robić silnik czy kupic nowy?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
przeraza mnie ze zawory poszly wszystkie. rozrzad- widzialam ze na swiecach olej byl. glowice splanowac trzeba. juz widzie tu cene ponad tysiaka....
kuuuuurka juz sama nie wiem co robic
kuuuuurka juz sama nie wiem co robic
Wszystko zależy od tego ile zamierzasz jeszcze tym samochodem jeździć.Jeżeli chcesz go trzymać jeszcze kilkanaście lat -remontuj .Jezeli myślisz o zmianie auta poszukaj używki -w której tak czy inaczej koniecznie musisz wymienić rozrzad plus wszystkie płyny .Myslę że koszty operacji bedą podobne a remontując własny silnik " wiesz na czym stoisz".
mysle ze pojezdzimy nim jeszcze. mamy go dopiero rok.
w zyciu nie przypuszczalam ze to to nam walnie.
a z ta zamiana z 1.4 na 1,6 jest sens???
ja sie nie znam kompletnie na tym...
w zyciu nie przypuszczalam ze to to nam walnie.
a z ta zamiana z 1.4 na 1,6 jest sens???
ja sie nie znam kompletnie na tym...
wszystko zależy od stanu 1.6martavw4 pisze:na 1,6 jest sens
Posiada on wiele wad: typu czkawki, drgawki, falowanie obrotów, brudząca się przepustnica i późniejsze problemy z adaptacją, słabe nity w skrzyni(to samo co w 1.4), z mojego doświadczenia pierścienie przy 200tys.km padają itd. jak czujniki temp., Halla...
do tego zbyt ekonomiczny w mieście nie jest - średnio 9 do 11(zimą) potrafi spalić, na trasie emerycko 6,5l średnio koło 7,5l
Re: robić silnik czy kupic nowy?
feniks pisze:wszystko zależy od stanu 1.6martavw4 pisze:na 1,6 jest sens
Posiada on wiele wad: typu czkawki, drgawki, falowanie obrotów, brudząca się przepustnica i późniejsze problemy z adaptacją, słabe nity w skrzyni(to samo co w 1.4), z mojego doświadczenia pierścienie przy 200tys.km padają itd. jak czujniki temp., Halla...
do tego zbyt ekonomiczny w mieście nie jest - średnio 9 do 11(zimą) potrafi spalić, na trasie emerycko 6,5l średnio koło 7,5l
czyli jak cos szukac mam 1.4 nie 1.6 ???
no pisze ze mi pasowal ten 1.4 tyle ze bach i popsulo sie...
Jeżeli nie chcesz iśc w większe koszty to wyremontuj swój a jeszcze nim pojeździsz. Poczytaj dokładnie forum o pierścieniach i remontach głowicy. I podstawowa zasada to daj ten silnik zrobić do sprawdzonego warsztatu i na sprawdzonych częściach a nie bo taniej cos kupisz/zrobisz. Pozorne oszczędności tak własnie wychodzą.
robimy silnik. bede jezdzic nim poki nie padnie. dzieki chłopaki za rady!!!!
1,6 to maleństwo jak na golfa IV ja proponuje coś w stylu 1.8 gti chociaż albo 2.0 ;d
Mój Mk2 1.8 T http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=514787" onclick="window.open(this.href);return false;
homer21 pisze:1,6 to maleństwo jak na golfa IV ja proponuje coś w stylu 1.8 gti chociaż albo 2.0 ;d
mi sie wydaje ze jak jest mały silnik na duzej budzie to poprostu dłuzej mu zajmie rozpędzenie samochodu i wzrasta spalanie tak ze czasami jest 1.8 oszczędniejszy niz 1.6 czy 1.4 ale to tylko moje spostrzeżenia ;p
Mój Mk2 1.8 T http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=514787" onclick="window.open(this.href);return false;
homer21 pisze:mi sie wydaje ze jak jest mały silnik na duzej budzie to poprostu dłuzej mu zajmie rozpędzenie samochodu i wzrasta spalanie tak ze czasami jest 1.8 oszczędniejszy niz 1.6 czy 1.4 ale to tylko moje spostrzeżenia ;p
dzoslam do wniosku ze najoszczedniej bedzie mi sie na rower przerzucic...ewentualnie hulajnoge...
No tak tanio wyjdzie xd