Notlauf inny niż wszystkie, tylko przy małej prędkości

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Baryla
...
...
Kontakt:

Post autor: Baryla » ndz lip 15, 2012 15:33

Witam. Sprawa dotyczy silnika AGR + BRD (zrobiony soft pod vnt). Auto łapie notlauf, ale tylko przy spokojnej jeździe. Samochód normalnie przyśpiesza, ma moc, bez kłopotu jedzie od 0 do 180km/h bez żadnych zacięć, w trasie można sobie lecieć 100km/h przy wyprzedzaniu przegonić go np do 160km/h i wszystko jest ok. Problem zaczyna się gdy muszę zwolnić np wjeżdżam w teren zabudowany czyli zdejmuje nogę z gazu i hamuje silnikiem na 5 biegu do ~60km/h zmieniam na 4 bieg i jadę tak max do 2500 obrotów lekko muskając gaz. Wyjeżdżam z zabudowanego i brak mocy, Wyłączam silnik, włączam ponownie i wszystko ok do momentu kiedy przez dłuższą chwilę nie będę jechał powoli. W silniku tylko błąd 575 czyli ciśnienie w kolektorze dolotowym, bez kłopotu można go skasować, sztanga bez żadnego kłopotu wraca jak zdejmie się wężyk, jak założy po chwili tak samo bez żadnego zacięcia jest zaciągana. Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » ndz lip 15, 2012 15:39

Loga wrzuć 011 dynamicznego i spróbuj "sprowokować" ten notlauf kiedy zwalniasz i ponownie przyspieszasz, może być tasiemiec z loga nie szkodzi, ciekawe co się dzieje z ciśnieniem doładowania... Bo wygląda na to, że łapie notlaufa z niedoładowania.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Baryla
...
...
Kontakt:

Post autor: Baryla » ndz lip 15, 2012 22:16

Jeździłem, zrobiłem prawie 40km i nie było ani razu notlaufa :? Zrobiłem normalnego loga grupy 11 i według mnie wszystko wychodzi ok http://vaglog.rtnet.pl/bart1939_91688.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Wcześniejszego posta pisałem na szybko i nie napisałem 2 ważnych (chyba rzeczy), pierwsze to po tym jak posłuchałem innej brd stwierdzam że moja chodzi jak odrzutowiec (gwizd tak jak by lekko metaliczny), a druga sprawa po mieście tego tak nie odczuwałem, ale na trasie na 500km zniknął mi prawie cały stan oleju ( od przegięcia do przegięcia na miarce). Jak ją montowałem to luzu wzdłużnego nie było, a porzeczy był lekki, tak max 1mm, jak sprawa wygląda teraz sprawdzę jutro po pracy.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » ndz lip 15, 2012 22:24

Log wygląda ok, wysterowanie zgodne z zadanym w mapie. Jak wali olejem w dolot to będzie się zbierał w IC , na 500km jak tyle łyka to już nie przelewki.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Baryla
...
...
Kontakt:

Post autor: Baryla » śr sie 01, 2012 21:31

turbo wymienione, a akcja z notlaufami pozostaje dalej, może winny jest mapsensor? Jest seryjny, program jest na 1,52 bar, turbo utrzymuje 1,54.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”