Montaż anteny dachowej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dioda83 » pt maja 05, 2006 22:43

Nie wiem czy dobrze myśle ale wydaje mi sie ze powinienes odizolowac przewód antenowy, bo prawdopodbnie styka on sie z blacha, czyli z masa,a jesli to nie pomoze to moze ktos Ci wcisnal jakis kicz a nie antene.. Nie wiem... Powodzenia w pracy, pozdrawiam!!!

SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » sob maja 06, 2006 00:05

pod to okragle gniazdo ktore przykrecasz nakretke daj podkladke gumowa zeby dobrze to idizolowac. Mialem ten sam problem.

Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dioda83 » sob maja 06, 2006 11:07

Czyli chyba dobrze kombinowałem :) jesli tak to prosze o punkcik (ale skromny jestem :hmm: )

SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » sob maja 06, 2006 12:22

to ze śruba przylega do blachy nic nie szkodzi, powinieneż kupić sobie filtr przeciwzakłuceniowy(np: taki - poz. 14 http://biurovirgo.w.interia.pl/produkty.htm ), to powinno rozwiązać twój problem (niektóre radia są fabrycznie wyposarzone w filtr)

:-k ...

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob maja 06, 2006 12:42

Z anten które do tej pory widziałem każda musiała mieć "masę". Ta którą kupiłeś nie wygląda na szczytowe osiągnięcie w dziedzinie odbioru fal radiowych. Pomóc może wzmacniacz antenowy i ew. tak jak wspomniał misiek10111, filtr.

promo211
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: promo211 » sob maja 06, 2006 18:12

witam
a ja bym szukał przyczyny w samym radiu bo dobre radio nawet na kawałku kabla odbiera juz spoko tak ze najpierw stwierdz czy jak włożysz kawałek kabla około 1 m to czy zmienia sie jakosc odbioru stacji jesli nie to masz cos z głowicą fm porombane a jesli odbiera dobrze na kablu to masz antene zwaloną a jesli mieszkasz za przeproszeniem w jakiejs dziurze radiowej jak ja to do słabszego radia potrzebujesz anteny ze wzmacniaczem max 20 zł :)
pisz jak cos znajdziesz
aha niektóre anteny muszą byc odizolowane ale wiekrzosc nie bo i tak masz mase na gniezdzie radia ale z drugiej strony powstaje pętla masy :) czy jakos tak
tak czy inaczej powodzenia (ja bym sprawdził najpierw z kabelkiem a potem bym szukał:)
pozdrawiam :cool:

Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dioda83 » sob maja 06, 2006 21:50

O ile dobrze wiem to na gnieżdzie anteny jest masa i sygnał no chyba ze sie myle to prosze wyprowadzic mnie z błędu...

SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob maja 06, 2006 22:06

Normalny przewód antenowy - koncentryczny - składa się z ekranu ( taki oplot) oraz przewodu właściwego ( taki drucik w środku). Ekran powinien być połączony z masą auta i radia, a przewód wewnętrzny połączony jest z bolcem wtyczki od kabla.Kiedyś anteny miały specjalne ząbkowane podkładki aby zapewnić lepszy styk z masą
P.S.
Poczytaj instrukcję ( jeśli masz) jak należy zamontować antenę pod względem elektrycznym.Popatrz też jaka jest jej skuteczność (wyrażona jest w decybelach -db).
Ale i tak chyba optymalnym wyjściem będzi wzmacniacz antenowy.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » sob maja 06, 2006 22:32

bodzio_j pisze:Ale i tak chyba optymalnym wyjściem będzi wzmacniacz antenowy.
i przeciwzakłuceniowy filtr - aby chociaż odizolować zakłucenia z instalacji sam.

:-k ...

Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dioda83 » sob maja 06, 2006 23:53

bodzio_j pisze:Normalny przewód antenowy - koncentryczny - składa się z ekranu ( taki oplot) oraz przewodu właściwego ( taki drucik w środku). Ekran powinien być połączony z masą auta i radia, a przewód wewnętrzny połączony jest z bolcem wtyczki od kabla.Kiedyś anteny miały specjalne ząbkowane podkładki aby zapewnić lepszy styk z masą
P.S.
Poczytaj instrukcję ( jeśli masz) jak należy zamontować antenę pod względem elektrycznym.Popatrz też jaka jest jej skuteczność (wyrażona jest w decybelach -db).
Ale i tak chyba optymalnym wyjściem będzi wzmacniacz antenowy.
Zgadzam sie z tym w 100% :pub:

SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob maja 06, 2006 23:54

Dioda83, :pub:

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » pt lip 28, 2006 12:07

Ja dorzuce swoje , tą dziure trzeba nawiercić wiertłęm 8 a nie 6 takim jak jest śruba , bo w antenie jest taka gumowa wypustka która ma wejść w otwór w dachu żeby nie było styku z karoserią, i ot cały problem , dodadkowo dzięi temu antena lepiej Ci przylegnie do dachu i będzie mniejsze prawdopodobieństwo że będzie coś ciec .
A ja mam jeszcze pytanko , jak na wszelki wypadek jeszcze lepiej to uszczelnić , żeby mi wilgoć dachu nie zeżarła ?
:)

No cóż , na sprzedaż
:(

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”