Drganie kierownicy,bicie kół,efekt jajowatego koła
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam, przeszperałem forum i nie znalazłem mojego problemu.
Problem dotyczył (jak w temacie drgań, bicia i efektu jajowatych kół.)
auto VW Bora 1,9 TDI AJM, felgi alu 16''
objawy:
drgania kierownicy przy wszystkich prędkościach, (im szybciej tym bardziej, przy 110km/h strach było jechać)
bicie wyraźne kół i do tego przy pokonywaniu łuków jazda jakby na jajowatych kołach
pojechałem z problemem do mechanika, wymienione zostały zużyte elementy zawieszenia ( łączniki stabilizatora wraz z gumami, końcówki drążków, łożyska i jedna piasta)
problem pozostał.
okazało się iż felgi nie mają odpowiednich dystansów i koła są przykręcone mimośrodowo.
jest to bardzo niebezpieczne, gdyż koła pracują wtedy na szpilkach, a nie na piaście.
W zakładzie ślusarskim zamówiłem dystanse lub jak kto woli wkładki do felg z aluminium (nie amelinium)
zdjąłem koło i spec zmierzył wszystkie wymiary i dorobił dystanse. koszt 50zł.
zdjęcia przedstawiają jak to wygląda
1. tylna lewa piasta z tarczą po zdjęciu koła bez dystansu (widać rdzę w miejscu w którym powinien być dystans)
2. tylna lewa piasta z tarczą - nałożony dystans, który był w feldze (plastikowy)
3. ta sama piasta z nałożonym dystansem aluminiowym o odpowiedniej średnicy
4. felga z dystansem
5. piasta z dystansem
6. zdjęcie bez kapselka po założeniu koła
po tych zabiegach wszystkie problemy ustąpiły. W razie pytań proszę pisać chętnie odpowiem na pytania.
mam nadzieję że się przyda pozdrawiam
Problem dotyczył (jak w temacie drgań, bicia i efektu jajowatych kół.)
auto VW Bora 1,9 TDI AJM, felgi alu 16''
objawy:
drgania kierownicy przy wszystkich prędkościach, (im szybciej tym bardziej, przy 110km/h strach było jechać)
bicie wyraźne kół i do tego przy pokonywaniu łuków jazda jakby na jajowatych kołach
pojechałem z problemem do mechanika, wymienione zostały zużyte elementy zawieszenia ( łączniki stabilizatora wraz z gumami, końcówki drążków, łożyska i jedna piasta)
problem pozostał.
okazało się iż felgi nie mają odpowiednich dystansów i koła są przykręcone mimośrodowo.
jest to bardzo niebezpieczne, gdyż koła pracują wtedy na szpilkach, a nie na piaście.
W zakładzie ślusarskim zamówiłem dystanse lub jak kto woli wkładki do felg z aluminium (nie amelinium)
zdjęcia przedstawiają jak to wygląda
1. tylna lewa piasta z tarczą po zdjęciu koła bez dystansu (widać rdzę w miejscu w którym powinien być dystans)
2. tylna lewa piasta z tarczą - nałożony dystans, który był w feldze (plastikowy)
3. ta sama piasta z nałożonym dystansem aluminiowym o odpowiedniej średnicy
4. felga z dystansem
5. piasta z dystansem
6. zdjęcie bez kapselka po założeniu koła
po tych zabiegach wszystkie problemy ustąpiły. W razie pytań proszę pisać chętnie odpowiem na pytania.
mam nadzieję że się przyda pozdrawiam
tak zwane pierścienie centrujące, dostępne w całej gamie rozmiarów grubości, które zakupić można bez najmniejszych problemów u wulkanizatorów czy w sklepach sprzedających akcesoria do felggolonek pisze:W zakładzie ślusarskim zamówiłem dystanse lub jak kto woli wkładki do felg z aluminium (nie amelinium)
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a kolo bilo bo miałeś źle dobrane pierścienie centrujące. widać to nawet na fotce.
Tudzież na Allegro gdzie jest tego pełnozielu pisze:tak zwane pierścienie centrujące, dostępne w całej gamie rozmiarów grubości, które zakupić można bez najmniejszych problemów u wulkanizatorów czy w sklepach sprzedających akcesoria do felg
Skoda Octavia 1,9TDi AXR, OBECNIE: 143KM / 325Nm
MikeWRC, OCP http://www.octaviaclub.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Opis mojej fury: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 4#p5596854" onclick="window.open(this.href);return false;
MikeWRC, OCP http://www.octaviaclub.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Opis mojej fury: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 4#p5596854" onclick="window.open(this.href);return false;
jak widać człowiek uczy się całe życie.
problem tkwił w tym iż potrzebowałem auta "od razu" dlatego zamówiłem te pierścienie
na alledrogo czeka się chwilę lub dwie zanim towar ktoś z łaski wyśle po wpłacie, natomiast w moim "pięknym inaczej" mieście, wszystko trzeba zamówić na pojutrze.
Niektórzy mogą potrzebować takiego poradnika, tak jak ja go potrzebowałem
pozdrawiam
problem tkwił w tym iż potrzebowałem auta "od razu" dlatego zamówiłem te pierścienie
na alledrogo czeka się chwilę lub dwie zanim towar ktoś z łaski wyśle po wpłacie, natomiast w moim "pięknym inaczej" mieście, wszystko trzeba zamówić na pojutrze.
Niektórzy mogą potrzebować takiego poradnika, tak jak ja go potrzebowałem
pozdrawiam
Koła utrzymywane są przez siły tarcia między piastą a felgą (poprzez kawałek tarczy hamulcowej tak właściwie) - centrowanie NIE przenosi obciążeń.golonek pisze:jest to bardzo niebezpieczne, gdyż koła pracują wtedy na szpilkach, a nie na piaście
Piszę o tym -nasty raz, a dalej na forum pojawiają się takie opinie. Jako dowód proponuje dorobienie walca cienkościennego centrującego który po montażu felgi można wyciągnąć, pojeżdżenie (dowolnie długo) i sprawdzenie współosiowości felgi z piastą - nie zmieni się
Re: Drganie kierownicy,bicie kół,efekt jajowatego koła
Witam. Mam problem z pierwszego postu. Pojawił się on po ściągnięciu koł na sezon zimowy i zamontowaniu koł na sezon letni (alu 18'). Kola były oczywiście wyważone. Są drgania(wszystko pasuje do tego co czytam w tym wątku, nawet auto), "spec" twierdzi że prostowanie felg pomoże gdyż najwyraźniej są krzywe. Mam jednak wątpliwości ponieważ gdyby tak było to chyba odczuwałbym te drgania przed ściągnięciem ich i założeniem kół zimowych prawda? Pytam ponieważ rozwiązanie stąd wydaje mi się sensowne i jest mniej kosztowne nie mówiąc o tym, że ciężko mi uwierzyć, że koła czekając na wiosnę same doprowadziłby się do tego stanu. Na kołach zimowych 15' było wszystko cacy. Proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem zielony w tych tematach. Pozdrawiam.
Re: Drganie kierownicy,bicie kół,efekt jajowatego koła
zielu pisze:tak zwane pierścienie centrujące, dostępne w całej gamie rozmiarów grubości, które zakupić można bez najmniejszych problemów u wulkanizatorów czy w sklepach sprzedających akcesoria do felggolonek pisze:W zakładzie ślusarskim zamówiłem dystanse lub jak kto woli wkładki do felg z aluminium (nie amelinium)
tak fajnie fajnie tylke NIE w kazdym zakladzie i nie w kazdym miescie sa sklepy z akcesrioriami do felg