mi poradził tej firmy założyć, bo nie zdarzają się im reklamacje na niego.damian_piaski pisze:oby dwa z Aso.
- damian_piaski
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: awaria czujnika temperatury płynu chłodzącego czy termos
dobrze, że robią zamienniki, przy najbliżesz okazji kupię właśnie tej firmy. Pewnie cena podobna o ile nie jest taniej a jakość lepsza.VWaldini81 pisze:Też miałem 2 razy założony ori. Jeden ponad rok chodził drugi 3miechy i ten poszedł na reklamacje. Teraz założyłem firmy MEYLE, kolega ze sklepu mi poradził tej firmy założyć, bo nie zdarzają się im reklamacje na niego.damian_piaski pisze:oby dwa z Aso.
Wrzuć na luz i spójrz na to z lotu ptaka ;)