Co ile wymieniać rozrząd?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- pilotozyrysa
- Nowicjusz
W nowszych silnikach co 120 tyś. BTW zrobiłem małe porównanie ceny oryginalnego rozrządu z zamiennikiem. Porównanie jest TUTAJ
mk 3, silnik 1.8, 90 koni, rok 95
od ostatniej wymiany rozrządu, rok i 4 miesiące temu, zrobiłem 50tyś km
tak się zastanawiam wymieniać teraz czy poczekac do 60tyś km a może ze względu na krótki odstęp czasowy pojeździć jeszcze więcej ?
edit:
sory ale dopiero teraz zauważyłem, że to silniki diesla
od ostatniej wymiany rozrządu, rok i 4 miesiące temu, zrobiłem 50tyś km
tak się zastanawiam wymieniać teraz czy poczekac do 60tyś km a może ze względu na krótki odstęp czasowy pojeździć jeszcze więcej ?
edit:
sory ale dopiero teraz zauważyłem, że to silniki diesla
spokojnie mozna jeszcze posmigac. Kuzyn w swoim zamiast wymienic rozrzad po 90 tys wymienil po 200 tys ale czas tez był dosc maly bo niecale 2 lata.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
AFN`y miały co 90 tyś interwał (lub 4 lata). Po co generować koszty 30 tys km wcześniej
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Cześć, czy znalazłby się ktoś uprzejmy i wytłumaczył na czym polegają różnice w wersji "mocniejszej" i "słabszej" rozrządu do PD? Niestety więcej danych nie jestem w stanie przybliżyć. O co kaman?
Thx.
Thx.
Pasek rozrządu wzmacniany teflonem lub bez wzmocnienia.
Ale to były stare rozróżnienia. Teraz obecnie produkowane wszystkie są wzmacniane teflonowym oplotem.
No, chyba ze jakiegoś leżaka magazynowego kupisz... najprędzej "promocja z ASO"
Ale to były stare rozróżnienia. Teraz obecnie produkowane wszystkie są wzmacniane teflonowym oplotem.
No, chyba ze jakiegoś leżaka magazynowego kupisz... najprędzej "promocja z ASO"
90 do 120 tyś km lub co 4 lata w zależności co nastąpi prędzej.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Z tym ALH to jest tak: oryginalny zestaw kupiony w Europie ma interwał 90tys za to w Kanadzie ten sam zestaw z tymi samymi numerami interwał nawet 100tys mil czyli jakieś 160tys km I(źródło: http://shopping.boraparts.com/product_i ... ucts_id=30" onclick="window.open(this.href);return false;), albo VW drze z klientów w Europie ile wlezie w przeciwieństwie do Kanady, albo tamtejsza charakterystyka użytkowania aut pozwala na rzadsze wymiany. Jak kupiłem rozrząd oryginalny VW z aftermarketu to była jeszcze dodatkowo naklejka z "terminem przydatności do spożycia" 5 lat od daty produkcji. Jeszcze ciekawostka: są silniki HDi w których producent przewiduje wymianę rozrządu co 240tys ale tylko pod warunkiem, że auto jest serwisowane, zgadnijcie dlaczego
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
Re: Co ile wymieniać rozrząd?
ja wymieniam co 90.000 ale ostatnio natknąłem się na naklejkę naklejoną na masce że rozrząd wymieniać co 120.000 kmkllimek pisze:W golfie AXR co ile wymieniać??
do numeracji siln. 500 000. Od numeracji 500 001 jest juz interwał co 120 tys km bo tam stosowali paski wzmacniane teflonem i inną rolkę napinacza. Jeżeli dokona się jej wymiany - można i w numeracji poniżej 500 000 stosować interwał co 120 tys km.kw pisze:Z tym ALH to jest tak: oryginalny zestaw kupiony w Europie ma interwał 90tys
ja zmieniam co 180 tyś km pasek a co 360 tys km kpl rozrząd co tylko potwierdza to co napisałeś powyżej jak i dalej w swoim poście dot. podejścia Europejskich ASO.kw pisze:w Kanadzie ten sam zestaw z tymi samymi numerami interwał nawet 100tys mil czyli jakieś 160tys km
Elementarne niedopatrzenie a często brak wiedzy samych serwisatnów.kw pisze:Jeszcze ciekawostka: są silniki HDi w których producent przewiduje wymianę rozrządu co 240tys ale tylko pod warunkiem, że auto jest serwisowane, zgadnijcie dlaczego
240 tys km dot. łańcucha spinającego wałki w 2.0 HDI 16V, pasek należy wymieniać co 160 tyś km lub 5 lat. Natomiast doświadczenie pokazuje że ten sam łańcuch bardzo często przeżyć nie może chociażby standardowego przebiegu zarezerwowanego dla paska czyli 160 tyś km. Zwłaszcza silniki 1.6HDI... 120-140 tyś km i łańcuch z prowadnicami do wymiany bo dzwoni, rumoce i ginie synchronizacja tłoków z zaworami.