Pasek klinowy alternatora - pytanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
Witam,
Jak zdjąć pasek w arlu? Padł mi magiel i muszę dojechać na regenerację, a nie chcę uszkodzić pompy.
Pozdrawiam.
Jak zdjąć pasek w arlu? Padł mi magiel i muszę dojechać na regenerację, a nie chcę uszkodzić pompy.
Pozdrawiam.
Najpierw odciągnąć napinacz paska aby pasek nie był napięty a potem pasek ściągnąć zaczynając od koła pasowego alternatora i przy zakładaniu na końcu nałożyć na koło alternatora.
-
- Ma gadane
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Re: Pasek klinowy alternatora - pytanie
InstrukcjaArkadiusz.gluchowicz pisze:a jak odciągnąć napinacz?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/R ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Ma gadane
ok trochę mi to pomogło, ale nie wiem co znaczy, żeby oznaczyć kierunek obrotów i po co to mam robić?
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Jak będziesz zakładał ten sam pasek ponownie żeby szedł w tym samym kierunku co przed demontażem.Arkadiusz.gluchowicz pisze:ok trochę mi to pomogło, ale nie wiem co znaczy, żeby oznaczyć kierunek obrotów i po co to mam robić?
Zrób na pasku pisakiem albo korektorem strzałkę zdejmij go a potem zamontuj zgodnie z strzałką.
, a po co zakładać tak samo jak był?waski1 pisze:zamontuj zgodnie z strzałką.
Ja zakładałem dowolnie i jest ok.
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Taka jest zasada i tak się powinno robić gdyż pasek układa się w stosunku do poszczególnych kół i rolek z którymi współpracuje.przemlin pisze:, a po co zakładać tak samo jak był?
Ja zakładałem dowolnie i jest ok.
Nie założenie z kierunkiem grozi uszkodzeniem paska nawet może dojść do uszkodzenia rozrządu jak wkręci uszkodzony pasek między koło pasowe a obudowę rozrządu.
Możesz 1000 razy założyć i nic się nie stanie ale zawsze kiedyś może być ten pierwszy raz i przypomnisz sobie wtedy ten post o ile go przeczytałeś do końca.
waski1, aj tam przesadzasz nic tam sie nie stanie,ale zasada jest taka zeby napisami dawać tak aby mozna był je przeczytac stojac przy błotniku pasazera--->splot włukien
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
W vw na szczęście nigdy mnie to nie spotkało ale przyznaję że miałem taki właśnie przypadek w Alfie Romeo i głowicę szlag....tra.....Fahoo pisze:waski1, aj tam przesadzasz nic tam sie nie stanie,ale zasada jest taka zeby napisami dawać tak aby mozna był je przeczytac stojac przy błotniku pasazera--->splot włukien
-
- Ma gadane
dzieki wielkie za pomoc. wlasnie udalo mi sie zdjac pasek i na swiety spokoj go zaznaczylem, jak beda go montowac to im powiem, zeby zamontowali zgodnie z zaznaczeniem. dzisiaj jade na regeneracje.
pozdro.
pozdro.